Vineri, 28 mai, de la ora 19:00, publicul este invitat la Teatrul de Vară, la un concert cu pian, în parc, susținut de Orchestra Simfonică a Filarmonicii ”Oltenia” Craiova. În program sunt două lucrări de BEETHOVEN: o creaţie de tinereţe, Concertul nr. 4, şi Simfonia nr. 7, scrisă în celebra vară petrecută la Teplitz, unde Beethoven l-a cunoscut pe nu mai puţin celebrul scriitor Goethe.
La pupitrul simfonicului craiovean va fi dirijorul DUMITRU CÂRCIUMARU, iar la pian, solistul DANIEL DASCĂLU. Evenimentul are loc în cadrul Zilelor Municipiului Craiova 2021, organizate de Primaria Municipiului Craiova, cu ocazia împlinirii a 546 de ani de la prima atestare documentară a oraşului nostru.
Dumitru Cârciumaru a absolvit succesiv Liceul de Muzică „Ciprian Porumbescu” (2004) și Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice din Chișinău, specializările Dirijat simfonic și Canto academic, la clasa reputatului profesor Mihail Secikin (2009). În perioada 2011-2013 a urmat cursuri de master cu maestrul Gheorghe Mustea și, de asemenea, cu maestrul Vladimir Ponkin (Leipzig, 2011). Dumitru Cârciumaru a devenit dirijor al Filarmonicii de Stat „Serghei Lunchevici” în 2010, la doar 24 ani, iar în 2011 dirijor al Teatrului Național de Operă și Balet „Maria Bieșu” din Chișinău.
Deseori invitat în Italia, Spania, Franța, Elveția, Germania, Rusia, Ucraina și România, amplul său repertoriu cuprinde spectacole de operă și balet, programe simfonice și vocal-simfonice clasice și contemporane. Dirijor al Operei Române Craiova (din 2018), Dumitru Cârciumaru a fost aplaudat de melomani pentru conducerea muzicală a mai multor reprezentații, printre care „Unirea cea Mare”, spectacolul-eveniment dedicat Centenarului Marii Uniri.
Daniel Dascălu are o activitate concertistică bogată, susținând în calitate de solist pianist concerte și recitaluri atât în țară (București, Brașov, Botoșani, Bacău, Cluj, Constanța, Iași, Sibiu etc.) cât și în străinătate (Austria, Germania, Italia, Croația). Pasionat, de asemenea, de muzica de cameră, Daniel Dascălu a cântat în formații camerale la Ateneul Român, Palatul Șutu din București, în cadrul Festivalului Internațional Classix de la Iași, ediția I, precum și în Viena – Austria, la Mariestad – Suedia și la Kalamata – Grecia, în cadrul Festivalului International Kalamata Music Days.
Preocupat de măiestria interpretativă, Daniel a participat la sesiuni de masterclass cu renumiți pianiști precum Klaus Hellwig, Peter Donohoe, Henri Sigfridsson, Roberto Plano și a obținut premii și distincții la concursuri naționale și internaționale, dintre care, în ultimii ani: International piano and orchestra competition Citta di Cantu 2020 (finala suspendată) – semifinalist; Concursul Internațional “Suzana Szörenyi“, premiul II, 2016, secțiunea Pian Duo – 4 mâini și premiul III, 2017, secțiunea Duo cameral liric-dramatic, Premiul Pascal Bentoiu acordat de Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România și Premiul Institutului Maghiar Balassi din București. Intrarea la eveniment se face pe bază de invitaţie care se procură de la agenţia Filarmonicii, din Calea Unirii, nr. 16 (telefon: 0251.414.698); program în intervalul luni-vineri, orele 10:00-18:00. Locurile sunt limitate la 50% din capacitatea amfiteatrului, cu respectarea măsurilor de siguranţă medicală. În caz de vreme nefavorabilă, concertul va avea loc la Filarmonica „Oltenia” Craiova.