Orchestra Simfonică a Filarmonicii „Oltenia”, sub bagheta dirijorului Răzvan Luculescu și în interpretarea lui Robin Michael (violoncel, MAREA BRITANIE), vă învită, vineri, de la ora 19:00, la un concert de violoncel.
În program:
Felix Mendelssohn-Bartholdy: Uvertura „Hebridele”, op. 26
Edward Elgar: Concertul în Mi minor pentru violoncel și orchestră, op. 85
Johannes Brahms: Simfonia nr. 2 în Re major, op. 73
Luna lui Mărţişor se va încheia la Filarmonica „Oltenia” nostalgic, cu celebrul Concert în Mi minor pentru violoncel de Edward Elgar, în interpretarea solistului britanic Robin Michael. Lucrări de referinţă din creaţia compozitorilor romantici Mendelssohn-Bartoldy şi Brahms, sub bagheta dirijorului Răzvan Luculescu, vor contura un program complex, în care delicateţea şi forţa muzicii clasice se împletesc armonios.
Răzvan Luculescu a absolvit secția Dirijat orchestră la Universitatea Națională de Muzică din București și, în 2009, a participat la un Master Class de specialitate organizat la Universitatea de Muzică din Viena, unde a avut șansa să dirijeze Orchestra Sinfonia Baden. În calitate de șef de orchestră, Răzvan Luculescu a aprofundat atât genul liric, cât și repertoriul simfonic și vocal-simfonic, printre colaborările sale menționând Teatrul Național de Operetă „Ion Dacian” din București, Teatrul Național de Operă și Balet „Oleg Danovski” din Constanța, Filarmonica din Pitești, Societatea Filarmonică din Câmpina. Din 2010, cand s-a stabilit în Scoția, a activat ca dirijor invitat sau permanent pentru Music co-OPERAtive Scotland, UCD Symphony Orchestra din Dublin, Glasgow Sinfonia, Bathgate Concert Orchestra sau Glasgow Chamber Orchestra. Răzvan Luculescu este dirijorul corului Falkirk Festival Chorus și lucrează ca organist și dirijor de cor la Biserica Portland Parish Church din Troon. De asemenea, este pianist la Glasgow Ballet Studio, East Renfrewshire School Choirs și Strathaven Choral Society, Bridge of Weir Choral Society. Răzvan Luculescu este fondatorul și dirijorul principal al companiei de operă Clyde Opera din Glasgow.
Robin Michael a studiat la Royal Academy of Music din Londra cu David Strange și Colin Carr, fiind apoi îndrumat și de Ferenc Rados. Este prim-violoncelist în Orchestre Revolutionnaire et Romantique (Anglia), Orchestre Les Siecles din Paris, prim-violoncelist invitat în Australian Chamber Orchestra, Scottish Chamber Orchestra, BBC National Orchestra of Wales, Royal Northern Sinfonia, Irish Chamber Orchestra, Britten Sinfonia, RTE Concert Orchestra, English Baroque Soloists, English National Opera și Orchestra of the Age of Enlightenment. Robin a fost membru în Trio „Fidelio” timp de 10 ani, efectuând numeroase turnee în Europa, America de Nord, Asia și Africa de Sud. A colaborat și cu cvartetele „Dante” și „Eroica”. Discografia sa cuprinde prima înregistrare a Concertului pentru violoncel de Joe Cutler cu BBC CO (NMC), prima înregistrare a versiunii originale a Octetului de Mendelssohn-Bartholdy și înregistrări cu Trio „Fidelio” la casele de discuri Naxos, NMC, Métier și Delphian. Dintre proiectele sale artistice sunt de menţionat înregistrarea Sonatelor de Brahms cu Daniel Tong la casa de discuri Resonus Classics (2017), prezentarea Suitelor de Bach la Festivalul de la St. Magnus și a Suitelor de Britten la Festivalul „Phil Grobi” Auvergne și organizarea primului Festival de Muzică de cameră de la Kinnordy (Scoția), unde a asigurat și direcțiunea artistică împreună cu Daniel Tong.
Uvertura „Hebridele” de Felix Mendelssohn-Bartholdy este inspirată de călătoria compozitorului în Anglia şi Scoţia, întreprinsă în cursul anului 1829, care a impresionat puternic firea romantică, sensibilă a tânărului creator. Lucrarea are ca punct de pornire legenda eroului irlandez din secolul al III-lea, Fingal, a cărui grotă se găseşte în arhipeleagul Hebridelor (vestul Scoţiei).
Concertul pentru violoncel şi orchestră, op. 85 de Elgar este o partitură de mare valoare, un opus definitoriu destinat acestui instrument. Atât prin solicitarea intensă a violoncelului solist, cât şi prin utilizarea eficientă şi pasionată a distribuţiei orchestrale concertul propune linii ideatice ferme, dezvoltate şi îmbogăţite cu o mare forţă de expresie.
Simfonia nr. 2 în Re major, op. 73 de Brahms este poem închinat frumuseţilor naturii. Caracterul pitoresc al muzicii l-a determinat pe dirijorul Felix Weingartner s-o compare cu „un peisaj olandez în apus de soare”.