Începând cu 1 iulie, Iridex Grup Salubrizare este singurul operator acreditat pentru a opera în Craiova. Începând cu aceeași dată, craiovenii sunt obligați, sub regimul unor sancțiuni, să colecteze selectiv și să depozitele în cele trei pubele primite astfel: în pubela galbenă – plastic și metal, în pubela albastră – hârtie și carton și în pubela neagră – gunoiul menajer.

„Iridex a început să lucreze în mai multe localități din județ, pentru că este societatea aleasă prin licitație de către Consiliul Județean Dolj, iar în unele localități se colectează bine selectiv.
Începând de ieri și în Craiova a început să opereze noua societate. Totodată, vreau să îmi cer scuze cu privire la ceea ce s-a întâmplat în această perioadă la platformele de gunoi din Craiova, având în vedere că s-a operat transferul angajaților între cele două firme și am avut o sincopă în sensul că cei de la Salubritate au lucrat doar cu 20% din personal. Din această cauză, nu au avut cum să asigure la cele mai înalte standarde ridicarea gunoiului din municipalitate. Între timp, a început să opereze Iridex, însă va mai avea nevoie de câteva zile pentru a putea lucra la nivelul la care ne așteptăm cu toții și să nu mai avem platformele de gunoi pline.
Sperăm să avem cât mai repede și containerele îngropate din zona blocurilor, proiect de care se ocupă Consiliul Județean Dolj. Și acolo a durat foarte mult cu perioada de licitație, cu tot felul de încurcături între operator și Consiliul Județean. Am reușit să deblocăm și acest lucru, dar, din păcate, avem funcționale doar 170 de containere”, a precizat Lia Olguța Vasilescu în cadrul unei conferințe de presă.

Vasilescu și-a exprimat nemulțumirile și în ceea ce privește groapa de gunoi de la Mofleni. „Am avut o întâlnire cu ministrul Mediului, Tanczos Barna. După cum știți, s-a depășit de mult capacitatea de stocare a Celulei 6 și a devenit un risc de mediu. Am făcut nenumărate sesizări până acum la instituțiile care sunt abilitate. L-am rugat să ne punem la masă cu operatorul care are groapa de gunoi și cu toți factorii competenți. Am reușit până la urmă să găsim o soluție și, în prezent, juriștii noștri, împreună cu avocații firmei EcoSud și cei de la Agenție de Mediu Dolj vor trebui să finalizeze discuțiile. Va trebui să se intre pe o nouă celulă și să se preia tot surplusul de pe Celula 6. Este un risc de mediu, mai ales la adresa sănătății publice”.

Frecvența ridicării gunoiului în zona de case a municipiului Craiova va fi următoarea: pubela neagră se va ridica săptămânal, pubela albastră se va ridica o dată la patru săptămâni, iar cea galbenă, o dată la două săptămâni.
„Sperăm ca în perioada următoare, având în vedere trecerea de la un operator la altul, populația să se obișnuiască. Ulterior, trebuie să urmărim modalitatea corectă de selectare a gunoiului. Pe partea de blocuri, noi suntem pregătiți să operăm containerele îngropate în momentul în care acestea vor fi puse la dispoziție, iar până atunci vom lucra cu infrastructura existentă care, într-adevăr, este destul de învechită, dar vom încerca să schimbăm aceste containere, iar populația să nu simtă acest disconfort atât de mare. Se preconizează că până la sfârșitul lunii noiembrie vom avea toate platformele de la blocuri dotate cu sistem modern de colectare a deșeurilor reciclabile – este vorba de 1.120 de containere de câte 3 mc pentru fracția de plastic-metal și de 2.250 pentru sticlă.
Rugăm cetățenii orașului să mai aibă puțină răbdare până când vom reuși să venim din spate și să recuperăm toate pubelele care au fost la proprietari, așa cum s-a întâmplat în zilele trecute, dar și să ridicăm deșeurile.
Pe partea de agenți economici, se va genera un cod QR pentru ei și se va afișa un grafic de colectare pentru ridicarea deșeurilor. Avem și un serviciu de dispecerat pentru cetățeni – 0251979 – aici au fost preluate toate problemele de ordin de colectare a deșeurilor sau alte tipuri, iar colegii noștri vor da curs tuturor sesizărilor care apar. Într-adevăr, în ultima perioadă, dispeceratul a fost destul de solicitat cu diverse probleme, dar încercăm să le rezolvăm pe toate.
Și, încă o problemă este cu angajările. Mulți dintre colegii de la Salubritate Craiova nu au vrut să vină la Iridex și de asta avem nevoie, în continuare de angajați – conducători auto și de lucrători de salubrizare. Facem un apel pe această cale”, a declarat și Dan Tiberiu Anghel, directorul Iridex.
Clarificări privind declararea taxei de salubrizare
Taxa de salubrizare va fi plătită de toți cetățenii din Craiova, indiferent de vârstă.
Referitor la modificarea declarației de impunere, acest lucru se poate face fără probleme, potrivit Hotărârii de Consiliul Local. Astfel, în cazul în care fie există persoane în plus față de cele declarate inițial, fie în minus, fie în plus, numărul lor poate fi modificat. Iar în cazul în care proprietarul înstrăinează imobilul pentru care a fost impusă deja declarația, se va depune una nouă, cu toate detaliile aferente.
Cetățenii Craiovei sunt rugați să depună declarația respectivă în termenul anunțat, astfel încât să nu fie nevoiți să plătească sancțiunile ulterioare. Totodată, pentru orice nelămurire, locuitorii au la dispoziție site-ul Primăriei Craiova, acolo unde pot găsi răspunsuri cu privire la taxa specială de salubrizare.

Comentarii

comentarii

Comments are closed.

Te rugam dezactiveaza functia ADBLOCK din browserul tau pentru a avea acces pe site ! Multumim !