Pentru a proteja UE de atacuri teroriste, protejând, totodată, drepturile cetățenilor, deputații susțin programele de de-radicalizare, întărirea verificărilor la granițele externe ale spațiului Schengen și un mai bun schimb de informații între statele membre, conform unei rezoluții adoptate miercuri. Deputații cer statelor membre să facă progrese privind pachetul pentru protecția datelor, astfel încât negocierile să poată avea loc în paralel cu cele privind Propunerea referitoare Registrului UE al numelor de pasageri (PNR), realizând, astfel, un set complet de reguli UE pentru protecția datelor.
Rezoluția a fost adoptată cu 532 de voturi pentru, 136 împotrivă și 36 de abțineri.
Măsurile anti-terorism nu trebuie să compromită drepturile fundamentale
Deputații ”se angajează să colaboreze în direcția finalizării unei directive a UE privind PNR până la sfârșitul anului” și încurajează statele membre să înregistreze progrese cu privire la pachetul privind protecția datelor, astfel încât negocierile privind ambele pachete să poată avea loc în paralel. Scopul lor este să se asigure că schimbul și colectarea de date sunt întemeiate pe un cadru coerent de protecție a datelor, care oferă standarde obligatorii din punct de juridic privind protecția datelor cu caracter personal la nivelul UE. Deputații încurajează Comisia să stabilească consecințele hotărârii CEJ referitoare la Directiva privind păstrarea datelor și să invite experți independenți să se exprime privind ”necesitatea și proporționalitatea” PNR.
Amenințarea tot mai mare a ” combatanților străini proveniți din UE”
Deputații cer o abordare pe mai multe paliere pentru a combate radicalizarea, cerând statelor membre să:
• investească în programe educaționale și sociale care se referă la cauzele adânci ale radicalizării
• contrabalanseze încurajările online la atacuri teroriste
• prevină recrutarea și plecările în scopul aderării la organizații teroriste
• elimine sprijinul financiar pentru organizațiile teroriste și traficul de arme de foc
• creeze programe de ”dezangajare și deradicalizare”
Mai multe verificări la granițele externe
Deputații cer statelor membre să prevină călătoriile suspecților de terorism prin întărirea controalelor la granițele externe. Exclud orice propunere de suspendare a sistemului Schengen, dar încurajează statele membre să își întărească regulile existente și să îmbunătățească Sistemul de informații Schengen (SIS) și Sistemul de informații prealabile privind pasagerii (APIS). Deputații reiterează faptul că anumite verificări țintite pot să aibă loc deja asupra unor persoane atunci când trec frontiera externă.
Îmbunătățirea cooperării și schimbului de informații
Statele membre ar trebui să îmbunătățească schimbul de informații între autoritățile care aplică legea și agențiile UE. Ele ar trebui, mai ales, să se asigure că unitățile naționale pun la dispoziția Europol informații relevante, spun deputații. Ei subliniază că doar 50% din informațiile privind terorismul și crima organizată sunt furnizate în momentul de față de statele membre către Europol și Eurojust. Deputații susțin, de asemenea, ideea de a crea o platformă europeană anti-terorism în cadrul Europol care să maximizeze capacitatea sa operațională, tehnică și de schimb de informații.