O nouă şansă la viaţă pentru șapte persoane care au primit organele unei tinere din Sibiu aflată în moarte cerebrală. Totodată, s-a realizat și o premieră medicală, fiind prima prelevare care a avut loc la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu.

„Echipa formată din medicul şef al secţiei Anestezie Terapie Intensivă din cadrul SCJU Sibiu, Dr. Mihai Sava, în calitate de „key donation person”, şi Dr. Tiberiu Toabeş, coordonatorul local de transplant, a fost prima verigă în lungul lanţ delicat de a salva alte vieţi prin transplant.
La procesul de prelevare a organelor participă echipe de medici din Bucureşti – de la Spitalul Sf. Maria, din Cluj-Napoca – de la Institutului Clinic de Urologie şi Transplant Renal şi din Croaţia – Klinicka bolnica Dubrava, Zagreb. Echipa de la Spitalul Clinic Sfânta Maria din Bucureşti, coordonată de către dr. Dragoş Chiriţă, va preleva ficatul şi plămânii, echipa din Cluj coordonată de către Dr. Dan Pop va preleva rinichii donatorului, iar cea din Croaţia, coordonată de către Dr. Robert Blazekovic, cordul donatoarei.
Corneea va fi recoltată de către o echipă de medici din Sibiu.

După prelevare, echipele de medici vor pleca de urgenţă către centrele de transplant de care aparţin. Cordul donatoarei va ajunge în Croaţia, ca urmare a faptului că pe teritoriul României nu există nici un primitor compatibil.

„În activitatea de transplant, de salvare a vieţilor omeneşti, o primă etapă, fără de care nu putem avea practic transplantul, este cea de prelevare a organelor. În acest sens, trebuie să subliniem rolul esenţial al medicilor din secţiile de terapie intensivă, care prin activitatea lor, reprezintă cheia întregului proces, de la convingerea aparţinătorilor pacienţilor în moarte cerebrală pentru a fi de acord cu donarea şi până la recoltarea efectivă. În acelaşi timp, doresc să mulţumesc familiei pacientei pentru acest gest, care, din păcate, est încă unul destul de rar. Tocmai de aceea la nivelul spitalului din Sibiu depunem permanent eforturi pentru dezvoltarea acestei activităţi de prelevare şi, atunci când avem potenţiali donatori, încercăm să ne axăm, în discuţiile cu familiile, pe însemnătatea acestui gest, pe faptul că se pot salva multe vieţi omeneşti”, a declarat Dr. Tiberiu Toabeş, coordonatorul local de transplant”, se arată întrul comunicat al Agenției Naționale de Transplant.

Agenţia Naţională de Transplant a transmis, totodată, sincere condoleanţe familiei şi a mulţumit pentru gestul plin de altruism.

Echipa formată din medicul şef al secţiei Anestezie Terapie Intensivă din cadrul SCJU Sibiu, Dr. Mihai Sava, în calitate de „key donation person”, şi Dr. Tiberiu Toabeş, coordonatorul local de transplant, au fost prima verigă în lungul lanţ delicat de a salva alte vieţi prin transplant.
La procesul de prelevare a organelor au participat echipe de medici din Bucureşti – de la Spitalul Sf. Maria, din Cluj-Napoca – de la Institutului Clinic de Urologie şi Transplant Renal şi din Croaţia – Klinicka bolnica Dubrava, Zagreb. Echipa de la Spitalul Clinic Sfânta Maria din Bucureşti, coordonată de către dr. Dragoş Chiriţă, a prelevat ficatul şi plămânii, echipa din Cluj coordonată de către Dr. Dan Pop a prelevat rinichii donatorului, iar cea din Croaţia, coordonată de către Dr. Robert Blazekovic, cordul donatoarei.
Corneea a fost recoltată de către o echipă de medici din Sibiu.

„În activitatea de transplant, de salvare a vieţilor omeneşti, o primă etapă, fără de care nu putem avea practic transplantul, este cea de prelevare a organelor. În acest sens, trebuie să subliniem rolul esenţial al medicilor din secţiile de terapie intensivă, care prin activitatea lor, reprezintă cheia întregului proces, de la convingerea aparţinătorilor pacienţilor în moarte cerebrală pentru a fi de acord cu donarea şi până la recoltarea efectivă. În acelaşi timp, doresc să mulţumesc familiei pacientei pentru acest gest, care, din păcate, est încă unul destul de rar. Tocmai de aceea la nivelul spitalului din Sibiu depunem permanent eforturi pentru dezvoltarea acestei activităţi de prelevare şi, atunci când avem potenţiali donatori, încercăm să ne axăm, în discuţiile cu familiile, pe însemnătatea acestui gest, pe faptul că se pot salva multe vieţi omeneşti”, a declarat Dr. Tiberiu Toabeş, coordonatorul local de transplant.

Comentarii

comentarii

Comments are closed.

Te rugam dezactiveaza functia ADBLOCK din browserul tau pentru a avea acces pe site ! Multumim !