Miercuri, 20 martie 2018, începând cu ora 12.00, Secția de Etnografie a Muzeului Olteniei Craiova, cu sprijinul Consiliului Județean Dolj și Consiliului Județean Gorj, și în parteneriat cu Muzeul Județean Gorj “Alexandru Ștefulescu”, va vernisa expoziția itinerantă ”Gorjul istoric și pitoresc”, demers cultural dedicat aniversării Zilei Olteniei, 21 martie.
Expoziția temporară ”Gorjul istoric și pitoresc” reprezintă deopotrivă un omagiu adus distinsului dascăl, Alexandru Ștefulescu, și o valorizare patrimoniul Muzeului Județean Gorj, un moment de bucurie pentru gorjenii și oltenii de pretutindeni, cu ocazia aniversării Zilei Olteniei.
Aducând în atenția publicului craiovean secvențe memorabile ale istoriei Gorjului, printr-o prezentare mixtă, inedită, îmbinând diferite domenii culturale într-un mod armonios, bine documentat și cu o mare capacitate de sugestie, expoziția temporară aduce în Cetatea Băniei, microcosmosul țăranului gorjean, transpus cu grijă prin îmbinarea obiectului muzeal cu fotografia tematică.
De la frumusețile naturale, ale căror taine au fost temeinic descifrate de către geologul I. P. Voitești, până la diversitatea portului popular și continuitatea ocupațiilor, mergând din vechime (perioada romană) către meșteșugarii și artiștii zilelor noastre, povestea expozițională este, pe alocuri, străbătută de fiorul unor personalități istorice, precum: Gheorghe Magheru, Tudor Vladimirescu, Ecaterina Teodoroiu, Arethia Tătărescu sau artistice: Iosif Keber, Constantin Brâncuși.
De asemenea, expoziția temporară va evoca una dintre cele mai importante personalități ale Gorjului, în a doua jumătate a secolului al XIX-lea și începutul secolului XX, institutorul și istoricul Alexandru Ștefulescu, al cărui nume este legat de înființarea Muzeului Gorjului, dar și de cea mai importantă monografie, sugestiv intitulată ”Gorjul istoric și pitoresc”.