Criza mondială generată de către coronavirus relevă o situația greu de descris în cuvinte în Republica Moldova. Astfel, conform http://nordnews.md, „unele spitale raionale din nordul Republicii Moldova dispun doar de un aparat de respirațieventilație artificială, iar numărul total de paturi în ele este de peste o sută. Asta în timp ce autoritățile centrale declară că pandemia este sub control, iar spitalele sunt dotate cu toate cele necesare pentru a face față bolii. Astfel, cele 10 instituții medicale care stau la dispoziția a aproape un milion de cetățeni sunt dotate cu 31 de aparate de ventilare a plâmânilor, dintre care 26 sunt funcționale”.
Un exemplu este Spitalul Raional Ocnița care „are în dotare un singur aparat de respirație artificilă”, după cum recunoaște Damian Guțu, managerul unității medicale. Spitalul dispune de 140 paturi și deservește o populație de aproape 47.000 de oameni.
Nici la Soroca lucrurile nu stau mai bine. Spitalul Raional are în dotare 3 aparate, însă doar unul este funcțional. Informația a fost confirmată de Valeriu Bordian, vice-directorul spitalului. Potrivit administrației, celelalte două aparate sunt în proces de reparație. Menționăm că, raionul Soroca numără aproape 80 de mii de locuitori.
La Dondușeni, spitalul are 2 aparate de respirație artificială și doar 117 paturi. Asta în timp ce raionul numără 41 de mii de locuitori.
Și Spitalul Raional Florești dispune doar de două aparate de repsirație artificială. Ambele sunt funcționale, susține șeful instituției medicale, Valeriu Nichiforciuc. Spitalul numără 286 de paturi și stă la dispoziția a 80 de mii de locuitori.
În raionul Briceni, cu o populație de 70 de mii de locuitori, spitalul are în dotare doar de 3 aparate de respirație artificială. Potrivit șefei instituției curative, Claudia Veltman, spitalul dispune de 170 de paturi.
Spitalul Raional Drochia are trei aparate de respirație artificială. Instituția medicală dispune de peste 200 de paturi la aproape 90 de mii de locuitori.
Situația este alta la Spitalul Raional Fălești. Potrivit directorului Iurie Osoianu, instituția curativă dispune de cinci aparate de respirație artificială pentru maturi și doar unul pentru copii. La o populație de aproape 90 de mii de oameni, spitalul dispune de doar 215 de paturi.
Tot cinci aparate are în dotare și Spitalul Raional Sîngerei. Cu 170 paturi disponibile, instituția medicală deservește peste 80 de mii de oameni.
Cele mai multe aparate de respirație artificială sunt în dotarea Spitalului Raional Edineț. Instituția dispune de șase aparate, 200 de paturi, la aproape 80 de mii de locuitori.
Iar Spitalul Clinic Bălți, care deservește cei peste o sută de mii de locuitori din municipiu, dar și alte zeci de mii de oameni din raioanele vecine, are în dotare patru aparate de respirație artificială. Doar trei din ele sunt însă funcționale. Instituția medicală are cel mai mare număr de paturi în nordu țării – 750.
Unii șefi de spitale din nordul Republicii Moldova, refuză să vorbească jurnaliștilor despre cât de bine sunt dotate instituțiile curative în lupta cu COVID-19. Administrația Spitalului Raional Glodeni, dar șa a celui din Rîșcani, au refuzat să ofere informații la acest subiect.