• Acordul de liber schimb UE-Vietnam va elimina treptat aproape toate taxele vamale; • Acordul include norme obligatorii pentru protecția mediului, drepturile muncii și ale omului; • UE face un pas înainte în ceea ce privește cooperarea comercială interregională cu sud-estul Asiei
Acordul comercial UE-Vietnam, „cel mai modern și ambițios acord încheiat vreodată între UE și o țară în curs de dezvoltare”, a primit miercuri sprijinul Parlamentului.
Deputații au aprobat acordul de liber schimb cu 401 voturi pentru, 192 voturi împotrivă și 40 abțineri. „Cel mai modern, cuprinzător și ambițios acord încheiat vreodată între UE și o țară în curs de dezvoltare” va contribui la stabilirea unor standarde înalte în regiune și ar putea pregăti terenul pentru un viitor acord comercial și de investiții interregional, conform rezoluției ce însoțește acordul, adoptată cu 416 voturi pentru, 187 împotrivă și 44 abțineri. Acordul este „un semnal puternic în favoarea comerțului liber, echitabil și reciproc, în vremuri de tendințe protecționiste tot mai mari și de punere serioasă sub semnul întrebării a comerțului multilateral bazat pe norme”, au subliniat deputații.
Aproape toate tarifele vamale vor dispărea
Acordul va elimina practic toate tarifele dintre Vietnam și UE pe parcursul a zece ani, incluzând cele pentru principalele produse de export europene precum echipamente, autoturisme și produce chimice. Acordul se aplică de asemenea serviciilor precum cele bancare, sau de transport maritim și poștal, unde companiile europene vor beneficia de un acces îmbunătățit. Companiile vor avea în plus posibilitatea de a participa la licitații publice lansate de către guvernul vietnamez și de către un număr de municipalități, inclusiv orașul Hanoi. Acordul protejează, de asemenea, 169 de produse europene emblematice.
În plus, acordul este un instrument de încurajare a protecției mediului și de susținere a progresului social în Vietnam, inclusiv în ceea ce privește drepturile muncii. Prin intermediul acordului, Vietnamul se angajează să aplice Acordul de la Paris. Vietnamul s-a angajat, de asemenea, să ratifice două proiecte de lege așa cum a solicitat Parlamentul, unul privind abolirea muncii forțate, celălalt privind libertatea de asociere, până în 2020 și, respectiv, în 2023.
Acordul comercial poate fi suspendat dacă există încălcări ale drepturilor omului.
Soluționarea litigiilor dintre investitori și stat
Parlamentul a aprobat separat, cu 407 voturi pentru, 188 împotrivă și 53 abțineri, un acord de protecție a investițiilor ce prevede un sistem judiciar format din judecători independenți care vor fi responsabili de soluționarea litigiilor dintre investitori și stat. Rezoluția ce însoțește acordul a fost aprobată cu 406 voturi pentru, 184 împotrivă și 58 abțineri.
Raportorul Geert Bourgeois (ECR, BE) a declarat: „Aceste acorduri de ultimă generație reprezintă o oportunitate unică pentru continuarea obiectivul UE de a deveni un jucător geopolitic care apără comerțul multilateral, respinge protecționismul și ridică standardele de muncă, de mediu și de respect al drepturilor omului la nivel mondial. Acordurile vor stimula prosperitatea, vor crea locuri de muncă noi și mai bine plătite, vor reduce costurile pentru companiile mari și mici, și le vor oferi un acces reciproc mai bun pe piețe”. Înregistrarea video a intervenției.
Președintele Comisiei pentru comerț Bernd Lange (S&D, DE) a declarat în urma votului: „Istoria arată că izolarea nu schimbă o țară. Acesta este motivul pentru care Parlamentul a votat în favoarea acestui acord comercial cu Vietnamul. Prin acest vot, consolidăm rolul UE în Vietnam și în regiune, asigurându-ne că vocea noastră are mai multă greutate decât înainte. Acest lucru este deosebit de important când vine vorba de problematici asupra cărora nu suntem de acord, precum rolul presei libere sau al libertăților politice. De asemenea, extindem posibilitatea de exprimare a societății civile. Rolul nostru de acum înainte este să ne asigurăm că acordul este pus în practică.” Înregistrarea video a intervenției.
După ce Consiliul aprobă formal acordul comercial și părțile se notifică reciproc de încheierea procedurilor, acesta poate intra în vigoare. Pentru ca acordul de protecție a investițiilor să intre în vigoare, parlamentele statelor membre UE trebuie mai întâi să îl ratifice.
Vietnamul este cel de-al doilea partener comercial al UE din cadrul Asociației Națiunilor din Asia de Sud-Est (ASEAN) după Singapore, cu un comerț cu mărfuri în valoare de 47,6 miliarde de euro pe an și 3,6 miliarde de euro atunci când vine vorba de servicii. Exporturile UE către această țară cresc cu 5-7% anual, însă deficitul comercial al UE cu Vietnamul a fost de 27 de miliarde de euro în 2018.
Principalele importuri ale UE din Vietnam includ echipamente de telecomunicații, îmbrăcăminte și produse alimentare. UE exportă în principal bunuri precum mașini și echipamente de transport, produse chimice și produse agricole în Vietnam.