Parlamentul European a aprobat, astăzi, cu 526 de voturi din cei 695 de deputați prezenți, Raportul Marinescu privind obţinerea de energie electrică prin fuziune nucleară. „6 miliarde de euro va fi contribuția #Euratom pentru ca #UE să rămână şi în perioada 2021-2027 în acest proiect. Aceste 6 miliarde nu sunt altceva decât o investiţie în securitatea energetică a Uniunii. Securitatea energetică este un domeniu strategic pentru Uniune, iar fuziunea nucleară este una dintre soluţiile viitoare pentru obţinerea acestei securităţi energetice. #Europa a jucat de la bun început un rol principal în proiectul ITER, dezvoltat în strânsă colaborare cu semnatarii non-europeni ai acordului (SUA, Rusia, Japonia, China, Coreea de Sud și India). În calitate de raportor am susţinut acest proiect având convingerea că trecerea la energia electrică produsă prin fuziune va schimba profund viitorul în domeniul energiei la nivel global. Parlamentul European va continua să urmărească derularea acestui proiect în anii următori în special prin rapoartele de descărcare de gestiune. Fondurile alocate trebuie să fie cheltuite eficient. Agenţia Europeană responsabilă trebuie să depună eforturi în continuare împreună cu ceilalţi parteneri, astfel încât să nu existe întârzieri în programul propus şi nici depăşirea costurilor evaluate”, a explicat Marian-Jean Marinescu pe pagina sa de socializare imediat după votare.
„1. Întreprinderea comună europeană pentru ITER și pentru dezvoltarea energiei de fuziune (F4E)
Întreprinderea comună europeană pentru ITER și pentru dezvoltarea energiei de fuziune („F4E”) a fost înființată pentru o perioadă de 35 ani începând cu 19 aprilie 2007. Aceasta a fost creată în temeiul Tratatului Euratom printr-o decizie a Consiliului Uniunii Europene în vederea îndeplinirii a trei obiective:
(a) să asigure contribuția Comunității Europene a Energiei Atomice (Euratom) în favoarea Organizației Internaționale a Energiei de Fuziune ITER ;
(b) să asigure contribuția Euratom la activitățile din cadrul abordării extinse cu Japonia pentru realizarea rapidă a energiei de fuziune;
(c) să pregătească și să coordoneze un program de activități în pregătirea construirii unui reactor de fuziune demonstrativ și a instalațiilor conexe, inclusiv Centrul internațional de iradiere a materialelor prin fuziune (IFMIF).
Întreprinderea comună (F4E) este responsabilă pentru furnizarea contribuției Europei la ITER, cel mai mare parteneriat științific din lume care își propune să demonstreze că fuziunea este o sursă viabilă și durabilă de energie. ITER reunește șapte țări reprezentând jumătate din populația lumii: UE, Rusia, Japonia, China, India, Coreea de Sud și Statele Unite.
Ca parte care găzduiește proiectul, conform acordului ITER, Europa are un angajament juridic mai consistent și, în consecință, și-a asumat rolul de lider în acest proiect, acoperind 45 % din costurile de construcție (cotele de participare ale celorlalte state membre ale ITER se situează în jurul a 9 % fiecare) pentru a asigura finalizarea la timp a construcției”, este explicația care apare în Expunerea de motive a raportulului.

Comentarii

comentarii

Comments are closed.

Te rugam dezactiveaza functia ADBLOCK din browserul tau pentru a avea acces pe site ! Multumim !