La răscruce de timpuri: situat între istorie și modernitate, proiectul Cule în Lumină a adus în prim plan, prin intermediul studenților de la Universitatea de Arhitectură și Urbanism Ion Mincu, interpretări contemporane ale construcțiilor finaliste de tip culă. Astăzi a avut loc o nouă etapă, respectiv concursul de proiecte de restaurare/conservare dedicat celor 3 cule finaliste, după votul publicului și al reprezentanților UAUIM: Cula I. C. Davani[i], Casa Cula Eftimie Nicolaescu[ii] și Cula Cioabă Chintescu[iii].
„După luni de cercetare și muncă, am ajuns astăzi la etapa în care studenții de la UAUIM și-au prezentat ideile de proiecte pentru restaurarea culelor din județul Gorj. Felicitări tuturor celor 36 de studenți, profesorilor îndrumători și specialiștilor care au făcut posibilă acestă etapă și au adus în prezent energia unui #Acasă de odinioară. Proiectul nostru continuă să promoveze comorile culturale și arhitecturale ale Olteniei și în următoarele etape.” a declarat Doina Vornicu, Director de Operațiuni CEZ România.
„Proiectul realizat în parteneriat cu CEZ România reprezintă o oportunitate pentru școala noastră de arhitectură de a valorifica patrimoniul cultural atât prin intervenții de restaurare și de conservare, cât și prin interpretări contemporane de factură muzeografică. Evenimentul dedicat jurizării va marca finalizarea studiului realizat prin participarea cadrelor didactice și ale studenților UAUIM.”, a declarat Conf. Dr. Arh. Oana Diaconescu, Decan Facultatea de Arhitectură de Interior.
Studenții din anul IV au înscris un total de 9 proiecte la concurs, trei pentru fiecare culă în parte, după cum urmează:
§  3 proiecte pentru Casa-Culă Eftimie Nicolaescu;
§  3 proiecte pentru Casa-culă Săvoiu- Davani;
§  3 proiecte pentru Cula Șiacu – Cioabă Chintescu.
Câștigătorii celor 3 premii I, în valoare unitară de 1.000 euro, sunt:
§  Cula Eftimie Nicolaescu, echipa: Anghel Olimpia Elena, Hîrtiescu Cosmin Pantelimon, Nica Mădălina Andreea, Ungureanu Ana Bianca;
§  Cula I.C. Davani, echipa: Ignătescu Oana, Dragomir Radu, Roșescu Bianca, Badea Ioana;
§  Cula Cioabă Chintescu, echipa: Belu Melania-Andreea, Bucioc Elisabeta, Guguloi Silvia-Marina, Ionescu Adela Mădălina.
Câștigătorii celor 6 mențiuni, în valoare unitară de 200 euro, sunt:
§  Cula Eftimie Nicolaescu:
>echipa: Aldea Alexandru, Candidatu Mara, Dunel Alexandra Diana, Stan Alexandra Diana
echipa Frunză Daria, Șerban Nicole, Domnica Răzvan;
§  Cula I.C. Davani:
echipa: Antohe Irina, Manea Andreea, Popescu Teodora, Sas Ciprian;
echipa Conduc Maria, Dragomir Bianca, Dumitru Cătălina, Rusu Tudor;
§  Cula Cioabă Chintescu:
echipa: Baciu Alexandra-Elena, Dafina Nicoleta-Mihaela, Mihalcea Iuliana, Zărnescu Andreea-Elena;
echipa: Cărbunaru Iulia Florina, Radu Ioana-Alexandra, Sava Miruna Andreea, Vîrvorea Andrei Ștefan.
Criteriile de departajare au constat în:

  • Calitatea soluțiilor propuse;
  • Fezabilitatea intervenției;
  • Calitatea reprezentării și a susținerii orale.

Proiectele de restaurare au cuprins atât o parte de intervenție asupra clădirii, cât și o parte de amenajare interioară. Studenții și-au putut expune astfel cunoștințele complete, urmărind pe de o parte ilustrarea conceptului de intervenție și realizarea memoriului tehnic, a fațadelor, planurilor și a secțiunilor caracteristice, iar pe de altă parte au putut dezvolta scenarii de utilizare a imobilului, în acord cu funcțiunea muzeografică și au făcut propuneri pentru mobilare, trasee de vizitare și chiar iluminat.
Comisia de jurizare a fost formată din 7 membri, având în componență reprezentanți de seamă ai Universității de Arhitectură și Urbanism ”Ion Mincu” cu o vastă experiență în jurizarea unor atfel de competiții, inclusiv la nivel internațional (Rector prof.dr.arh. Marian Moiceanu, prof.dr.arh. Marius Marcu Lapadat, prof.dr.arh. Beatrice Joger, lect. dr. arh. Horia Dinulescu), ai Ambulanței pentru Monumente (arh. Eugen Vaida), ai autorității locale din județul Gorj (Vicepreședintele Consiliului Județean Gorj – Gheoghe Nichifor) și ai CEZ România (Doina Vornicu, Director de Operațiuni și Membru al Directoratului CEZ România).
Continuăm călătoria prin istorie și arhitectură și în ultimele luni ale anului 2020 cu noi demersuri menite să pună în lumină moștenirea culturală și arhitecturală a Olteniei.
[i]Cula I. C. Davani datează din prima jumătate a sec. XIX. Conform lui Iancu Atanasescu, casa este cunoscută sub numele de Ion C. Savoiu. În imediata ei apropiere există o bisericuță din lemn, astăzi închisă pentru cult, ctitorită în anul 1826. Ultimii proprietari au fost învățătorul I. C. Savoiu și soția sa, Teodora.
[ii]Casa Culă Eftimie Nicolaescu este o locuință din secolul XIX, cu elemente fortificate, specifice perioadei. Aceasta poarta numele fostului proprietar, Eftimie Nicolaescu, locuitor al satului Runcurel, o localitate care în curând va fi istorie din cauza extinderii exploatărilor miniere din zonă, deoarece locuitorii au început sa fie relocatț din vatra satului.
[iii]Cula Cioabă Chintescu datează de la începutul sec. XIX, primul ctitor al culei fiind boiernașul Răducan Cioabă din Slivilești. În anul 2016 cula a fost cumpărată de la moștenitori de catre Consiliul Județean Gorj și dată în custodie Muzeului Județean Gorj “Alexandru Ștefulescu”, prilej cu care a fost refăcut acoperișul.

Comentarii

comentarii

Comments are closed.

Te rugam dezactiveaza functia ADBLOCK din browserul tau pentru a avea acces pe site ! Multumim !