Tragedia de la Piatra Neamț devoalează, din nou, șubrezimea sistemului medical din țara noastră. Vinovăția reală aparține unei întregi clase conducătoare care în 30 de ani a făcut un singur spital nou-nouț din bani publici, cel de la Mioveni și el închis, nefuncțional din motive birocratice!!!
Voci publice autorizate vorbesc despre un jaf de cca. 400 milioane de euro anual din banii publici alocați sănătății. Dacă ținem cont de faptul că un spital județean de urgență nou-nouț, cu toate dotările necesare costă cca. 90 milioane de euro, avem imaginea clară a jafului: 4-5 spitale în fiecare an. Înmulțim cu 30 de ani și avem peste 120 de spitale din bani publici care puteau fi făcute peste tot în țară…
Sunt probleme structurale în sistemul de sănătate publică, multe adunate cu trecerea anilor care nu pot fi rezolvate prin simple demisii și nici prin acoperirea funcționarească cu hârtii fără acoperire…
Multe spitale construite cu multe decenii în urmă nu pot fi adaptate cerințelor de securitate de astăzi. Pentru a le respecta și a nu mai pune în pericol viața pacienților va trebui să urgentăm construcția de spitale de la zero iar legile trebuie construite în așa fel încât să răspundă acestei urgențe.
Ce facem de acum înainte?
În mod clar în viitorul Parlament între primele priorități trebuie să stea legi clare care să sprijine o reformă rapidă, pe teren, a sistemului public de sănătate. PMP a depus deja un proiect de lege în Parlament. Așteptăm și sprijinul celorlalte forțe politice pentru ca legea să fie adoptată chiar la începutul primei sesiuni legislative a noului Parlament.
Însă până la adoptarea legii trebuie luate câteva măsuri urgente pentru a preîntâmpina repetarea tragediei de la Neamț, inclusiv la Craiova sau oriunde în Dolj. Și eu sunt foarte îngrijorată pentru pacienții din spitalele Doljului, unde știm câte nereguli sunt. Autoritățile publice locale au obligația acum de a prezenta public un pachet de măsuri menite a evita un nou caz Piatra Neamț. Orice resursă publică, financiară, logistică trebuie canalizată către sănătate cu prioritate și utilizată în favoarea pacienților.
Consider că autoritățile locale din Dolj, Prefectul, Președintele Consiliului Județean ar trebui să raspundă, în cel mai scurt timp, la câteva întrebări legitime:
Câte spitale din județ/ inclusive secțiile ATI au fost controlate în ultimul an? Există procese verbale de control tehnic de specialitate întocmite? Dacă da, care sunt stările de risc/ de pericol identificate?
Câte instruiri, exerciții și aplicații desfășurate de ISU cu personalul din unitățile sanitare (medici, manageri de institutii, asistenți, voluntari, studenți) au fost realizate in contextul pandemiei actuale?
Câte și ce fel de încălcări ale normelor de apărare împotriva incendiilor au fost constatate, iar din acestea câte au fost înlăturate pe timpul controalelor.
Care este numărul de avize/autorizații emise/retrase la spitale sau secții ATI și câte contravenții și sancțiuni au fost aplicate?
Cred că de aici trebuie pornit cu bună credință și în spirit constructiv. De la un audit cinstit. Vânatoarea de vrăjitoare nu folosește nimănui. Important este să nu mai pierdem vieți de români din cauza corupției, a politizării managementului instituțiilor medicale. Depolitizarea urgentă a sistemului de sănătate publică, un audit cinstit peste tot în județ și în țară, stoparea sifonării banilor din sanătate sunt soluții pentru a vindeca sistemul de sănătate publică. Asta trebuie să facem dacă vrem ca el să ofere siguranță și soluții terapeutice de calitate tuturor pacienților.