Luni, Biroul Parlamentului European, organul de reglementare al instituției, a anunțat obiective ambițioase privind protecția mediului pentru legislatura 2019-2024.
Parlamentul European își asumă, din punct de vedere politic, legislativ și operațional, angajamentul de a avea o contribuție pozitivă la dezvoltarea durabilă. David Maria Sassoli, Președintele Parlamentului European, este de părere că „urgența climatică a devenit una dintre cele mai acute probleme ale acestei perioade. Acest lucru a fost evidențiat cu ocazia ultimelor Alegeri Europene, când cetățenii au așezat lupta pentru planeta noastră în prim-planul agendei politice a UE. Parlamentul European a fost foarte activ în ultimii ani în vederea reducerii impactului său asupra mediului înconjurător. Parlamentul e neutru din punct de vedere al emisiilor de carbon încă din anul 2016 și invităm celelalte instituții UE să urmeze exemplul, ca împreună să compensăm emisiile de carbon directe și indirecte care nu pot fi reduse, cât mai curând posibil. Cu toate acestea, trebuie să ne continuăm angajamentul de a ne îmbunătăți permanent performanța de mediu. Aceste măsuri sunt un pas în direcția potrivită.”
Vicepreședintele Heidi Hautala, responsabil pentru Sistemul de management de mediu EMAS (Eco-Management and Audit Scheme), a declarat că „Parlamentul European, o instituție internațională cu multe mii de angajați, este în poziția de a fi lider în ceea ce înseamnă tranziția către o economie și o societate europeană durabilă, neutră climatic și eficientă în utilizarea resurselor. Am început deja să reducem impactul nostru asupra mediului și să promovăm dezvoltarea durabilă. Dar, deoarece timpul este esențial, este în egală măsură obligatoriu ca Parlamentul să reevalueze constant obiectivele și măsurile, pentru a ridica nivelul ambițiilor. Văd decizia de azi despre obiective de mediu unificate pentru anul 2024 ca pe un pas important către o raportare complexă privind dezvoltarea durabilă din partea Parlamentului”.

Noile obiective pentru anul 2024 includ:

• reducerea amprentei de carbon cu cel puțin 40% față de nivelul din 2006;
• reducerea emisiilor de carbon rezultate din transportul persoanelor cu 30% față de nivelul din 2006;
• reducerea consumului de energie cu cel puțin 20% față de nivelul din 2012;
• reducerea consumului de hârtie cu 50% în legislatura 2019-2024, comparativ cu legislatura 2010-2014
Obiectivele stabilite se mai referă la: reducerea și gestionarea deșeurilor, consumul de apă, energie din surse regenerabile și criterii de protecție a mediului în achizițiile publice.
Exemple de realizări până în prezent:
• Parlamentul a devenit prima instituție UE 100% neutră din punct de vedere al emisiilor de carbon, compensând toate emisiile proprii care nu puteau fi reduse;
• Parlamentul a redus cu 37,7% emisiile de carbon față de nivelul din 2006;
• În sediile din Bruxelles, Strasbourg și Luxemburg se folosește 100% energie electrică „verde”;
• Infrastructura tehnică (încălzire, climatizare etc.) este mai eficientă energetic;
• Trenuri de mare viteză sunt folosite pentru transportul între Bruxelles și Strasbourg, în locul zborurilor charter;
• Flotă auto exclusiv electrică până în 2024;
• Flota de biciclete crește continuu și au fost introduse biciclete și trotinete electrice;
• Consumul de resurse pentru încălzire per angajat cu normă întreagă a scăzut cu 20,6% din 2012 în 2018;
• Consumul de electricitate a scăzut cu 14,9% din 2012;
• Gradul de reciclare a deșeurilor a crescut la 69,1%;
• Se va renunța complet la produsele din plastic de unică folosință – de exemplu, nu se mai utilizează sticle de plastic în ședințe, acestea urmând să fie eliminate de la automate, baruri, restaurante și alte puncte de vânzare din sediile din Bruxelles, Strasbourg și Luxemburg.
Parlamentul European a semnat primul său angajament față de politica de mediu în 2004 și s-a alăturat schemei voluntare EMAS în 2007. A devenit una dintre primele instituții UE și primul parlament din UE care a obținut certificare EMAS. Politica de mediu a Parlamentului se bazează pe principiul prevenirii emisiilor și limitarea acestora atunci când sunt inevitabile. Cu toate acestea, emisiile nu pot fi reduse la zero și, atunci când nu pot fi limitate și mai mult, este necesară analizarea altor opțiuni. Toate obiectivele recente de mediu au fost atinse și chiar depășite, înainte de termenele fixate.

Comentarii

comentarii

Comments are closed.

Te rugam dezactiveaza functia ADBLOCK din browserul tau pentru a avea acces pe site ! Multumim !