Țara de origine pentru carnea utilizată ca ingredient în alimentele procesate, cum ar fi lasagna, ar trebui să fie menționată pe etichetă, așa cum se întâmplă deja pentru carnea proaspătă de vită, au spus deputații miercuri. Ei cer Comisiei Europene, care a publicat un raport pe această temă în 2013, să facă propuneri legislative în acest sens pentru a recâștiga încrederea consumatorilor după scandalul cărnii de cal și alte cazuri de fraudă cu alimente.
Rezoluția a fost aprobată cu 532 de voturi la 136 și 36 de abțineri. În text se cere Comisiei ca, în conformitate cu raportul său din 2013, să facă propuneri legislative pentru a introduce obligativitatea menționării țării de origine pentru carnea utilizată în alimentele procesate, pentru a crea mai multă transparență în lanțul alimentar, a informa mai bine consumatorii europeni și, astfel, a le recâștiga încrederea.
”După scandalul cărnii de cal, trebuie să recâștigăm încrederea consumatorilor. Cerem Comisiei să propună o legislație care să cuprindă obligativitatea menționării țării de origine. Acest lucru va contribui la creșterea transparenței și la informarea clară și deplină a consumatorilor”, a spus președintele comisiei de mediu, Giovanni La Via (PPE, IT). ”Trebuie să ne asigurăm, totuși, că acest lucru nu va crea probleme suplimentare pentru întreprinderile mici și mijlocii, în acest sector de activitate fiind multe astfel de companii”, a mai spus el.
Deputații și-au exprimat din nou îngrijorarea privind potențialul impact al fraudei alimentare asupra siguranței mâncării, încrederii și sănătății consumatorilor, funcționării lanțului alimentar și prețurilor produselor de fermă.
Consumatorii să poată alege
Deputații au subliniat că Raportul Comisiei Europene (17.12.2013) confirmă că peste 90% dintre respondenți consideră importantă menționarea țării de origine pe etichetele alimentelor procesate. Este unul dintre factorii care influențează comportamentul consumatorului, spun deputații.
Verificare mai atentă a impactului asupra prețurilor
Deputații au mai subliniat că estimatul impact asupra prețurilor, bazat pe rezultatele unei organizații a consumatorilor din Franța, este diferit de rezultatele din Raportul Comisiei. Ca urmare, ei cer clarificări suplimentare. Evaluarea ar trebui efectuată împreună cu organizațiile consumatorilor și nu ar trebui să întârzie propunerile legislative, au adăugat ei.
Background
Variind de la stat membru la stat membru, între 30 și 50% din carnea din măcelării este procesată și transformată în ingrediente pentru alimente procesate, cel mai adesea pentru carne tocată, preparate din carne și produse din carne.

Comentarii

comentarii

Leave A Reply

Te rugam dezactiveaza functia ADBLOCK din browserul tau pentru a avea acces pe site ! Multumim !