LOW BuildingStatelor membre li se va cere să reducă utilizarea pungilor de plastic – cele mai folosite ambalaje și cele mai poluante – conform noilor propuneri legislative adoptate marți. ”Această lege va crea o situație favorabilă pentru toată lumea” a spus raportorul Margrete Auken (Verzi/ALE, DK), raportorul în Parlament. ”Vorbim despre o mare problemă de mediu. Miliarde de pungi de plastic sunt aruncate direct în natură, gunoi netratat care afectează natura, peștii, păsările. Trebuie să facem ceva în acest sens”, a adăugat ea, după ce Parlamentul a adoptat recomandarea în a doua lectură în favoarea acordului încheiat cu Consiliul de Miniștri în noiembrie anul trecut.

”Comisia Europeană a spus că statele membre sunt cele care ar trebui să acționeze, dar în realitate ele nu fac nimic! Ar putea fi economisite, conform estimărilor Comisiei, 740 milioane de euro pe an.”

Ținte obligatorii pentru reducerea utilizării

Noua legislație va cere statelor UE să aleagă între două opțiuni:

• măsuri care să asigure că media anuală de utilizare nu depășește 90 de pungi ușoare pe cap de locuitor până la sfârșitul lui 2019 și 40 până la sfârșitul lui 2025
sau
• măsuri care să asigure, până la sfârșitul lui 2018, că aceste pungi nu vor mai fi distribuite gratuit cumpărătorilor.

Mai mult, Comisia Europeană va trebui să evalueze impactul asupra mediului al materialelor de plastic oxo-degradabile, fragmentate în mici particule și să propună măsuri potrivite. Până în 2017, Comisia Europeană va trebui să propună măsuri de etichetare și marketing pentru identificarea la nivel UE a pungilor de plastic biodegradabile, posibil a se transforma în compost.

Pungile ușoare de plastic (mai subțiri de 50 microni), reprezentând majoritatea pungilor de transport folosite în UE, sunt mai puțin reciclabile decât modelele mai groase, devenind mai repede reziduuri. De asemenea, aceste pungi au un mai mare potențial de a polua mediul.

În 2010, fiecare cetățean UE utiliza în medie 198 de pungi de plastic, dintre care 90% erau pungi ușoare. Dacă tipul de activități nu se schimbă, consumul de pungi de plastic va crește rapid. Estimările prezente sugerează că peste opt miliarde de pungi de plastic au ajuns la gunoi în 2010.

Comentarii

comentarii

Un comentariu

Leave A Reply

Te rugam dezactiveaza functia ADBLOCK din browserul tau pentru a avea acces pe site ! Multumim !