NeoNlitic 3.0, în România, Grecia și Serbia
2021 aduce cea de-a treia ediție a proiectului itinerant NeoNlitic, ce își propune pentru al doilea an la rând o inițiativă internațională complexă, cu documentări pe teren ale civilizațiilor neolitice din trei țări (România, Grecia și Serbia), într-un demers de a apropia culturi cu origini comune.
NeoNlitic lansează un open call până pe data de 1 septembrie 2021, deschis tuturor artiștilor din cele trei țări care activează în diverse domenii: picture, sculptură, mixed media, instalații artistice, design de obiect, animație, video mapping, etc., care pot aplica în mod gratuit.
Participarea la cea de-a treia editie a NeoNlitic presupune realizarea de către fiecare artist a până la trei lucrări relevante în contextul proiectului, cu o dimensiune maximă de 1.5×1.5m. Schițele a maxim trei lucrări, alături de CV-ul și portofoliul artistului, primite în termenul limită vor fi jurizate de echipa de proiect a NeoNlitic. Ulterior, lucrările selectate vor face parte din expoziția itinerantă din Grecia, Serbia și România. Detalii despre condițiile de participare sunt disponibile pe site-ul Neonlitic.
Proiectul, inițiat de Wood Be Nice, atelier de fotografie pe lemn, colaj și design de obiect în 2018, își propune să preia elemente artistice străvechi și să valorifice patrimoniul cultural comun și estetica civilizațiilor primitive ale căror vestigii au fost descoperite pe teritoriile celor trei țări, folosind tehnici moderne de creație artistică și materiale upcycled.
Prima ediție a constat în două documentări pe teren și întâlniri de lucru, 4 workshopuri destinate networkingului activ între creatori, artişti, arheologi, makeri şi persoane implicate în industriile creative şi culturale și 4 expoziții în București (Institutul Cultural Român), Brașov (Visssual), Timișoara (Galeria Subterană) și Buzău (Muzeul Județean).
NeoNlitic 1.0 a reunit 15 artişti naţionali şi internaţionali, ce au adus la un loc peste 30 de lucrări de mixed media, instalații luminoase, sculpturi din lemn, rășină, metal, picturi, obiecte din ceramică și material textil, animație și video mapping, toate lucrările având ca sursă de inspirație motivele estetice ale culturilor preistorice: Hamangia și Cucuteni– Trypillia.
Doi ani mai târziu, explorarea creativității preistorice a depășit hotarele României și a țintit mai sus, la apropierea unor culturi vecine pe fondul unui trecut artistic împărtășit. Ce-a de-a doua ediție a proiectului a continuat cercetarea esteticii Cucuteni, dar pe teritoriul Ucrainei, unde e cunoscută sub numele de Tripolie, precum și a culturii Hamangia – faza târzie, în Bulgaria. Acest amplu demers internațional a implicat documentări pe teren ale civilizațiilor neolitice din spațiile român, bulgar și ucrainean și cooptarea unor artiști din cele trei țări în calitate de participanți activi. Inițiativa a culminat cu o primă expoziție, cu lucrări a 21 de artiști din cele trei țări, la Muzeul Regional de Istorie din Varna, Bulgaria, urmată de o a doua, la Galeria Vernissage din Cernăuți, Ucraina și de a treia, la Muzeul Național de Istorie din București.
Expozițiile au fost și sunt curatoriate de Mihaela Ion, manager cultural cu o experiență de peste 12 ani în domeniul industriilor creative şi culturale internaţionale şi cu un doctorat în istoria artei, fondatoare a Revistei Atelierul.
Și anul acesta NeoNlitic va consta în documentări de teren în situri și muzee arheologice din România, Serbia și Grecia, un workshop cu profesioniști dedicat publicului larg și o expoziție itinerantă în toate cele trei țări.
Sursele de inspirație pentru ediția a treia a proiectului vor fi culturile neolitice România – Vinca și Starčevo-Körös – Criș, Serbia – Vinca și Starčevo-Körös – Criș și Grecia – Sesklo ca precursor al culturii Starčevo-Körös – Criș.