Miercuri, 17 februarie, plenul reunit al Parlamentului a votat numirea deputatului Ionuț Stroe în funcția de președinte al Delegației României la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei – APCE.
Ionuț Stroe a declarat cu această ocazie că „Urmează un mandat plin de provocări. Există acum un pericol major în zona noastră de interes, un pericol pentru democrație. Misiunea noastră, ca organizație, în următorii ani este să ne asigurăm că această criză globală COVID-19 nu va afecta procesele democratice din țările membre, că nu va fi folosită ca pretext pentru a limita participarea democratică sau a unor grupuri. APCE trebuie să protejeze democrația și drepturile omului după această criză. Există tensiuni sociale cauzate de pandemie, dar ele nu trebuie să se transforme în crize politice profunde, în crize de reprezentare. Vom solicita ca APCE să fie activă în acest sens, să își întărească funcția de monitorizare și să ia poziție imediat, atunci când există pași într-o direcție nedorită. De asemenea, un obiectiv pe termen scurt îl reprezintă gestiunea pandemiei și a eforturilor de întoarcere la o stare de normalitate. Trebuie să ne asigurăm că vaccinul împotriva COVID-19 este distribuit în mod echitabil, oferind o atenție sporită grupurilor vulnerabile și statelor care au dificultăți în procurarea serului. Dezinformarea din jurul subiectului este și ea un punct important, fiind necesară implementarea unor măsuri eficiente pentru a combate acest fenomen”
Ionuț Stroe, noul președinte al delegației, a trasat și prioritățile României în noul mandat: „Avem obligația să rămânem un pol de stabilitate pentru democrație în zonă, să urmărim procesele de consolidare democratică din zona noastră. Ne interesează în mod special un parcurs pozitiv european pentru Republica Moldova. O a doua direcție de interes este legată dedrepturile omului, în special drepturile minorităților naționale în toate statele din jur”.
Numirea lui Ionuț Stroe vine după o activitate de mai mult de 10 ani în cadrul acestui for de prestigiu, perioadă în care a fost raportor pe teme precum migrația forței de muncă spre vestul Europei, a fost raportor de țară, a fost vicepreședinte al APCE și a pledat cu succes în dezbaterile Comisiei de la Veneția împotriva legilor justiției promovate de guvernarea Dragnea. Activitatea sa a fost întreruptă doar un singur an, interval în care a îndeplinit funcția de ministru al tineretului și sportului în Guvernul României.