Întâlnirile ministrului Monica Cristina Anisie cu echipele de cercetători din institutele românești de profil au continuat astăzi, 25 noiembrie 2020, cu vizita efectuată la Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Bioresurse Alimentare (INCDBA – IBA) din București, instituție aflată în coordonarea Ministerului Educației și Cercetării.

Cu acest prilej, ministrului educației și cercetării i-au fost prezentate portofoliul de servicii, standardele de vizibilitate națională și internațională, precum și proiectele actuale în pregătire.

Domeniul principal de activitate al INCDBA – IBA București este sectorul agroalimentar/bioeconomie. Eforturile cercetătorilor din cele nouă laboratoare (Nutriție Umană, Chimia Alimentului, Biochimie Coloidală, Ambalarea Produselor Alimentare, Rezonanță Magnetică Nucleară, Biologie Moleculară, Microbiologie – Elisa, Analize Senzoriale și Cromatografie) și cele trei stații-pilot din structura institutului vizează identificarea și diseminarea de soluții și informații relevante privind alegerea alimentelor și influența dietei în starea noastră de sănătate.

Câteva exemple în acest sens sunt:

  • înțelegerea legăturii între aliment, dietă și intoleranțele alimentare;
  • influența mesajelor publicitare asupra deciziei de a achiziționa alimentele;
  • identificarea și combaterea ingredientelor și produselor contrafăcute;
  • notificarea suplimentelor alimentare;
  • microproducția de produse pentru persoanele care suferă de diabet sau cu intoleranță la gluten.

Indiferent de situație, știința trebuie să fie prioritară atât în educația tinerilor, cât și în viața noastră de zi cu zi. Tocmai de aceea, cu toții trebuie să fim conștienți de valoarea uriașă pe care o are sectorul național Cercetare-Dezvoltare-Inovare în transformarea țării noastre. Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Bioresurse Alimentare din București deține toate premisele pentru a contribui la crearea unei piețe alimentare cu produse de înaltă calitate și sigure, pentru a fi o voce autorizată, la nivel național, în ceea ce privește promovarea unei alimentații sănătoase, a unui stil de viață sănătos”,  a declarat ministrul Monica Cristina Anisie.

Prin proiectele desfășurate atât la nivel național, cât și internațional, cercetătorii IBA au o contribuție esențială la creșterea calității vieții oamenilor prin hrana sănătoasă. O dovadă este racordarea INCDBA – IBA București la infrastructura europeană de cercetare METROFOOD-RI. Din această poziție, institutul coordonează, în cadrul proiectului de organizare structurală și funcțională a acestei infrastructuri, Blocul de activități de planificare strategică – strategia de cercetare, Planul de implementare, poziționarea pe piața cercetării internaționale, impactul socio-economic și legăturile cu actorii din sistemul alimentar.

Comentarii

comentarii

Comments are closed.

Te rugam dezactiveaza functia ADBLOCK din browserul tau pentru a avea acces pe site ! Multumim !