Denumirea obiectivului de investitii:
“Amenajarea complexă a râului Jiu în vederea apărării împotriva inundaţiilor a Municipiului Craiova”:
Obiectul I – “Punerea în siguranţă a barajului Dumbrava – Rocşoreni, judeţul Mehedinţi”.
Obiectul II – “Amenajare râu Jiu pentru mărirea gradului de siguranţă a digurilor pe sectorul baraj Işalniţa – aval Municipiul Craiova, judeţulDolj.”
Modul in care au fost stabilite obiectivele acestui proiect, rezultatele asteptate la finalizarea acestuia, respecta atat necesitatile immediate, cat si cele pe termen mediu si lung in ceea ce priveste gestionarea unor fenomene extreme si de risc la inundatii de catre Administratia Bazinala de Apa Jiu, cu scopul reducerii pe cat posibil a consecintelor negative.
Numarul locuitorilor aflati in banda de inundabilitate si care vor fi protejati prin implementarea proiectului este de aproximativ 39.365.
Realizarea investitiilor propuse va duce la indeplinirea obiectivelor generale ale “Strategiei nationale de gestionare pe termen mediu si lung a riscurilor la inundatii”, respective protejarea obiectivelor sociale, economice si ecologige, in contextual unei dezvoltari durabile in ceea ce priveste corpul de apa.
Estimarea suportabilitatii investitiei publice:
Proiectul va fi finantat din fonduri externene rambursabile prin Programul Operational Infrastructura Mare (POIM), respective Axa Prioritara 5 – Promovarea adaptarii la schimbarile climarice, prevenirea si gestionarea riscurilor, Obiectivul Specific 5.1 Reducerea efectelor si a pagubelor asupra populatiei cauzate de fenomenele natural associate principalelor riscuri accentuate de schimbarile climatice, in principal de inundatii si eroziune costirea.
Valoarea estimate pentru investitia de bazaeste de: 51.017.680 lei cu TVA, respectiv 11.090.800 euro.
Stadiu: In cadrul proiectului a fost semnat contractul de asistenta tehnica nr. 152/21.09.2018 in valoare de 3.262.152,95 lei inclusiv TVA, fiind livrate pana in prezent urmatoarele studii: Studii topografice, Studii hidrologice, Calcule hidraulice, Modelare, Experti zetehnice (Obiectul I – “Punerea în siguranţă a barajului Dumbrava – Rocşoreni, judeţulMehedinţi”), Analiza de optiuni in valoare totala de 840.494,70 lei cu TVA.
- :“Amenajarea complexa a raurilor Jiul de Vest si Est in vederea apararii impotriva inundatiilor a localitatilor riverane: Obiectul I – Punerea in siguranta a Barajului Valea de Pesti, judetul Hunedoara”.
Avantajele aduse de realizarea proiectului sunt reprezentate de protejarea obiectivelor socio – economice din localitatile din aval de barajul Valea de Pesti, respective Uricani, Lupeni, Vulcan, Livezeni si Petrosani, cat si mentinerea echilibrului ecologic al zonei si asigurarea folosintelor pentru care a fost proiectat barajul.
Numarul locuitorilor afectati de viitura in cazul ruperii barajului, in banda de inundabilitate, este de 118.332 persoane.
Proiectul contribuie la un management sustenabil al inundatiilor prin implementarea unor masuri preventive de reducere a anvergurii daunelor cauzate de inundatii in bazinul hidrografic Jiu si de indeplinire a functiilor pentru care a fost realizat barajul, respectiv, protejarea populatiei si evitarea pierderilor materiale si de vieti omenesti pentru localitatile din aval.
Estimarea suportabilitatii investitiei publice:
Proiectul va fi finantat din fonduri externe nerambursabile prin Programul Operational Infrastructura Mare (POIM), respective Axa Prioritara 5 – Promovarea adaptarii la schimbarile climarice, prevenirea si gestionarea riscurilor, Obiectivul Specific 5.1 Reducerea efectelor si a pagubelor asupra populatiei cauzate de fenomenele natural associate principalelor riscuri accentuate de schimbarile climatice, in principal de inundatii si eroziune costirea.
Valoarea estimate pentru investitia de baza este de:36.785.280 lei cu TVA, respectiv 7.996.800 euro.
Stadiu: In cadrul proiectului a fost semnat contractul de asistenta tehnica nr. 149/18.09.2018 I nvaloare de 1.549.380 lei inclusiv TVA., fiind livrate pana in prezent urmatoarele studii: Studii de teren topografice, geotehnice si hidrologice; Alte documentatii necesare la faza SF conform Ghid POIM: documentatie pentru obtinere Certificat de Urbanism, avize; Analiza vulnerabilitatii si riscului la schimbarile climatice; Analiza optiunilor; Analiza institutional in valoare totala de 429.999,36 lei cu TVA. - Watman – Sistem informational pentru managementul integrat al apelor – etapa I
- Descrierea sumară a proiectului:
Monitorizarea parametrilor de gospodărirea apelor este una din principalele activităţi în domeniul gospodăririi apelor asigurând condiţiile de exploatare optimă a acumulărilor de apă şi a celorlalte amenajări hidrotehnice în vederea alimentării folosinţelor de apă şi respectiv apărării împotriva inundaţiilor, fenomenelor meteorologice periculoase şi accidentelor la construcţiile hidrotehnice cu asigurarea condiţiilor de avertizare-alarmare în caz de pericol.
