26 iunie a fost proclamată Ziua Drapelului Național prin lege în 1998 și trebuie marcată de către autoritățile publice și de celelalte instituții ale statului prin organizarea unor programe și manifestări cultural-educative, cu caracter evocator sau științific, consacrate istoriei patriei, precum și prin ceremonii militare specifice, organizate în cadrul unităților Ministerului Apărării Naționale și ale Ministerului de Interne. Tricolorul românesc era cunoscut încă din deceniul 4 al secolului XIX drept simbol național, cu cel puțin un deceniu înainte de oficializarea sa. Potrivit unei alte ipoteze, tricolorul se impune ca drapel național in 1859, odată cu dubla alegere a lui Alexandru Ioan Cuza, culorile steagului fiind dispuse însă pe orizontală. Primul drapel din 1859, aflat în uz pina in 1862, a avut fîșia albastră plasată sus, urmând ca, în a doua parte a domniei lui Cuza, fîșia roșie sa fie dispusă pe partea superioară. După venirea lui Carol I, steagurile vor avea benzile dispuse pe verticală, România aliniindu-se astfel regulilor respectate de steagurile europene.
Și la Craiova, autoritățile publice au onorat steagul Națiunii, înălțându-l pe catargul din fața Teatrului Național.
Prefectul de Dolj, Nicușor Roșca, a vorbit despre simbolistica drapelului. „Drapelul este simbolul naţiunii, iar pentru aceste trei culori – roșu, galben și albastru, militarii români s-au jertfit pe câmpul de luptă sau în teatrele de operații şi au apărat democrația și libertatea de care cu toții ne bucurăm astăzi. Drapelul înseamnă pace și securitate, dar nu trebuie să uităm că acesta este, în egală măsură, și un simbol al răspunderii pe care cu toții o avem pentru dezvoltarea societății noastre. La mulți ani României și tricolorului nostru!”.
„Celebrăm astăzi unul dintre simbolurile naționale și rememorăm astfel toate momentele esențiale de pe parcursul care ne-a condus către România prezentului, toate capitolele cruciale ale istoriei noastre, scrise sub stindardul tricolor.
Consfințit la 26 iunie 1848, prin chiar primul act emis de Guvernul provizoriu al Țării Românești, Drapelul a fost purtat cu eroism în marile episoade ale trecutului, însuflețind rând pe rând Unirea din 1859, lupta pentru câștigarea Independenței de Stat și cea pentru reîntregirea țării, de la 1 decembrie 1918, sau Revoluția din 1989.
Manifestare cu o încărcătură și o semnificație aparte, evenimentul de astăzi ne amintește de sacrificiile făuritorilor unei Românii puternice, care și-a conturat traiectoria europeană și s-a impus drept un partener strategic al celei mai puternice alianțe militare – Organizația Tratatului Atlanticului de Nord”, a precizat la rândul său, Cosmin Vasile, președintele Consiliului Județean Dolj.