„După cum bine știți, apicultorii sunt foarte respectați în comunitățile în care trăiesc. În acest moment, pe ordinea de zi a Camerei Deputaților se află un Proiect de Lege care, dacă va fi votat sau va trece tacit, va duce la ARESTAREA a MII de apicultori sau la amendarea lor cu sume de 30.000-40.000 ron. Este vorba de Legea Zootehniei Pl-x581/2014 care a primit deja aviz favorabil in Comisia pentru agricultură. Această Lege definește ca infracțiune la articolul 41 litera d) introducerea pe teritoriul Românei de reproducători şi/sau material biologic fără autorizaţie conform legislaţiei în vigoare și prevede pedeapsa cu închisoarea de la 2 luni la 2 ani pentru apicultorii care aduc material biologic neautorizat. Nu există nicăieri în UE o Lege care să prevadă arestarea apicultorilor. Dacă această lege va fi votată, în anul electoral 2019, an în care România va prelua președinția UE, se va declanșa un scandal imens iar România va deveni în opinia comunității internaționale o a doua Coree de Nord. Atât pedeapsa cu închisoarea cât și amenzile de 40.000 ron sunt TOTAL exagerate. Nu poate fi pedepsit un apicultor de la granița cu Ungaria pentru că și-a cumpărat o matcă din satul vecin maghiar cu 9 euro (acesta este prețul unei mătci) cu amenzi de 1000 de ori mai mari decât valoarea mătcii. Câte salarii minime reprezintă 40000 ron în România? Despre închisoare nici nu mai vorbim! Albinele zboară liber. Când roiește o familie de albine dintr-un sat aflat la granița cu Ungaria, apicultorul trece în Ungaria și își aduce roiul înapoi. Nu poate aștepta zile sau săptămâni până ce va primi autorizație de la București pentru că el trebuie să își recupereze roiul aflat în copacul de pe teritoriul maghiar în maxim 4 ore. Altfel îl pierde. Un roi de albine costă 300 ron. Cine îl va despăgubi? Dacă merge să își recupereze albinele, riscă să fie arestat. Vă solicităm să propuneți revizuirea acestui proiect de lege, adică desființarea articolului care prevede închisoare pentru apicultorii care introduc material biologic neautorizat și stabilirea unor amenzi conforme cu valoarea materialului biologic și cu valoarea salariului minim din România, adică sub 100 ron”, a explicat consilierul județean Marian Irinei, în cadrul ședinței Consiliului Județean de astăzi.
Proiectul de lege a fost inițiat, în urmă cu patru ani, de către 23 de deputați și senatori dintre care 17 de la PSD, inclusiv actualul ministru al Agriculturii, Petre Daea, 1 de la PDL, 4 de la PP-DD și 1 de la UDMR.
Pe 9 decembrie 2014, proiectul a fost respins de către Senat, Camera Deputaților fiind for decizional pentru acest proiect.
„Vorbim de libertate! Albinele zboară liber peste granițele desenate de oameni. Albinele nu știu sa citească hărți trasate de oameni. Ele zboară liber și aduc nectar!”, a mai punctat Irinei. Acesta a mai precizat faptul că, „dacă eu fac pastoral in țara vecina (la unguri sau la bulgari sa zicem) și imi rămâne un roi in copac, roi după care ma duc sa îl recuperez, la intrarea in țara risc sa fiu arestat și amendat cu, atenție: 30.000 RON (300 milioane lei vechi). Amenda minimă și doi ani închisoare”, a încheiat acesta.
Proiectul a fost înscris pe ordinea de zi a Camerei Deputaților pe 12 noiembrie, anul acesta.