Pentru marcarea, la nivel național, a Zilei Internaționale împotriva Consumului și Traficului Ilicit de Droguri – 26 iunie 2021, Agenția Națională Antidrog (ANA), în calitatea sa de coordonator naţional al politicilor publice în domeniul reducerii cererii și ofertei de droguri, se alătură şi în acest an campaniei Biroului Naţiunilor Unite pentru Droguri şi Criminalitate (UNODC), prin organizarea de activităţi de informare, educare şi conştientizare cu privire la efectele nocive ale consumului de substanţe interzise.
Mesajul campaniei din acest an – ”Contribuie la o informare corectă! Poți salva vieți!” – îndeamnă atât instituțiile publice şi ONG-urile cu atribuții în domeniu, cât și pe fiecare individ în parte, să promoveze informarea în ceea ce privește drogurile și efectele acestora din surse oficiale și care au la bază evidențe științifice.
În acest context, A.N.A. prin Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog (C.P.E.C.A.) Dolj a prezentat în cadrul ședinței lunare a Autorității Teritoriale de Ordine Publică din cadrul Consiliului Județean Dolj o analiză tehnică a programelor de prevenire a consumului de droguri și de asistență a consumatorilor de droguri la nivel local, ocazie cu care au fost formulate propuneri pentru planul local de implementare a Strategiei Naționale în domeniul drogurilor 2021 – 2025.
Totodată, instituţia noastră a derulat în această perioadă, prin intermediul specialiștilor C.P.E.C.A., cu sprijinul voluntarilor antidrog, dar și ai reprezentanților Inspectoratului de Poliție Județean Dolj și ai Inspectoratului de Jandarmi Județean „Mihai Bravul“ Dolj activități de promovare a alternativelor sănătoase de petrecere a timpului liber în comunitate și de informare corectă cu privire la riscurile și efectele consumului de noi substanţe psihoactive în cadrul campaniei naţionale ”Fii liber!”. Activitățile s-au desfășurat la sediul Centrului Regional de Formare, Profesională a Adulților Dolj cu persoane care accesează serviciile de formare profesională și în incinta Grădinii Botanice în rândul persoanelor din comunitate, în special adolescenți și tineri fiind distribuite materiale informative și promoționale realizate de Agenția Națională Antidrog și cu sprijinul Consiliului Local al Municipiului Craiova prin Direcția Generală de Asistență Socială Craiova.