Astăzi, cu ocazia Zilei Protecției Civile din România, celebrăm întreaga activitate derulată de Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, precum și a celorlalți specialiști implicați în prevenirea și furnizarea răspunsului la dezastre.
Angajamentul acestor apărători ai vieții cetățenilor au un impact semnificativ și o responsabilitate majoră în salvarea comunităților amenințate de dezastrele naturale sau de alte situații limită, la nivel național. Contribuția Departamentului pentru Situații de Urgență este relevantă în mecanismul de gestionare a situațiilor de urgență, prin modernizarea continuă și dobândirea de noi responsabilități în domeniul protecției civile. Acestea au fost probate în plan operativ, prin numeroasele intervenții în fața provocărilor apărute, inclusiv în contextul pandemiei de COVID-19, prin activarea Centrului Național de Coordonare și Conducere a Intervenției.
Prevenirea și pregătirea au fost susținute de proiectele destinate reducerii riscurilor la dezastre, iar testarea răspunsului la urgențe a fost materializat prin participarea la activităţi şi exerciţii internaţionale. Procesul de dotare continuă, prin accesarea fondurilor europene, iar răspunsul prompt furnizat în situații limită confirmă faptul că astăzi acest sistem integrat al situațiilor de urgență, coordonat de Departamentul pentru Situații de Urgență si structurile aflate in coordonarea acestuia, au evoluat vizibil și au reușit să se poziționeze în topul clasamentului alături de celelalte servicii de urgență similare internaționale.
Contextul național și internațional ne obligă să menținem aceleași standarde de calitate, să fim rezilienți, iar în susținerea lor, programul de guvernare acordă o importanță majoră dezvoltării și consolidării acestui sector vital populației.
Dat fiind faptul că în data de 1 martie celebrăm și Ziua Mondială a Protecției Civile, reafirm profesionalismul și expertiza pe care reprezentanții protecției civile au dobândit-o în acești ani, confirmată în misiunile de sprijin oferit altor state precum Albania, Liban, Croația, puternic afectate de explozii, cutremure, inundații, dar și prin acordarea rapidă de asistență internațională în scopul oferirii de echipamente sau materiale indispensabile subzistenței.
Vă mulțumesc pentru dedicarea, eforturile și sacrificiile depuse în slujba cetățenilor și vă asigur de întreaga susținere pentru consolidarea gradului de reziliență în rândul comunităților!