premierul-victor-ponta-2012Victor Ponta: Bună ziua, stimați colegi, bine ați venit la ședința săptămânală.
Câteva mesaje importante și pentru opinia publică: în primul rând, vreau să mulțumesc celor care au condus negocierile cu partenerii noştri internaţionali, în primul rând, vicepremierului Daniel Chiţoiu, ministrului bugetului, fiecăruia dintre dumneavoastră care aţi avut negocieri, pentru că finalul acestor negocieri este un lucru bun. Este un lucru necesar şi un lucru bun. În bugetul pe 2014, vom prevedea măsuri care vor fi în folosul marii majorităţi a populaţiei României. Vom continua – şi acest lucru este garantat de către partenerii noştri internaţionali; am văzut, de altfel – şi mulţumesc foarte mult pentru solidaritate şi profesionalism – şi poziţia Băncii Naţionale a României. Se garantează continuarea creşterii economice, se garantează măsuri de absorbţie a fondurilor europene, de declanşare a unor proiecte de investiţii şi alocarea unor sume importante pentru investiţii şi, mai ales, vom continua să facem dreptate celor care au suferit în urma dezastrului economic şi social din 2010-2011. Evident că autorii dezastrului, ai genocidului împotriva românilor, sunt cei care şi astăzi ne dau sfaturi. Dar să nu îi ascultăm. Să ne uităm la faptul că de indexarea pensiilor cu o rată dublă faţă de inflaţie – inflaţia e undeva spre 2%, indexarea e aproape 4% – vor beneficia peste 5 milioane de pensionari, adică cei care au avut cel mai mult de suferit în urma genocidului economico-social din 2010-2011. La salarii, vom putea interveni extrem de ţintit, exact acolo unde este nevoia cea mai mare. Evident, creşteri de salarii ar fi bune peste tot, dar putem să le facem anul viitor, la medicii rezidenţi. Am văzut o poveste cu 3% sau 4%. Nici vorbă de aşa ceva. Va fi o creştere substanţială şi în mod sigur – e un mesaj, nu că vom rezolva problemele rezidenţilor; e un mesaj că ne interesează această categorie profesională extrem de importantă şi că facem ceea ce putem, atât pentru ei, cât şi pentru profesorii debutanţi din învăţământul preuniversitar şi universitar.
Pentru ceilalţi, anul acesta am plătit un miliard de lei hotărâri judecătoreşti şi, foarte corect, au câştigat procesele împotriva guvernului Boc. Anul viitor vom plăti aproape două miliarde de lei, deci le plătim drepturile pe care le-au tăiat guvernul Boc şi cu Traian Băsescu, şi, în mod sigur, pe partea de investiţii în educaţie, prin eforturile comune ale Ministerului Dezvoltării, ale Ministerului Educaţiei şi ale celorlalte ministere care au disponibilizat şi sume din fonduri europene, putem finaliza partea de infrastructură. Salariul minim va creşte pentru cei care au într-adevăr cele mai mici venituri – 850 de lei de la 1 ianuarie şi 900 de lei de la 1 iulie. Cota unică se menţine. Am văzut, e o solicitare, domnul Chiţoiu va da în mod sigur detalii, e o solicitare permanentă nu doar a celor de la FMI, ci şi a unora dintre politicienii români – l-am văzut şi pe preşedinte astăzi, să impozităm PFA-urile, să impozităm drepturile de autor, să impozităm familiile pentru sănătate – asta e gândirea lor; nu ştiu dacă e bună sau rea, dar noi nu am fost de acord cu ea; faptul că preşedintele e de acord dovedeşte până la urmă cui vrea răul în perioada următoare. Dar nu am acceptat acest lucru. TVA-ul rămâne redus la pâine şi, în mod sigur, încercăm anul viitor şi alte categorii. Eu promovez reducerea TVA-ului pentru produsele bio, dar mai sunt şi alte produse unde putem să ne gândim la acest lucru. Proiectele mari de infrastructură: Comarnic-Braşov, putem să-l declanşăm, autostrada Borş-Suplacu de Barcău, oprită de Boc – eu nu ştiu de ce, o fi din Cluj, dar el nu vrea să aibă autostradă, dar o s-o facem noi; investiţiile în toate proiectele locale de mediu, de infrastructură vor creşte în mod substanţial și, vreau să lămuresc acest lucru, faptul că am cuprins în memorandum intenţia foarte clară de a reduce contribuţiile de asigurări sociale cu o valoare semnificativă, de 5%, de la 1 iulie. Este un angajament politic pe care îl vom îndeplini, aşa cum le-am îndeplinit pe rând pe toate. Şi când am spus că dăm înapoi pensiile la militari, şi când am spus că reducem TVA-ul la pâine… Sigur că nu e uşor, dar tot ce am promis până acum am făcut. Şi vom face şi reducerea CAS-urilor, pentru că este o măsură bună, corectă pentru economie şi e un angajament politic foarte clar.
