Universitatea din Craiova primește 6 milioane de euro pentru proiectul „Consolidarea, reabilitarea, extinderea (cu modificarea regimului general de înălțime la Sp+P+2), modernizarea și dotarea complexului de cercetare și activități conexe Sfântul Ierarh Calinic” (Cod proiect: 123541).
Universitatea din Craiova continuă seria proiectelor finanțate prin Programul Operațional Regional (POR) 2014-2020, în cadrul Axei Prioritare 10, Prioritatea de investiții 10.3. De această dată, investițiile vizează dezvoltarea infrastructurii educaționale a Facultății de Teologie, prin consolidarea, reabilitarea, extinderea, modernizarea și dotarea clădirii C1 (fostul Cămin nr. 5), care va găzdui Complexul de cercetare și activități conexe „Sfântul Ierarh Calinic“.
Contractul de finanțare a fost semnat pe 31 martie, de directorul general al Agenției pentru Dezvoltare Regională (ADR) Sud-Vest Oltenia, doamna Marilena Bogheanu, și de domnul prof. univ. dr. Cezar Spînu, rectorul Universității din Craiova.
Proiectul în valoare de 27,735,315.31 milioane de lei (respectiv 6 milioane de euro), cu o finanțare nerambursabilă de sută la sută, vizează consolidarea și extinderea corpului C1 și desființarea corpului C2. Pentru corpul C1, se are în vedere realizarea unui subsol, creșterea înălțimii etajului 1 și realizarea unui al doilea nivel. Corpul C2 va fi demolat, iar pe amplasamentul său va fi realizat un corp de clădire cu regim de înălțime S+P+2. Cele două volume laterale vor fi unite printr-un corp de legătură amplasat pe latura de vest a terenului și printr-o pasarelă amplasată spre sud.
„Astăzi (n.r. miercuri, 31 martie), am semnat un nou contract de finanțare pentru cel de-al cincilea proiect derulat de către Universitatea din Craiova prin POR 2014-2020. Această nouă investiție, care va fi implementată pentru Facultatea de Teologie, urmărește îmbunătățirea condițiilor de studiu, de pregătire și de predare, prin crearea unui complex de cercetare la standarde europene, de care vor beneficia studenții, doctoranzii și cercetătorii Universității din Craiova, dar și cadrele didactice care își desfășoară activitatea în cadrul facultăților și școlilor doctorale beneficiare. Complexul de cercetare și activități conexe «Sfântul Ierarh Calinic» va cuprinde ateliere de restaurare, săli de curs, amfiteatru, paraclis, sală de mese, spații individuale de studiu pentru cadre didactice și cercetători, spații pentru administrație și spații tehnice“, a declarat doamna Marilena Bogheanu, directorul general al ADR Sud-Vest Oltenia.
Un proiect din strategia instituţională UCV
Pentru Rectorul Universităţii din Craiova, prof. univ. dr. Cezar Ionuţ Spînu, şi acest proiect se înscrie în programul amplu de modernizare a bazei materiale a întregii Universităţi: „Prin această strategie, ne aliniem la standardele şi practica instituţiilor de învăţământ superior europene în domeniul managementului calităţii, condiţie pentru întărirea dimensiunii internaţionale a Universităţii din Craiova. Vom creşte încrederea societăţii româneşti că Ucv se ridică la nivelul aşteptărilor în ceea ce priveşte prestaţia instituţiilor de învăţământ superior, dar vom dezvolta şi cultura calităţii în Universitate, atât în privinţa propriului personal, cât şi în rândurile studenţilor. Ne dorim şi ne străduim să oferim un proces educaţional de cea mai înaltă calitate, într-un cadru optim. Ne bucurăm de sprijinul ADR, cu care am dezvoltat un parteneriat solid de-a lungul timpului şi cred că este important să subliniem că vorbim de un proiect cu cofinanţate 0 din partea UCV”.
Universitatea din Craiova a contractat până în prezent cinci proiecte prin POR 2014-2020, în valoare de aproximativ 27,5 milioane de euro. Primele patru proiecte, pentru care contractele de finanțare au fost semnate în cursul anului 2020, vizează reabilitarea și modernizarea infrastructurii facultăților cu profil electric, reabilitarea și extinderea unor spații ale Facultății de Educație Fizică și Sport, precum și reabilitarea, modernizarea și dotarea infrastructurii educaționale din cadrul Facultății de Agronomie, prin transformarea unui cămin studențesc în spații pentru activități didactice. Data finalizării tuturor acestor investiţii este 31 decembrie 2023.
Și în perioada următoare, universitățile vor beneficia de oportunități de finanțare atât prin Programul Operațional Regional (POR) 2021-2027, cât și prin alte programe naționale și europene.