În program:
Gioacchino Rossini: Uvertura operei „Scara de mătase”
Felix Mendelssohn-Bartholdy: Concertul nr. 1 în Sol minor pentru pian și orchestră, op. 25
Franz Schubert: Simfonia nr. 8 în Si minor, D. 759, „Neterminata”
Vineri, 31 mai 2019, de la ora 19:00 melomanii sunt invitaţi pe „scara de mătase” a muzicii clasice cu un program romantic, sub bagheta lui Bogdan Vodă –  dirijor, compozitor şi profesor – care în urmă cu 25 de ani debuta pe scena simfonicului craiovean. Pentru prima dată la Craiova, pianista Anca Săftulescu, laureată a peste 25 de competiţii de profil, va interpreta Concertul nr. 1 în Sol minor de Felix Mendelssohn-Bartholdy, o lucrare de tinereţe, plină de bună-dispoziţie şi dinamism.
Bogdan Vodă a absolvit specializările compoziție (cu Tiberiu Olah) și dirijat (cu Ludovic Bacs) la Universitatea Națională de Muzică din București. Actualmente, este conferențiar univ. dr. al Departamentului de Compoziție din aceeași instituție. Predă compoziție, armonie, forme și analize, orchestrație etc. Conduce Orchestra Concerto a UNMB. A scris lucrări simfonice, concertante și camerale, care au fost interpretate în festivaluri naționale și internaționale. Are și o activitate de dirijor, cu prezențe la pupitrul majorității orchestrelor filarmonice din țară (a debutat, în 1994, la Filarmonica „Oltenia” din Craiova), cu concerte, turnee și înregistrări în Franța, Marea Britanie, Polonia, Slovacia, Spania, Turcia.
*
Pianista Anca Săftulescu, Doctor în muzică (2017), a absolvit cursurile de Licență (2008) și Masterat (2011) ale Universității Naționale de Muzică din București, clasa prof. univ. dr. Viniciu Moroianu și prof. univ. dr. Dana Borșan. În anul 2006, obține o bursă de studii universitare la Conservatoire Național Supérieure de Musique et de Danse din Paris, clasa prof. Jacques Rouvier. Activitatea concertistică a pianistei Anca Săftulescu este apreciată atât în țară cât și în străinătate, remarcându-se cu recitaluri în S. U. A., Franţa, Belgia, Italia şi România, în emisiuni culturale TV transmise în direct pe principalele posturi naţionale, precum şi în concerte cu orchestra pe importante scene ale ţării, cum ar fi: Ateneul Român, Radiodifuziunea Română, Filarmonica din Ploieşti.
***
Scris de Mendelssohn-Bartholdy la vârsta de 22 de ani, Concertul nr. 1 în Sol minor pentru pian şi orchestră, op. 25 poartă amprenta tinereţii autorului: buna dispoziţie, elanul şi prospeţimea caracterizează discursul muzical, care decurge fluent, fără pauze între mişcări.
*
Schubert a compus Simfonia a VIII-a în Si minor, „Neterminata“ în anul 1822. Într-o formă desăvârşită, alcătuită doar din două părţi (de unde provine şi titulatura), lucrarea personifică pentru publicul meloman esenţa a ceea ce denumim astăzi „schubertian“ în muzică. Partitura acestei capodopere a avut un destin aparte: donată de autor Asociaţiei Muzicienilor Amatori din Graz, ea a fost pierdută şi apoi regăsită din întâmplare într-o bibliotecă particulară în 1865, an în care a avut loc şi prima audiţie (la Viena, 17 decembrie).

Comentarii

comentarii

Comments are closed.

Te rugam dezactiveaza functia ADBLOCK din browserul tau pentru a avea acces pe site ! Multumim !