Expoziția Omul antic: Cotidian și imaginar. Vasele grecești din colecția „Maria și dr. George Severeanu” este organizată de Muzeul Municipiului Bucureşti la Palatul Suţu (b-dul. I.C. Brătianu, nr. 2, sector 3), în perioada 18 decembrie 2015 – 30 iunie 2016.
Expoziţia realizată sub coordonarea specialiştilor Dan Pîrvulescu şi Raluca Popescu va fi inaugurată în cadrul vernisajului programat pentru ziua de vineri, 18 decembrie, ora 19.00.
Omul antic: Cotidian și imaginar. Vasele grecești din colecția „Maria și dr. George Severeanu” prilejuieşte o nouă întâlnire a vizitatorilor cu patrimoniul valoros provenit din colecţia „Maria şi dr. George Severeanu”. Expoziţia introduce publicul bucureştean şi nu numai în atmosfera Greciei antice, urmărind evoluția ceramicii grecești din secolul al X-lea a. Chr. până în secolul al IV-lea a. Chr. Artefactele expuse fac parte din colecția strânsă de dr. George Severeanu la începutul secolului trecut și donată Muzeului Municipiului Bucureşti.
Dan Pîrvulescu şi Raluca Popescu ne familiarizează, în cadrul expoziţiei, cu personalitatea şi activităţile dr. George Severeanu: acesta s-a născut la 26 iulie 1879 în Bucureşti şi a fost interesat încă din copilărie de colecţionarea obiectelor cu însemnătate istorică, pasiunea lui fiind susţinută de tatăl său, medicul Constantin Dimitrescu Severeanu, care la rândul său a fost pasionat de istorie. Cel din urmă l-a tratat pe unul dintre regii Greciei, care i‑a dăruit, printre altele, o colecţie de vase corintice. În acea perioadă marile personalităţi ale domeniului medical erau totodată şi colecţionari însemnaţi (I. Cantacuzino, C-tin Ionescu‑Mihăeşti, I. Dona, H. Slobozeanu). Astfel, G. Severeanu a dezvoltat şi el această preocupare, în paralel cu desfăşurarea unei cariere medicale bazate pe specializarea în domeniul radiologiei, fiind unul dintre promotorii aplicării acestei ştiinţe medicale în tratamentul diferitelor boli în ţara noastră.
Ceramica greacă pictată continuă să captiveze imaginația privitorilor de mii de ani. Majoritatea comunităților produceau vase cu forme și mărimi diverse în funcție de utilitate – de la depozitare, transport, amestecare și servire, până la ofrande oferite zeilor sau folosite în cadrul unor ritualuri funerare. În majoritatea cazurilor, vasul era lucrat la roată de un olar și decorat ulterior de către un pictor. Picturile explorează o mare varietate de subiecte, de la scene de viață cotidiană, la întreceri sportive, lupte dintre războinici, legende și ființe mitologice. Lumea reală și cea imaginară se întrepătrund în aceste teme, oameni și zei, animale și ființe fantastice apar reprezentate împreună.
Calitatea, atât a tehnicii cât și a picturii, face din aceste vase adevărate capodopere. Fiecare piesă reprezintă o oportunitate de a afla informații despre o civilizație fascinantă și de a completa datele oferite de către sursele literare sau epigrafice. Astfel, expoziţia îşi propune să sugereze o evoluţie a ceramicii antice greceşti, iar vizitatorii sunt invitați să descopere înțelesul imaginilor reprezentate pe suprafața vaselor, precum și povestea societății în care acestea au fost create.
Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /home/camerame/public_html/estv.ro/wp-content/themes/smartmag/partials/single/layout-cover.php on line 59
Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/camerame/public_html/estv.ro/wp-content/themes/smartmag/partials/single/layout-cover.php on line 65