Guvernul a decis printr-un Memorandum aprobat astăzi că Programul Organizației Internaționale a Francofoniei în România privind formarea funcționarilor publici va continua în perioada 2015-2018, a decis.
Programul francofon de care a beneficiat România începând cu anul 2004 cuprinde cursuri și stagii lingvistice, seminarii tematice și pregătire pentru concursurile de angajare în instituțiile UE. Programul se adresează diplomaților și funcționarilor publici români și are scopul de a întări statutul limbii franceze de limbă oficială și de lucru în cadrul instituțiilor europene și internaționale, factor de promovare a multilingvismului și diversității culturale în Europa și în lume.
Obiectivul viitorului Plan național de formare pentru perioada 2015-2018 se va axa pe contribuția la pregătirea, în limba franceză, a resurselor umane din administrația publică, în perspectiva asumării de către România a președinției Consiliului UE, în 2019. Practic, va contribui la creșterea capacității diplomaților și funcționarilor publici de a comunica și negocia în limba franceză, de a utiliza și redacta documente în această limbă, precum și de bunele practici din domeniu, oferite de alte țări.
Contribuția anuală a României la Programul de formare în limba franceză (Inițiativa Francofonă Națională) este de 130.000 lei.
Memorandumul de parteneriat cu privire la Inițiativa Francofonă Națională (2015-2018) urmează sa fie semnat în luna mai 2015, într-o ceremonie comună organizată la sediul Organizației Internaționale a Francofoniei (OIF), din Paris. Noul ciclu al programului OIF urmează să devină operativ din iulie 2015.
De Planul multianual de formare în limba franceză a funcţionarilor publici români au beneficiat peste 5.000 de funcţionari publici români specializaţi în gestionarea unor dosare europene, din circa 60 de instituţii din administraţia publică centrală şi locală.