Olimpiada Balcanică de Fizică (BPO 2) la Universitatea din Craiova.
În perioada 24-31 octombrie 2020 s-a derulat, în organizarea Universității din Craiova, o nouă ediție a Olimpiadei Balcanice de Fizică adresată elevilor de liceu performanți în domeniul fizicii. Este cea de a doua ediție a acestui concurs balcanic, după cea desfășurată în anul 2019 la Thessaloniki, Grecia. Concursul se derulează sub egida Uniunii Balcanice de Fizică (https://balkanphysicalunion.info/).
Programat inițial la Craiova în perioada 6-12 iulie 2020, concursul a fost amânat din cauza situației pandemice și s-a derulat online, în ultima săptămână din octombrie. La această ediție au participat echipe reprezentative din 12 țări, 9 dintre acestea membre ale Uniunii Balcanice de Fizică (Bulgaria, Cipru, Grecia, Macedonia de Nord, Moldova, Muntenegru, România, Serbia, Turcia), iar 3 cu statut de țări invitate (Bosnia&Herzegovina, Slovenia și Turkmenistan). Conform regulamentului concursului, fiecare țară a avut dreptul să înscrie în concurs o echipă formată din 4 elevi născuți după 1 ianuarie 2003. Informații despre echipele participante și despre derularea efectivă a concursului se pot găsi pe website-ul concursului, https://balkanphysicalunion.info/?p=1252.
Cei 4 elevi selecționați în echipa reprezentativă a României în baza rezultatelor la concursurile naționale din anul 2019 au reușit să obțină la finalul competiției 2 medalii de aur (Vlad Oros – Liceul Teoretic „Grigore Moisil” Timișoara și Alexandru Iorga – Liceul Internațional de Informatică București), o medalie de argint (Matei Dumitraș – Col. Național „Costache Negruzzi” Iași) și o medalie de bronz (Raisa Axenie – Colegiul Național „Tudor Vianu” București).
O contribuție esențială la această reușită au avut-o cadrele didactice implicate în selecția și supervizarea lotului: conf.univ.dr. Sebastian Popescu (Universitatea „Al.I.Cuza” Iași), președinte al Comitetului Științific al Balcaniadei și prof. Ioana Stoica (Colegiul Național „Tudor Vianu” București), profesor coordonator al echipei.
La finalul competiției, reprezentanții oficiali ai țărilor participante au apreciat în mod deosebit organizarea foarte bună, precum și oportunitatea oferită elevilor olimpici din țările participante de a continua, și în actualele condiții, activitatea de performanță școlară.