Derularea Programelor Nationale de Sanatate in Serviciile de sănătate din judeţul Dolj, în structura lor actuală, pot asigura ameliorarea stării de sănătate a populaţiei judeţului mai ales prin derularea de Programe de sănătate, centrate pe principalele probleme.
Pentru îndeplinirea acestui obiectiv specialiştii D.S.P. Dolj împreună cu unităţile sanitare din subordine şi cabinetele medicale au derulat activităţi în cadrul Programelor Naţionale de Sănătate, din care cele mai importante au fost :
Programele Naţionale privind bolile transmisibile
Programul Naţional de monitorizare a factorilor determinanţi din mediul de viaţă şi muncă
Programe Naţionale privind bolile netransmisibile
Programul Naţional de evaluare şi promovare a sănătăţii şi educaţie pentru sănătate
Programul Naţional de sănătate a femeii şi copilului
Programele menţionate se derulează conform Ordinului MS nr. 377/2017 de aprobare a Normelor tehnice de realizare a programelor naţionale de sănătate publică pentru anii 2017 şi 2018, prin DSP Dolj şi 2 unităţi contractuale (cinci programe naţionale de sănătate incluzând 13 subprograme, domenii) şi prin 9 unităţi sanitare AAPL (trei programe naţionale incluzând 10 subprograme).
Progamele naţionale privind bolile transmisibile
I.1. Programul naţional de vaccinare
Obiective propuse:
Realizarea vaccinărilor conform calendarului naţional de vaccinare.
Protejarea sănătăţii populaţiei împotriva principalelor boli prevenibile prin vaccinare.
Pentru realizarea acestui obiectiv s-au realizat următoarele activităţi:
- S-au estimat cantităţile de vaccin necesare pentru imunizarea copiilor conform PNI, cu următoarea raportarea la CNSCBT
- s-au verificat catagrafiile, estimarea cantităţilor de vaccinuri necesare pentru imunizarea copiilor , de la 418 cabinete medici de familie şi maternităţile din judeţ.
- Au fost organizate:
– Campanii lunare de vaccinare, la nivelul cabinetelor medicilor de familie;
– Campanii lunare de vaccinare, la nivelul maternităţilor din judeţ;
PN.I.2 Programul de supraveghere şi control a bolilor transmisibile prioritare
Denumirea obiectivului: Depistarea precoce şi asigurarea diagnosticului etiologic al bolilor transmisibile în vederea implementării masurilor de limitare a răspândirii acestora
Măsuri şi acţiuni pentru realizarea obiectivului
- În cazul supravegherii bolilor transmisibile prevăzute în reglementările legale în vigoare s-au analizat, validat, interpretat şi raportat în registrul electronic de boli transmisibile 952 cazuri, conform metodologiilor specifice de supraveghere elaborate de CNSCBT.
- Vaccinarea grupelor la risc de îmbolnăvire (în focarele de Hepatită virală acută de tip A s-au imunizat antihepatitic A 542 de copii, contacţi ai cazurilor de boală şi 555 copii contacţi ai cazurilor de rujeolă în focarele de rujeolă). În trimestrul IV 2017 s-au imunizat antigripal un număr de 14.229 persoane din grupele de risc.
- S-au instituit şi s-au aplicat măsurile de prevenire şi control la cazurile de boli transmisibile înregistrate: Hepatită virală acută tip A (s-au înregistrat 10 focare, la care s-au luat următoarele măsuri: s-au întocmit anchetele epidemiologice preliminare privind cazurile confirmate şi suspecte; s-au identificat contacţii cazurilor de boală, în vederea vaccinării cu vaccin Hepatitic A pediatric, prin medicul de familie, s-au instituit măsuri de dezinfecţie cu substanţe clorigene pentru suprafeţe în casele familiilor respective şi la nivelul grupurilor sanitare şi s‑a efectuat educaţie sanitară în familii, privind normele de igienă personală şi colectivă prin medicul de familie), Rujeolă (1 focar cu 14 cazuri, cu vaccinarea contacţilor cazurilor), Antrax (1 focar cu 2 cazuri), Varicelă 1 focar cu 15 cazuri, TIA 1 focar cu 9 cazuri şi cazuri izolate de Scarlatină, TIA, Neuroinfecţie West-Nile, Meningita (meningococică, bacteriană, TBC), Salmoneloză, Shigeloză.
- Supravegherea, în sistem sentinelă şi de rutină, a virozelor respiratorii, gripei şi SARI cu centralizarea datelor primite de la unităţile sanitare, analiza şi raportarea săptămânală a acestora la CRSP Timişoara şi CNSCBT Bucureşti. S-au recoltat 46 probe tip virocult la cabinetele medicilor de familie sentinelă şi spitalelor santinelă SARI pentru identificarea virusurilor gripale de la persoane cu afecţiuni clinice compatibile cu gripa şi SARI, fiind izolate 12 virusuri gripale.
- În cursul acestei perioade nu s-au desfăşurat activităţi în situaţii de urgenţă provocate de calamităţi deoarece nu s-au înregistrat astfel de situaţii.
- În cursul acestei perioade, săptămânal, s-au desfăşurat acţiuni de depistare activă a cazurilor de PAF în Secţiile de pediatrie din Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Craiova, Spitalul de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie „Dr. Victor Babeş ” Craiova, prin controlul registrului de internări, pentru depistarea eventualelor cazuri nedeclarate.
- În cursul acestei perioade s-au desfăşurat instructaje cu medici de familie privind metodologia de supraveghere a unor boli – viroze, gripă, rujeolă, BDA.
- În cursul anului s-au înregistrat 4 situaţii de alertă precoce şi răspuns rapid, 3 cazuri de TBC şi 1 de antrax.
