Filarmonica Oltenia Craiova vă așteaptă, miercuri, 13 martie 2019, începând cu ora 19:00, la un Concert extraordinar de muzică sacră alături de Corala Academică a Filarmonicii „Oltenia” sub bagheta dirijoarei Manuela Enache-Pîrvu.
În program:
Anton Bruckner: „Christus factus est”
Serghei Rahmaninov: „O Theotokos Ever – Vigilant in Prayer”
Johannes Brahms: „Warum ist das Licht gegeben dem Muhseligen?”
Giuseppe Verdi: „Laudi alla vergine Maria”
Anton Bruckner: „Graduale”
Franz Liszt: „Ave verum”
Serghei Rahmaninov: „Bogoroditse Devo”
Josef Rheinberger: „Abendlied”
Franz Schubert: „Chor der Engel”
Camille Saint-Saëns: „Ave Verum”
Manuela Enache a început studiul viorii la vârsta de opt ani, sub îndrumarea mamei sale. A urmat apoi cursurile Liceului de Artă “Marin Sorescu” (clasa de vioară). În perioada 2004 – 2008 a fost studentă bursieră în cadrul Universităţii Naţionale de Muzică – Bucureşti, specializarea Dirijat cor academic (clasa conf. univ. dr. Valentin Gruescu), urmând în paralel şi modulul instrumental de vioară (Adrian Buliga, conf. univ. dr. Florin Croitoru). Dintre alţi profesori sub îndrumarea cărora şi-a perfecţionat pregătirea muzicală se disting: Dinu Ciocan, Teodor Ţuţuianu, Valentina Sandu Dediu, Dan Buciu, Ulpiu Vlad, Dan Dediu. În 2010 a absolvit cursurile de master ale Universităţii Naţionale de Muzică – Bucureşti (Stilistică dirijorală, specializarea Dirijat Cor academic), iar în perioada 2009 – 2010 a beneficiat de o bursă de studii în cadrul Birmingham Conservatoire (Marea Britanie), perfecţionându-se sub îndrumarea dirijorului Paul Spicer. Pe durata acestor studii s-a implicat activ în calitate de dirijor al Corului Camerata, alături de care a susţinut concerte şi a realizat imprimări audio. În aceeaşi perioadă a participat la workshop-ul educaţional de muzică contemporană “Maze”.
Activitatea profesională a tinerei muziciene vizează numeroase colaborări artistice: membră a Corului de copii Radio Craiova şi a Corului de copii al Teatrului Liric din Craiova (1994 – 1998); instrumentist în Orchestra Teatrului Liric “Elena Teodorini” din Craiova (2002); artist vocal în cadrul Concertului – Medalion “Ştefan Niculescu” (Ateneul Român, 2008) şi în spectacolul de teatru “Lucrezia Borgia” (Teatrul Naţional I. L. Caragiale – Bucureşti); membră a Corului “DaCapo” (Bucureşti, 2006). Alături de Corul “Solemnis” a susţinut concerte în Austria (Viena) şi Germania (Nürnberg, München, Ingolstadt). În perioada 2008 – 2009 a fost membră a Corului Patriarhiei Române, iar în 2007 a făcut parte din comitetul organizatoric al Festivalului Internaţional “George Enescu” – Bucureşti.
Pe durata anilor de studii a susţinut numeroase concerte în calitate de dirijor al Corului Universităţii Naţionale de Muzică – Bucureşti. În paralel cu preocupările dirijorale Manuela Enache a realizat Cronica de Concert, cu ocazia împlinirii a 80 de ani de activitate – Radio România şi s-a clasat pe locul al III-lea la concursul desfăşurat în cadrul workshop-ului “Fii reporter la Radio România Muzical” (Bucureşti, 2008). În iunie 2010 a obţinut Premiul I pentru proiectul – concurs “De la ucenicie la măiestrie în practica dirijorală”, realizat de Opera Naţională – Bucureşti în parteneriat cu Universitatea Naţională de Muzică.
În vara anului 2012 a participat la cursurile de măiestrie dirijorală şi fenomenologie muzicală susţinute în Germania de maestrul Konrad von Abel. În prezent, Manuela Enache este maestru de cor al Filarmonicii “Oltenia” Craiova.
Corala Academică a Filarmonicii „Oltenia” Craiova, unul dintre cele mai valoroase colective artistice de acest gen din țară, a fost creată în anul 1953. Repertoriul coralei cuprinde cele mai reprezentative compoziții ale artei renascentiste, baroce, clasice, romantice și contemporane. Se poate vorbi de un imens repertoriu – peste 1000 de lucrări. Activitatea coralei vizează două dimensiuni importante: concerte corale a cappella și concerte vocal-simfonice. În concerte a cappella sunt prezentate lucrări din toate epocile și stilurile de creație, într-o diversitate și dificultate tehnică specifică ansamblurilor profesioniste de primă linie. În cadrul concertelor vocal-simfonice se regăsesc capodopere ale literaturii muzicale universale și românești: misse, requiem-uri, oratorii, cantate. Din repertoriul vocal-simfonic al coralei amintim câteva titluri: J. S. Bach: Johannes-Passion, Matthaus-Passion, Marea Missă în Si minor, Magnificat, Oratoriul de Crăciun; J. Haydn: Anotimpurile, Creaţiunea; W. A. Mozart: Requiem, Missa Încoronării, Marea Missă în Do minor; L. van Beethoven: Simfonia a IX-a, Fantezia pentru pian, cor și orchestră, Missa în Do major; G. Verdi: Requiem, Quatro pezzi sacri; G. F. Haendel: Oratoriul Messiah; G. Rossini: Stabat Mater; G. Faure: Requiem; J. Brahms: Requiem-ul german; A. Dvorak: Requiem și Cantata Stabat Mater; F. Schubert: Missa în Mi bemol major; C. Orff: Cantata profană Carmina Burana; A. Honegger: Oratoriul Ioana pe rug; P. Constantinescu: Oratoriul bizantin de Crăciun și Oratoriul bizantin de Paști, Patimile și Învierea Domnului; F. Mendelssohn-Bartholdy: Oratoriile Elias, Paulus și Laudă Sion, S. Rahmaninov: Simfonia-cantată Clopotele, Cantata. Primăvara, Vecerniile.

Comentarii

comentarii

Comments are closed.

Te rugam dezactiveaza functia ADBLOCK din browserul tau pentru a avea acces pe site ! Multumim !