Pe 9 august, proiectul de lege privind Legea Pensiilor a fost lansat în dezbatere publică. Astăzi, Lia Olguța Vasilescu, ministrul Muncii și Justiției Sociale a explicat, la Craiova, în fața a peste 300 de pensionari, care sunt principiile fundamentale ale noii legi. Cele mai importante principii sunt contributivitate (plată în funcție de contribuție); egalitate (pensionari care au aceeași vechime, dar care au ieșit la pensie în momente diferite, primesc aceeași sumă de bani); solidaritate socială (generațiile în activitate susțin generațiile de pensionari și, în viitor, vor fi susținute la rândul lor).
Lia Olguța Vasilescu a ținut să precizeze, încă de la debut dezbaterii, că „nicio pensie în plată nu va scădea. În cazul în care, în urma recalculării, va rezulta o sumă mai mică decât cea aflată deja în plată, atunci se va menține suma în plată. Nu se modifică vârsta standard de pensionare, nici stagiul minim și nici stagiul complet de cotizare”.
O dată cu intrarea în vigoare a noii legi, masterul și doctoratul vor fi considerate perioade necontributive asimilate stagiului de cotizare, care se adaugă facultății, stagiului militar, pensiei de invaliditate, concediului medical, celui pentru creșterea copilului, șomajului indemnizat, deportării, prizonieratului și detenției politice, prevăzute de legislația în vigoare.
Totodată, proiectul prevede debirocratizarea și accesul online la informațiile despre propriile contribuții. Astfel, ANAF va transmite către Casa Națională de Pensii Publice sumele datorate și plătite pentru fiecare salariat. Cetățenii se vor putea informa de pe site-ul CNPP cu privire la stagiul de cotizare realizat, venitul obținut și sumele achitate drept contribuții.
Olguța Vasilescu a explicat și motivul pentru care acest proiect de lege va intra în vigoare abia peste trei ani: „Fiecare dosar în parte va trebui luat și recalculat. Un funcționar poate recalcula un număr maxim de opt dosare pe zi. Și avem 3.700 de angajați la nivelul Casei Naționale de Pensii. Va trebui să suplimentăm acest număr pentru ca fiecare dosar în parte să fie analizat și să primească drepturile conform noii legi a pensiilor”. Aceasta a mai precizat faptul că, la noul proiect de lege și-au adus contribuția atât specialiști în drept constituțional, cât și în drept civil și că este foarte încrezătoare că, „dacă va ajunge pe masa judecătorilor constituționali, nu vor fi probleme.
La eveniment, alături de ministrul Muncii și Justiției Sociale au mai patricipat directorii Casei de Pensii și a Inspectoratului Teritorial de Muncă, deputatul Eliza Peța Stefănescu, senatorul Radu Preda, președintele Consiliului Județean Dolj, Ion Prioteasa și primarul Craiovei, Mihai Genoiu.

Comentarii

comentarii

Comments are closed.

Te rugam dezactiveaza functia ADBLOCK din browserul tau pentru a avea acces pe site ! Multumim !