În raport cu importanţaşi rolul amenajărilor hidrotehnice s-au evidenţiat un număr de parametrii care fac obiectul unor măsurători pentru care sunt necesare echipamente şi senzori specifici de colectare şi transmitere, precum şirealizarea infrastructurii pentru montajul şifuncţionarea acestora astfel:
– La lacurile de acumulare: nivelul apei pe râurile afluente în acumulare; nivelul apei în lacul de acumulare; precipitaţii lichide, temperatura mediului ambiant în zona barajului; debitele livrate folosinţelor; poziţiile vanelor/stavilelor unde este cazul, la descărcătorii de ape mari, precum şi datele privind urmărirea comportării în timp a construcţiilor hidrotehnice;
-La derivaţiile de apă: debitele de apă furnizate pe derivaţie; poziţiile vanelor/stavilelor (închis, deschis şi intermediar);
– La principalele folosinţe consumatoare de apă privind alimentările cu apă pentru populaţieşi industrie cu debite >100 l/s: debitele de apă captate; poziţiile vanelor/stavilelor unde este cazul (închis, deschis şi intermediare).
In cadrul bazinului hidrografic Jiu au fos tamplasate un numar total de 27 de statii automatizate impartite pe categorii de folosinte.
Judetul Dolj: au fost amplasate un numar de 7 statii automatizate din care:
– 5 statii automatizate pentru masurarea calitatii apei: Isalnita – Amaradia, Bechet – Dunare, Calafat – Dunare, Malu Mare – Jiu, Podari Jiu.
– O statie pentru marirea gradului de siguranta la baraje: BarajIsalnita.
– O statie pentru masurarea debitelor la folosinte : SE Craiova – Canal de apa calda.
Judetul Gorj: vor fi amplasate un numar de 10 statii automatizate din care:
– 4 statii automatizate pentru masurarea calitatii apei: Pesteana – Cioiana, Turburea – Gilort, Dragutesti – Aval evacuare APA REGIO, Stoina – Amaradia.- 4 statii pentru masurarea debitelor la folosinte: SE Rovinari, Pestisani – APA REGIO captare Clocotis, Stanesti – APA REGIO captare Susita, Barbatesti – Statia de apa Socu.
– O statie automatizata cu senzori pentru masurarea precipitatiilor lichide si solide la Polovragi.
– O statie automatizata cu senzori pentru marirea gradului de siguranta la baraje: Baraj Rovinari.
Judetul Mehedinti: vor fi amplasate 3 statii automatizate cu senzori pentru masurarea calitatii apei in localitatile Fata Motrului – Motru, Simian – Dunare, Simian – Topolnita.
Judetul Hunedoara: vor fi amplasate7 statii automatizate din care:
– 5 statii automatizate cu senzori pentru masurarea precipitatiilor lichide si solide: Livezeni – Jiul de Vest, Banita – Pestera Bolii, Baraj Valea de Pesti, Statia meteo Parang, Statia meteo Petrosani.
– O statie pentru masurarea calitatii apei: Petrosani – Jiu
– O statie automatizata pentru marirea gradului de siguranta la baraje
Totodata pentru marirea capacitatii de interventie in cazul unor inundatii sau poluari accidentale au fost construite2 Centre de InterventieRapida (CIR) la Craiova si Targu Jiu, care au fost dotate cu o serie de echipamente achizitionate in cadrul proiectului, respective:
Nr crt. Echipament Cantitate 1 Tractor Cmax 1 2 Remorca EDK50S 1 3 Cositoaremecanice MACHOXX 3 4 Sistem de iluminat 4 5 Echipament de protectie 41 6 Barca 5 persoane TYPHOON 1 7 Palplanse L6 75 8 Stivuitor diesel UTILEV 1 9 Software si hardware pentrumonitorizaresi PC Achiziti date 1 10 Sistem RIVERCAT 1 11 Trailer de poluare 2 12 Dispozitiv de batutpalplanse MS-4HFB 1 13 Estacade Ro-clean Sorbent boom 300x20cm 15 14 Estacade Ro-clean mini Sorbent boom 300×12.5 cm 15 15 Rola absorbanta Ro clean oil roll 100x4400cm 28 16 Covor absorbant Ro clean Sorbents pads 40×45 cm 28 17 Capcane Petrol Desmi oil pillows 45x45cm 150 18 Rezervorstocare (PVC Tank 1000) 1 19 Mobilier de birou 2 20 Sistem mobil de ancorare 0223JU00003, 0223JU00063, 0223JU00197 3 21 Diguri gonflabile 1800 ml 22 Raclor stavilar Minimax 3 23 Palplanse L4 74
Rezultate obtinute:
– Sistemele decizionale modernizate pentru acţiunile operative din timpul şi după producerea inundaţiilor;
– Optimizarea controlului în coordonarea exploatării construcţiilor hidrotehnice;
– Date hidrologice îmbunătăţite şi integrate prin colectarea de mai multe date în secţiunile de râu unde nu există în acest moment staţii hidrologice;
– Prognoza mai precisă a viiturilor şi a poluărilor într-o perioadă scurtă de timp, prin folosirea datelor colectate.
Proiectul a fost implementat si finalizat la nivel national, in prezente fectuandu-se activitatiles pecifice de mentenanta si actualizari ale aplicatiilor furnizate in cadrul proiectului.