afis filarmonicaLuna ianuarie se încheie la Filarmonica ”Oltenia” cu proiectul educațional ”2π – Pianiști și Pictori”, joi, și cu o seară franceză, vineri, care va captiva publicul cu muzica lui Maurice Ravel  – Concerul în Re major pentru mâna stângă și concertul beethovenian nr.1 în Do major pentru pian, op. 15. Invitații serii sunt dirijorul François-Robert Girolami,  pianiștii Melanie  Bourdoncle și Nicolas Bourdoncle.
Artiștii invitați:
François Robert Girolami este un reputat dirijor, cu o vastă deschidere repertorială, atât pentru domeniul artei lirice, cât şi pentru creaţia simfonică. Distins pedagog, preocupat în egală măsură de cariera didactică, la Paris deţine actualmente statutul de director al unei instituţii de învăţământ muzical superior.
Originar din Haute-Corse, şi-a desăvârşit studiile muzicale în capitala Franţei, la Conservatoire National Supérieur de Musique (unde a obţinut mai multe premii) şi la École Normale de Musique. În domeniul dirijatului de orchestră a beneficiat de îndrumarea maeştrilor Sergiu Celibidache şi Leonard Bernstein.
Mélanie Bourdoncle s-a născut în anul 2000 la Aix-en-Provence (Franţa). Paşii către muzică i-au fost îndrumaţi încă de mică de către tatăl său, Michel Bourdoncle, sub supravegherea căruia a şi început studiul pianului.  Pe parcursul anilor de studiu, Mélanie Bourdoncle a participat în Franţa la audiţii şi a susţinut recitaluri solistice şi în diferite formaţii de muzică de cameră. În România, în noiembrie 2013 a debutat ca solistă în compania Orchestrei Simfonice a Filarmonicii “Mihail Jora” – Bacău.
Născut la Aix-en-Provence (Franţa) în anul 1998, Nicolas Bourdoncle a început studiul pianului şi a deprins primele noţiuni de teoria muzicii la o vârstă fragedă, sub îndrumarea tatălui său, Michel Bourdoncle. În anul 2009 a debutat ca solist în compania Orchestrei Filarmonicii din Odessa (Ucraina), moment succedat de numeroase alte concerte şi recitaluri susţinute în Franţa, România, Ucraina, Rusia, Canada, Vietnam, Mexic.
În anul 2012 a obţinut Premiul al III-lea la Concursul Internaţional de la Hanoī (Vietnam).
Repertoriul:
Concertul nr. 1 în Do major pentru pian şi orchestră, op.15 a fost scris în anul 1798 şi interpretat chiar de Beethoven cu ocazia turneelor întreprinse în Germania şi la Praga. Prima parte debutează cu o lungă expoziţie a orchestrei. Tema principală este prezentată de ansamblu şi are un caracter optimist. Partea mediană se distinge ca o mişcare definitorie pentru sensibilitatea beethoveniană. Frazele cantabile se succed într-o desfăşurare meditativă, dominată de elanuri poetice. Finalul  este un scânteietor rondo, scris în maniera lucrărilor de acelaşi gen mozartiene. În mod special se evidenţiază refrenul, o temă energică şi voioasă care revine în alternanţă cu cele două cuplete.
Temperamentul spaniol al lui Ravel, coroborat cu preferinţa sa pentru muzica barocă stilizată în spiritul artei impresioniste, apare evident şi în Concertul în Re major pentru mâna stângă, în care ritmul de sarabandă revine cu obstinaţie şi „evocă prin seriozitate şi demnitate atmosfera elegantă a cavalerilor de curte din timpul lui Ferdinand şi al Isabelei.“  Pe lângă aspectul său poetic, concertul solicită nu numai un mare talent interpretativ, dar şi o extraordinară virtuozitate tehnică. Agilitatea părţii solistice nu deconspiră cu nimic faptul că lucrarea este cântată doar de o mână. Nu există nici măcar un singur loc în care ascultătorul să aibă impresia că lucrarea ar suna mai plin dacă ar fi cântată de ambele mâini.
Poemul simfonic “Preludiile” este considerat cel mai valoros şi mai cunoscut din întreg şirul de poeme compuse de Liszt. Cu centrul de greutate al dramaturgiei muzicale în partea ei centrală, acţiunea şi zbuciumul omului apar încadrate de evocarea celor două mari fericiri, cea pe care o dăruieşte dragostea  şi cea produsă de minunata natură, întreaga derulare a vieţii sprijinindu-se pe eterna meditaţie întrebătoare a omului, pentru a ajunge la răspunsul final glorificator.

Comentarii

comentarii

Leave A Reply

Te rugam dezactiveaza functia ADBLOCK din browserul tau pentru a avea acces pe site ! Multumim !