CEZ Distributie a organizat peste 14.000 actiuni pentru prevenirea si combaterea fenomenului de racordare ilegala la reteaua de distributie a energiei electrice de catre consumatorii casnici si agentii economici in intervalul 1 Ianuarie – 31 Decembrie 2014. Fenomenul are impact direct asupra calitatii alimentarii cu energie electrica a consumatorilor si prezinta un risc ridicat de incendii, daune materiale si pierderi de vieti omenesti.
Actiunile de prevenire si combatere a fenomenului sunt necesare pentru asigurarea echilibrului intre prestatia serviciului de distributie a energiei electrice si valoarea acestuia. La actiuni participa de regula, in medie un numar de 13 echipe de specialisti mandatati de catre operatorul de distributie a energiei electrice si sunt sprijiniti de echipaje ale institutiilor publice abilitate sa ia masuri legale in astfel de cazuri de sustragere frauduloasa.
În Dolj s-au 4156 cazuri in care au existat suspiciuni de consum ilicit de energie electrica, din care 377 cazuri in care au existat suspiciuni de racordare ilegala la reteaua de distributie a energiei electrice si 398 cazuri in care au existat suspiciuni de ocolire a sistemului de masurare a energiei electrice, iar prejudiciul total adus operatorului de distributie a energiei electrice a reprezentat 5.755.196,37 lei, prejudiciu ce este recuperat prin instantele de judecata de la cei care au beneficiat de energie consumata si nefacturata.
Sustragerea energiei electrice reprezinta un risc atat pentru cei care se racordeaza in mod ilegal, cat si pentru consumatorii din vecinatate. Interventiile neautorizate si utilizarea unor instalatii improvizate pot genera oricand accidente grave sau incendii, ducand la pierderi de vieti omenesti si daune materiale semnificative.
De asemenea, consumul fraudulos de energie influenteaza calitatea serviciilor, determina variatii de tensiune si intreruperi ale alimentarii cu energie electrica, provocand astfel disconfort mai ales pentru persoanele care consuma energie electrica avand contracte de furnizare a energiei electrice incheiate si respectand prevederile legale in vigoare. Mai trebuie specificat faptul că in baza articolului 228 din Codul Penal si a articolului 85 din Legea nr. 123/2012 „Legea energiei electrice”, consumul fraudulos constituie infractiune.

Comentarii

comentarii

Leave A Reply

Te rugam dezactiveaza functia ADBLOCK din browserul tau pentru a avea acces pe site ! Multumim !