1. Lovitura de stat

„Conversații cu un General” este ultima carte a lui Liviu Stan. Autorul însuși recunoaște că „această lucrare are un loc aparte” în inima sa și-i trezește amintiri dureroase – dar și frumoase – legate de tatăl său, Comisar Șef (Rez) Constantin Stan.

Volumul este prezentat sub forma unui dialog între doctorandul Liviu Stan care își pregătea lucrarea de doctorat și generalul Cristian Troncotă. Acesta din urmă este istoric fost decan la Facultatea de Informații din cadrul Academiei Naționale de Informații. În prezent este profesor universitar titular la Universitatea Lucian Blaga, din Sibiu.

Unul dintre sfaturile primite de către autor a fost acela de a prezenta numai adevăruri reliefate de cercetări; „acolo unde omul este bun, arăți asta. Acolo unde a fost ticălos, îi arăți ticăloșia”.

Generalul Cristian Troncotă face, în timpul interviului – la un moment dat – o paralelă între România de după anilii ’90 și Iugoslavia lui Tito. „Venicii noștri lucrează în străinătate. Așa era în anii ’60-’70, în Iugoslavia. Am fost acolo și am văzut”, precizează Generalul Troncotă.

Referitor la ccea ce s-a întâmplat în 1989, generalul arată că „revoluția cuprinde mai multe evenimente – revolta populară, lovitura de stat, contralovitura de stat, ciocniri între grupuri sociale, război civil, o nouă Constituție”. Ceea ce s-a întâmplat în țara noastră a fost altceva. „Nu se poate face revoluție și într-o luna să treci de la un regim la altul. Nu a fost un proces. Deci, e clar lovitură de stat”, punctează categoric Troncotă.

În ceea ce privește «turiștii-neturiști» care s-au aflat în Romînia în acea perioadă, Troncotă precizează clar: „ne-au făcut zob. Umblau prin țară de nebuni. Unii se cazau și la particulari, ceea ce denotă clar că aveau blaturi dinainte. De la Iași s-au dus la Timișoara, de la Timișoara au venit la București. S-au mai dus și pe la Brașov, apoi au fost și pe la Sibiu, și pe la Craiova, și la Logoj, Arad…”.

Cei doi autori amintesc și de evenimentele ce au urmat imediat după lovitura de stat. Puțină lume își mai aminteste de Dumitru Mazilu și celebra replică: „îl vreți pe Iliescu jos?”. În acea seară, la presiunea străzii, Iliescu a decretat scoaterea partidului comunist în afara legii. NUmai că, a doua zi, același Iliescu anulează decretul susținând că el „nu guvernează la presiunea străzii”.

Ca o conccluzie a primului capitol al volumului de interviuri „Concersații cu un General” se desprinde declarația „blestem” a lui Silviu Brucan. „Băi, v-ati omorât conducătorii. Bă, i-ati omorât pe Antonescu, pe Ceașescu …”

Comentarii

comentarii

Comments are closed.

Te rugam dezactiveaza functia ADBLOCK din browserul tau pentru a avea acces pe site ! Multumim !