Vineri, începând cu orele 19:00, Orchestra Simfonică a Filarmonicii “Oltenia”, sub bagheta lui Pawel Gorajski (Polonia) și în interpretarea soliștilor Ciprian Oraveț (vioară) și Victoria Stan, Ciprian Ion (flaut), vă invită la un Concert în notă italo-poloneză
În program:
Franz Schubert: Uvertura în Do major, D. 591, „în stil italian”
Wolfgang Amadeus Mozart: Concertul nr. 3 în Sol major pentru vioară și orchestră, K. 216
Franz și Karl Doppler: Fantezia „Rigoletto” pentru două flaute și orchestră, op. 38
Felix Mendelssohn-Bartholdy: Simfonia nr. 1 în Do minor, op. 11
Dirijorul italian de origine poloneză, Pawel Piotr Gorajski deschide programul de vineri, 5 aprilie 2019, ora 19:00, cu Uvertura în Do major, „în stil italian”, compusă de Schubert când saloanele Vienei erau cuprinse de febra muzicii rossiniene. Programul romantic este echilibrat de Concertul nr. 3 în Sol major pentru vioară creat de clasicul Mozart într-o singură zi (12 septembrie 1775) şi interpretat de Ciprian Oraveţ, violonist al Orchestrei Naționale Radio Apoi, melomanii sunt invitaţi în lumea muzicii poloneze, cu Fantezia „Rigoletto” pentru două flaute de fraţii Franz şi Karl Doppler, o lucrare de virtuozitate pentru Victoria Stan şi Ciprian Ion, solişti instrumentişti ai simfonicului craiovean. Seara se va încheia, în cel mai pur stil romantic, cu Simfonia nr. 1 în Do minor, op. 11 compusă de Felix Mendelssohn-Bartholdy la vârsta de doar 15 ani.
Pawel Piotr Gorajski, născut la Lublin, în anul 1987, este un compozitor și dirijor italian de origine poloneză, considerat unul dintre cei mai talentați muzicieni ai generației sale. A început studiul muzicii la 8 ani, primele sale compoziții fiind prezentate public de la vârsta de 10 ani. Fascinat de muzica sacră, a studiat orga și contrapunctul de la 15 ani, devenind apoi organist și capelmaistru. A absolvit secţiile de compoziţie și dirijat orchestră la Conservatorul „Santa Cecilia” din Roma. Foarte complexă este și activitatea sa componistică, mergând de la jazz la muzică sacră și de la creații simfonice la muzică de film. Gorajski a scris peste 50 de opus-uri, printre care motete, madrigale, lieduri, muzică de cameră, un concert pentru pian și un poem simfonic.
Ciprian Oraveţ s-a născut în anul 1990 la Craiova. A studiat la Universitatea Naţională de Muzică din București, cursul de master urmându-l la clasa conf. dr. Luminiţa Burcă. A participat la concursuri naţionale şi internaţionale de vioară şi de muzică de cameră, fiind distins cu numeroase premii. În prezent este membru al cvartetului “Cantabile”, alături de care a susținut numeroase recitaluri în țară și în străinatate. În anii 2010, 2011 și 2013 a susținut concerte ca solist cu Filarmonica „Oltenia” din Craiova. În prezent este angajat al Orchestrei Naționale Radio, membru al „European Union Youth Orchestra” și al „Orchestrei Române de Tineret”. Repertoriul său este vast şi cuprinde: concerte clasice şi romantice pentru vioară, sonate de Mozart, Beethoven, G. Enescu, C. Franck, diverse piese de virtuozitate etc.
Victoria Stan s-a născut la Craiova, oraș în care a deprins primele noțiuni muzicale. A absolvit Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, la clasa prof. univ. Gavril Costea. Solist instrumentist în Orchestra Filarmonicii „Oltenia”, Victoria Stan s-a remarcat printr-o activitate artistică intensă, susținând numeroase concerte și recitaluri. De asemenea, a susținut numeroase recitaluri și concerte în Olanda, Italia – fiind permanent invitată la festivalul de muzică organizat la Vasto – Palazzo D’Avalos. În iunie 2012, a obținut titlul de doctor în muzică la Universitatea Națională de Muzică din București, sub îndrumarea prof. univ. dr. Nicolae Brânduș, cu teza Tipologii idiomatice în concertele pentru flaut din secolul XVIII și originalitatea lui Carl Philipp Emanuel Bach în epoca sa.
Ciprian Ion, născut la Ploiești în anul 1975, a renunţat la matematică în favoarea flautului. Urmează cursurile Universității Naționale de Muzică din București, unde studiază cu maeștrii Virgil Frâncu și Ion Bogdan Ștefănescu; de asemenea, a avut șansa de a participa la cursurile de perfecționare coordonate de muzicienii Pierre-Yves Artaud, Alexander Murray și Enrico Canata. Din anul 2000 îndeplineşte calitatea de artist instrumentist în Orchestra Simfonica a Filarmonicii „Oltenia” Craiova, în prezent fiind solist instrumentist. Ciprian Ion mânuiește cu egală dezinvoltură și muzicalitate atât flautul obișnuit, cât și flautul piccolo, impresionând prin sunetul frumos, tehnica bine pusă la punct și abilitățile artistice remarcabile.
Din anul 1816, când Rossini a fost invitat al Operei italiene din Viena și până în 1829, când a finalizat ultima sa operă, „Wilhelm Tell”, publicul austriac a fost vrăjit de frumusețea și vivacitatea muzicii rossiniene. De febra care cuprinsese toate saloanele Vienei nu a scăpat nici Schubert și în 1817, la 20 de ani, a întrerupt lucrul la Simfonia nr. 6 pentru a scrie o pereche de uverturi „în stil italian”, celebrând astfel genialitatea marelui compozitor italian.
Mozart a compus pentru vioară sonate, variaţiuni, rondo-uri, precum şi alte şapte concerte. Cinci dintre acestea au fost scrise într-un singur an (1775) la Salzburg, printre ele figurând şi Concertul în Sol major, K. 216. Admirabilul opus a fost creat într-o singură zi (12 septembrie 1775) reliefând încă o dată puterea geniului mozartian.
Franz şi Karl Doppler (1821-1883), Polonia – Fantezia „Rigoletto” este o lucrare de virtuozitate, cu elemente de mare dificultate tehnică pentru ambii flautiști, toate resursele instrumentelor fiind puse în valoare și acompaniate cu aplomb de către orchestră.
Simfonia nr. 1 în Do minor, op. 11 de Felix Mendelssohn-Bartholdy a fost finalizată în data de 31 martie 1824, când compozitorul avea doar 15 ani. Lucrarea a fost dedicată Societății Filarmonice Regale care a oferit premiera londoneză, în 25 mai 1829, cu autorul la pupitrul dirijoral.

Comentarii

comentarii

Comments are closed.

Te rugam dezactiveaza functia ADBLOCK din browserul tau pentru a avea acces pe site ! Multumim !