Situația epidemiologică, la nivelul județului Dolj, este una deosebită. Astfel, în ultimele 24 ore s-au înregistrat 146 cazuri pozitive cu toate restricțiile impuse în ultimele 10 zile la nivelul județului. „Ne situăm zilnic în jurul a 150 cazuri, ceea ce este foarte mult. Dorim să transmitem un mesaj către craioveni prin care ii îndemnăm să respecte măsurile decise în cadrul Comitetului Județean pentru Situații de Urgență”, a precizat Nicușor Roșca, prefectul județului Dolj, în cadrul unei conferințe de presă.
Prefectul a mai arătat că spitalele doljene sunt la capacitate maximă, în cea mai mare parte, în ceea ce privește paturile alocate bolnavilor infectați cu SARS-COV-2. În Dolj se înregistrează 79 de focare active, marea majoritate fiind focare familiare. Aparte de ace,tia, la Spitalul de Boli Infecțioase „Dr. Victor Babeș” sunt internate 279 persoane dintre care 270 din Dolj. Alte 17 persoane sunt internate la Spitalul Clinic de Urgență Craiova, 15 la Spitalul de Neuropsihiatrie și 61 la Filantropia.
„Dacă noi vom respecta regulile impuse, spitalele vor primi o gura de oxigen, iar medicii de acolo vor putea să-și desfășoare activitatea în parametri normali”, a mai precizat Nicușor Roșca. Acesta a mai atras atenția și asupra faptului că atunci când se observă situații deosebite, doljenii ar trebui să apeleze 112 și să sesizeze aceste fapte.
Nici în spitalele din județ lucrurile nu stau mai bine. La Spitalul Municipal Bailesti sunt internate 16 persoane, iar la Dăbuleni alte 14.
„Rugămintea mea este ca de la copil până la cea mai vârstnică persoană să poarte masca oriunde. Să nu refolosească masca de unică folosință, să o schimbe la 4 – 5 ore și să evite aglomerațiile”, a punctat și medicul Iuliana Manea. Aceasta a mai precizat că personalul medical ete epuizat după opt luni de luptă continuă. „În momentul în care Spitalul de Boli Infecțioase a atins capacitatea maximă s-au deschis toate clinicile din sfera Spitalului Filantropia, a fost o ușoară rezistență în prima fază dar, ulterior, s-au extins numărul de internări pe toate clădirrile, apii a intrat și Spitalul Bălești, care deja este la capacitate maximă pe secția de Boli infecțioase, a intrat și Spitalul Dăbuleni, care are secție de boli infecțioase și Pneumologie și, care, la fel, este cu capacitatea la maximum”.
Nu în ultimul rând, Iuliana Manea a lansat o rugăminte către pacienții vindecați de SARS-COV-2: „pacienții care au fost pozitivi cu Covid 19, vă rog, donați plasmă la Centrul Regional de Transfuzii pentru că o simplă donare de plasmă de la un pacient care a avut Covid poate salva 6 vieți!”.