Deficitul e mic pentru că aşa s-a angajat preşedintele României fără să întrebe pe nimeni, în 2011, noi să fim campionii europeni ai reducerii de deficit. Alte ţări nu au aceste reduceri, noi suntem cei mai buni. Fonduri europene avem mai puţine în 2014-2020 pentru că aşa a negociat preşedintele ţării, fără niciun mandat. Spun aceste lucruri pentru că am văzut o decizie de astăzi a Curţii Constituţionale. Problema nu e cine merge la Consiliu, că merge preşedintele, merge primul ministru sau… problema e că dacă acolo te baţi pentru România sau dacă acolo vinzi România, ca să îţi păstrezi tu nişte prietenii personale, în caz de nevoie. Or, eu cred că preşedintele a vândut interesele României şi când a negociat deficitul, şi când a negociat fondurile europene. Despre agenda digitală bănuiesc că nu a deschis gura la Consiliul European, că nu ştia. O să vă rog, domnule ministru Nica, totuşi noi să trimitem documentele şi să ne batem pentru interesele industriei IT din România. Va fi o discuţie în decembrie despre industria de apărare. Preşedintele nu va spune nimic, că nu ştie sau nu îl interesează, dar vă rog să vă pregătiţi, domnul ministru Gerea şi cu domnul ministru Duşa, să ne gândim la cum facem, în următorii ani, cu industria noastră de apărare. În rest, două mesaje pe care aş vrea să le dau. Eu sunt optimist cu bugetul pe 2014 şi pentru că, în sfârşit, am primit o veste bună de la ANAF – în octombrie nu doar că s-a realizat planul de încasări, ci chiar a crescut, Direcţia Anti-Fraudă va fi funcţională de la 15 noiembrie şi sper ca reforma dureroasă pe care am făcut-o să aducă şi beneficii. La fel cu fondurile europene, o să vă rog, domnul Teodorovici, să explicaţi încă o dată şi încă o dată şi toţi miniştrii, celor care au tăcut un an jumate şi au prins iarăşi curaj, să le spuneţi cum plătim un miliard de euro pentru faptul că ei au fost incompetenţi şi hoţi în 2009, 2010, 2011. La fel, domnul Constantin, problemele de la APDRP sunt 2009-2010, da?
Daniel Constantin: Analiza vizează achizițiile efectuate în perioada 2009-2010.
Victor Ponta: Neregulile constatate de Autoritatea de Audit, da?
Daniel Constantin: Exact.
Victor Ponta: Să le spunem, când mai deschid gura, cât plătim după hoţiile şi prostia lor. În rest, mă bucur pentru succesul cu Romgaz şi săptămâna viitoare este şi listarea la Londra, da? Şi vreau să vă rog astăzi să puneţi pe site hotărârea cu Hidroelectrica, cu Electrica mergem mai departe pentru că investitorii au încredere în România, nu citesc o parte din presa română, au încredere şi vor să cumpere acţiuni româneşti. Ultimul lucru, o să vă rog domnule vicepremier Dragnea, domnul ministru de interne, toţi cei care aveţi atribuţii, a ţinut vremea cu noi până acum, să ne pregătim pentru iarnă şi să avem din nou toate comandamentele puse la punct, în aşa fel încât să nu avem nici un fel de problemă nici anul acesta. Ultimul lucru, vreau să anunţ şi presa şi pe dvs, săptămâna viitoare şedinţa de guvern va fi joi, pe 14, deoarece pe 13 vreau să finalizăm, în şedinţe informale cu fiecare ministru în parte, cele două proiecte esenţiale, şi anume bugetul, să-l trimitem la Parlament pe 14, şi descentralizarea pe care de asemenea să o trimitem la Parlament pe 14. Deci, miercuri, ziua obişnuită, să fiţi aici toţi cei care aveţi de discutat despre buget şi despre descentralizare, ca să rezolvăm lucrurile pe fiecare domeniu în parte şi joi, în şedinţa de guvern, adoptăm proiectul de buget pe 2014 şi proiectul legii descentralizării pe care ne angajăm răspunderea şi le trimitem la Parlament. Mulţumesc celor de la presă, la final vă comunicăm restul deciziilor. Mulţumesc.

Comentarii

comentarii

Leave A Reply

Te rugam dezactiveaza functia ADBLOCK din browserul tau pentru a avea acces pe site ! Multumim !