Proiectul Regional de Dezvoltare a Infrastructurii de apă și apă uzată a fost semnat, marți, în prezența ministrului Finanțelor, Eugen Teordorovici. Alături de acesta, la eveniment au participat Adriana Câmpeanu, director CAO, Claudiu Manda, vicepreședintele Senatului, Lia Olguta Vasilescu, consilier al premierului, precum și alți parlamentari PSD.
Aria proiectului cuprinde localităţile: Craiova, Cârcea, Malu Mare, Breasta, Bucovăţ, Gherceşti, Mischii, Şimnicu de Sus, Işalniţa, Coţofenii din Dos, Calafat, Maglavit, Băileşti, Poiana Mare, Piscu Vechi, Rastu Nou, Cerăt, Bechet, Ostroveni, Călăraşi, Dăbuleni, Pleniţa, precum și UAT județul Dolj.
„Este un proiect la care se lucrează de foarte mulţi ani şi iată că astăzi a sosit momentul în care să fie semnat şi pus în operă. Intră aproape o jumătate de milion de euro în judeţul Dolj şi dacă mai punem la socoteală ceea ce s-a mai atras din alte fonduri de către Primăria Craiova, de celelalte primării şi consiliul judeţean, apreciem că au intrat peste un miliard de euro în judeţul Dolj”, a explicat Ion Prioteasa, preşedintele Consiliului Judeţean Dolj.
„Este un proiect foarte important, unul foarte mare. Acest proiect aduce ceva nou, în sensul că sursa de apă va fi una de izvor, nu multe zone din țară se pot lăuda cu o sursă atât de importantă, curată, ceea ce înseamnă foarte mult. Este un lucru extrem de important și creșterea calității vieții populației din județ, având în vedere că peste jumătate dintre locuitori vor beneficia de acest proiect”, a arătat, la rândul său, ministrul Finanțelor Publice.
„Vorbește lumea că nu atragem fonduri europene sau că nu avem investiții. Astăzi se semnează un proiect de 445 de milioane de euro care deservește comunităţile din județul Dolj. Este unul dintre cele mai mari proiecte și putem să spunem că aproape jumătate de miliard de euro, bani europeni, intră în județul Dolj. (…) E clar că avem în continuare nevoie de bani europeni, e clar că trebuie să accesăm în continuare fonduri europene, însă spun ce spuneam și la început: trebuie simplificate procedurile. Oamenii nu mai au răbdare să le spui astăzi că ne apucăm de un proiect și să le spui abia peste 5-6-7 ani că s-a implementat un proiect. Ar trebui simplificate procedurile”, a punctat și Claudiu Manda.
Procedurile au durat mai mult decât se estima. Motivul acestor întârzieri a fost identificat de către consilierul premierului, Lia Olguţa Vasilescu. „Pentru mine este o zi importantă, pentru că este al treilea proiect de suflet care începe să prindă contur, după stadionul din Craiova și spitalul municipal, iată că acum vorbim despre cea mai importantă investiție care se face în Craiova în ultimii 60 de ani. Este una așteptată tot de 60 de ani, pentru că de atunci doresc cetățenii să bea apă plată de izvor. Acest proiect s-a conturat în anul 2013, nu acum trei ani”, a punctat, ironic, fostul edil al Craiovei, îndreptând în acest fel eroarea din declarația Adrianei Câmpeanu. „Aș fi vrut să semnez acest proiect mai demult. Din păcate a durat ireal de mult”, a concluzionat.
Valoarea totală a proiectului este de 445.831.222 euro, din care aproximativ 84% costuri eligibile cu cofinanțare de 10,41$ din partea Companiei de Apă Oltenia.