„Vreau să dau o veste bună minerilor, astăzi am terminat un memorandum prin care construim un pachet de protecție socială pentru absolut toți cei care lucrează în zona de resurse minerale energetice, în zona legată de producția de energie electrică: protecția socială se va îndrepta spre cei care lucrează în subteran la Complexul Energetic Hunedoara, spre cei care lucrează la Termocentrala de la Mintia și spre cei de la Paroșeni, dacă va fi cazul. Vorbim de aceeași protecție socială pentru cei care lucrează la Complexul Energetic Oltenia, unde există cariere de lignit de suprafață”. Anunțul a fost făcut de către ministrul Energiei, Virgil Popescu, în cadrul Forumului Energiei găzduit de către Financial Intelligence.
Memorandumul cuprinde un pachet de protecție socială și pentru minerii de la mina Crucea, care se va închide pentru că nu mai are zăcământ.
„În același timp, sunt îngrijorat de faptul că în zona exploatărilor subterane există semnale că se fac angajări fictive, de exemplu la mina de la Crucea. La această mină, în perioada 2018-2019 s-au făcut ad-hoc în jur de 130 de angajări, iar rațiunile economice pentru care s-au făcut acele angajări nu le înțeleg pentru că producția de minereu nu a crescut. Mai mult, am semnale că o parte din angajații la Crucea au plecat la muncă în străinătate, iar în același timp erau înregistrați ca lucrând și la mina Crucea. Fosta conducere a Companiei Naționale a Uraniului (CNU) și-a bătut joc de această companie- din care face parte și mina Crucea- pe care a dus-o intenționat în faliment. O să facem niște verificări încrucișate ca să lămurim situația, pentru că nu este normal ca cineva să-și bată joc de această companie”, a mai precizat Popescu.
Ministerul Energiei, Nuclearelectrica și actuala conducere a CNU, fac eforturi susținute ca în urma închiderii minei de la Crucea și prin deschiderea minei de uraniu de la Tulgheș-Grințieș, România să aibă asigurat, în continuare, circuitul nuclear integrat.