Muzeul Olteniei Craiova – Secția de Etnografie, în colaborare cu Inspectoratul Școlar Județean Dolj și cu sprijinul financiar al Consiliului Județean Dolj, organizează joi, 7 martie, începând cu ora 11.00, la sediul secției din str. Matei Basarab nr. 16, vernisajul expoziţiei temporare “Parada Marţişoarelor – Ediția a XI-a”, în cadrul căreia vor fi etalate peste 80 de panouri cu mărțișoare tradiționale realizate de către participanții la atelierele de creație ale instituției.
Cu această ocazie, vor fi premiate mărțișoarele autentice, reprezentative pentru zona Olteniei, evaluate de un juriu format din artiști plastici și specialiști ai Muzeului Olteniei Craiova.
Atelierele, desfășurate în perioada 18- 22 februarie a.c., s-au bucurat de o largă participare a școlarilor și preșcolarilor din cadrul unităților de învățământ din Craiova și județul Dolj, și și-au propus inițierea copiilor în cultura tradiţională românească, în expresiile si modelele ei.
Cei peste 200 de participanți la atelierele creative au aflat de la coordonatorii proiectului cultural, Deca Roxana și Ilie Roxana, povestea meșteșugului intrat în patrimoniul UNESCO în anul 2017 și au reinventat legenda firului alb şi roşu, agăţat odinioară în copacii proaspat înmuguriţi sau purtat de copii si fete ca bănuţ protector la mâini şi la gât pentru sănătate şi noroc.