- Nu au fost necesare măsuri de sănătate în porturi, aeroporturi internaţionale şi puncte de frontieră, deoarece nu s-au înregistrat situaţii care să necesite acest lucru.
- În cursul anului 2017 a existat colaborare interjudeţeană în probleme de epidemiologie cu judeţele Olt, Vâlcea, Mehedinţi.
- În anul 2017, CNSCBT sau MS nu au solicitat activităţi antiepidemice speciale.
- În anul 2017, CNSCBT sau MS nu au solicitat activităţi privind derularea unor studii sero-epidemiologice.
- S-au întocmit referate de necesitate pentru achiziţionarea medicamentelor, vaccinurilor, dezinfectanţilor, materialelor sanitare, echipamentelor de protecţie necesare pentru intervenţie în caz de focar/epidemie de boală transmisibilă sau situaţii de risc.
- S-au întocmit referate în vederea decontării serviciilor de vaccinare pentru vaccinurile: vaccin hepatitic A pediatric, pentru contacţii cazurilor de boala înregistrate în focarele da HVA tip A.
I.3. Programul de supraveghere şi control al infecţiei HIV/SIDA
În cadrul programului, DSP a desfăşurat următoarele activităţi:
- Pentru depistarea infecţiei cu transmitere verticală au fost consiliate şi testate 225 gravide;
- Depistarea infecţiei HIV prin testare voluntară, cu consiliere pre şi post testare, fiind testate 946 persoane, conform metodologiei;
- Prin reţeaua de Dermatovenerologie au fost testaţi 6 pacienţi cu transmitere sexuală;
- Prin reţeaua de tuberculoză au fost testaţi 557 pacienţi suspecţi/confirmaţi cu tuberculoză pulmonară;
- Prin CRTS Dolj au fost testaţi 9820 donatori;
- S-au distribuit la maternităţi 150 teste pentru testarea gravidelor înainte de naştere;
- S-au analizat şi transmis Institutului Naţional de Boli Infecţioase „Prof. Dr. Matei Balş” indicatorii subprogramului împreună cu rezultatele analizei derulării subprogramului (realizări, dificultăţi, propuneri de îmbunătăţire);
- Colaborarea cu Centrul regional HIV/SIDA Craiova privind modul de aplicare a protocolului de prevenire a transmiterii materno-fetale de către spitalul de boli infecţioase şi maternităţi, supravegherea şi controlul infecţiei HIV/SIDA;
- S-au colectat fişele de raportare a cazurilor noi de HIV;
- Monitorizează la nivel judeţean derularea programului, în colaborare cu medicul coordonator judeţean.
Concluzii: Activităţile propuse în cadrul programului au fost realizate.
Propuneri de îmbunătăţire a derulării programului:
– Aprovizionarea ritmică şi în cantităţi suficiente cu teste de diagnostic pentru infecţia cu HIV.
– Asigurarea pregătirii personalului medical pentru consiliere şi testare HIV.
– Finanţare şi aprovizionare corespunzătoare cu medicaţie şi teste de monitorizare imuno-virusologică.
I.4. Programul de prevenire, supraveghere şi control al Tuberculozei:
Obiectivele programului sunt:
- Reducerea prevalentei şi a mortalităţii TB;
2.Menţinerea unei rate de depistare a cazurilor noi de TB pulmonară pozitivă la microscopie;
-
- Tratamentul bolnavilor cu tuberculoză;
- Menţinerea ratei de succes terapeutic la cazurile noi pozitive de TB pulmonară.
În vederea îndeplinirii acestor obiective, s-au desfăşurat următoarele activităţi:
- Depistarea şi supravegherea cazurilor de TB;
- Diagnosticul cazurilor de TB;
- Monitorizarea răspunsului terapeutic;
- Nu s-au înregistrat focare de colectivităţi cu 3 cazuri şi peste;
- La cazurile de TB din colectivităţi şi la focarele familiale – dispensarele TB au efectuat anchetele epidemiologice şi au condus masurile de intervenţie în focare;
- În 2017 s-au înregistrat 4 alerte rapide, iniţiate de CNSCBT, care s-au investigat de către medicul epidemiolog şi de către medicul coordonator TB pe judeţ, care a aplicat măsurile de control (investigare cazuri, contacţi, iniţiere tratament specific, supraveghere).
I.5. Programul de supraveghere şi limitare a infecţiilor asociate asistentei medicale si a rezistentei microbiene, precum si de monitorizare a utilizării antibioticelor
La nivelul judetului Dolj supravegherea infectiilor asociate activităţii medicale (IAAM) in unităţile sanitare se realizeaza atât în sistem de rutină , cu respectarea prevederilor OMS 1101/2016, cît şi în sistem sentinelă.
Conform OMS 377/2017, activităţile derulate de DSP Dolj în anul 2017 au fost reprezentate de: - realizarea evaluării activităţilor specifice Programului naţional de supraveghere şi limitare a infecţiilor asociate asistenţei medicale şi a rezistenţei microbiene, precum şi de monitorizare a utilizării antibioticelor, în conformitate cu metodologiile specifice;
- centralizarea datelor epidemiologice referitoare la supravegherea în sistem sentinelă a infecţiilor asociate asistenţei medicale de la nivelul unităţilor sanitare care derulează programul în conformitate cu metodologia specifică;
- instruirea metodologică a spitalelor care derulează programul, în conformitate cu metodologia transmisă;
- participarea personalului medical la cursurile de formare profesională organizate pentru supravegherea şi limitarea infecţiilor asociate asistenţei medicale şi a rezistenţei microbiene, precum şi monitorizarea utilizării antibioticelor;
- participarea la studiul de prevalenţă de moment a infecţiilor asociate asistenţei medicale, în conformitate cu metodologia.