Despre democrație și relații internaționale

„Democrația, ca sistem politico-social și economic nu va putea dispărea”, susține Constantin Troncotă în cartea interviu „Conversații cu un general”. Istoricul, în interviul susținul cu Liviu Stan arată că niciun sistem democratic nu este perfect, ci perfectibil.

De asemenea, TRoncotă face o radiografie la rece a celor mai importanți lideri ai lumii.

Barack Obama este „laureat al Premiului Nobel pentru Pace pentru promisiunile făcute de a retrage armatele americane din Irak și Afganistan”.

Donald Trump – „cel mai contestat președinte american în exercițiu”, deși a promis aceleași retrageri artame, „este cel care a ordonat asasinarea, prin folosirea dronelor militare a generalului iranian Qassem Soleimani”.

Vladimir Putin – „«tătucul» rușilor știe să se bată contra celor care au impus sancțiuni contra Rusiei”.

Cât despre democrația românească post decembristă, Troncotă ii mărturisește lui Liviu Stan că este una „originală”, în care primii trei președinți pot fi considerați mai democrați decât ultimul. „Deși Traian Băsescu a fost considerat «președinte jucător», a avut guvernului lui numai trei ani, în rest a conviețuit cu guvernele Tăriceanu și Ponta”. De asemenea, acesta consideră că Iohannis a beneficiat de „implicarea unor cercuri de influență politică, economică și financiară din exterior”.

În ceea ce privește naționalismul, istoricul concluzionează „în istorie avem numeroase exemple de «naționalism de bun simț» căruia astăzi i se spune «curent suveranist».

Acesta din urmă este de apreciat și de urmat, nu naționalismul deșănțat practicat de către mulți politicieni.

 

Citiți și https://www.estv.ro/conversatii-cu-un-general-i/

https://www.estv.ro/liviu-stan-conversatii-cu-un-general-ii/

Comentarii

comentarii

Comments are closed.

Te rugam dezactiveaza functia ADBLOCK din browserul tau pentru a avea acces pe site ! Multumim !