Trei deputați social democrați au depus o propunere legislativă de completare a art. 7 din Ordonanța de urgenta a Guvernului nr. 43/2020 pentru aprobarea unor masuri de sprijin decontate din fonduri europene, ca urmare a răspândirii coronavirusului.
Practic, cei trei deputati – Dorel Căprar, Vasile Cocoș și Adrian Todor – au propus acordarea unui stimulent de risc în cuantum de „2.000 lei pe lună pentru funcționarii publici cu funcție publică cu funcție specifică de polițist local și 1.000 lei pe lună pentru funcționarii publici cu funcții generale și personalul contractual din cadrul Poliției Locale.
Ceea ce este interesant de menționat este faptul că, la ora actuală, Poliția Locală își desfășoară activitatea în subordinea Ministerului Afacerilor Interne. Cu toate acestea, în respectivul proiect, angajații Ministerului Afacerilor Interne (polițiști, jandarmi, pompieri) care sunt prinși în toate activitățile referitoare la măsurile impuse pe perioada stării de urgență/alertă și sunt supuși riscului de infectare cu noul coronavirus COVID-19, nu sunt incluși în propunerea legislativă de acordare a stimulentului de risc.
Propunerea legislativă a încins spiritele în rândul angajaților Ministerului Afacerilor Interne care, încă o dată, s-au văzut defavorizați față de reprezentanții polițiilor locale. Astfel, mai mulți reprezentanți ai sindicatelor polițiștilor, și nu numai, au luat atitudine.
Gabriel Gârniță, președintele Federației Sindicatelor Democratice din România, i-a adresat o scrisoare lui Marcel Ciolacu, în calitate de președinte al Camerei deputaților și șef ierarhic al celor trei.
Reprezentantul SIDEPOL îi propune președintelui Camerei Depucaților ca modificarea articolului 7 din Legea nr. 82/2020 prin adăugarea a două alineate să aibă urmatorul cuprins:
„(8) Se aproba acordarea unui stimulent de risc in cuantum de 2.000 lei, pe luna, pentru funcționarii publici cu statut special, angajați ai Ministerului Afacerilor Interne și functionarii public cu funcție specifica de polițist local din cadrul Poliției Locale, si a 1.000 lei, pe luna, pentru funclionarii publici cu funcții generale si personal contractual din cadrul Politiei Locale și Ministerul Afacerilor Interne, pe perioada starii de urgența și a starii de alerta, din fondul de salarii al unitalii angajatoare, prin transferarea de la bugetul de stat, de la titlul VI «Transferuri intre unitati ale administrației publice» sau de la alte titluri unde sunt bugetate sume cu aceasta destinatie, prin ordonatorul principal de credite, sau din fonduri europene.
(9) Stimulentul de risc acordat conform alin. (8) nu se cuprinde in baza lunara de calcul al contribuției de asigurări sociale, contributiei de asigurari sociale de sănatate, respectiv al contributiei asiguratorii pentru munca, reglementata la titlul V «Contributii sociale obligatorii» din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile și completarile ulterioare”.
Aceeași solicitare a fost adresată și Comitetului Economic și Social (CES) al României, precum și lui Marcel Vela, ministrul Afacerilor Interne.