Domni, domnițe, prinți, prințese, cavaleri în armuri strălucitoare, toți luară cu asalt Craiova. A șasea ediție a Zilelor Mihai Viteazul debutară azi cu o paradă a costumelor. Aproape 200 de persoane plecară de la Primărie spre Centrul Vechi. Lumea se oprea și filma frumoasa desfășurare de costume. Din Centrul Vechi, participanții o cotiră spre statuia marelui Mihai. Avusărăm și oaspeți de seamă. Cavaleri și domnițe din Bistrița și Mediaș. Toți ajunsără în Piața Mihai Viteazu. Aici ne așteptară soldații și oficialitățile. Toți îl omagiară pe Mihai. Chiar și preoții. Depuseră și coroane – Primăria, Prefectura, Consiliul Județean și pensionarii.
„Omagierea personalității lui Mihai Viteazul este cu importantă pentru că a fost mare Ban al Craiovei și, totodată, primul domnitor care a reușit să reunească românii din cele trei țări medievale: Țara Românească, Transilvania și Moldova. Să nu uităm că orașul nostru în timpul domnitorului Mihai Viteazul a cunoscut o puternică înflorire și iata-ne astăzi evocând atmosfera acelor vremuri. Suntem deja la cea de-a șasea ediție a unui eveniment care a devenit unul dintre cele mai importante festivaluri ale Olteniei. Costumele de epocă, atelierele de manufactură vor readuce în Craiova aerul medieval atât de frumos al acelor vremuri”, ne explică Mihai Genoiu.
„Suntem prezenți astăzi la o manifestare cu totul aparte, prin care onorăm memoria ilustrului om politic, strateg și desăvârșit conducător Mihai Viteazul, una dintre cele mai strălucite personalități ale acestor meleaguri, care, prin diplomație și artă militară, a dat sens pentru prima oară ideii de unitate a tuturor românilor.
Triumful operei sale rămâne înscris în paginile de glorie ale istoriei noastre, fiind pentru națiunea română, în epocile care au urmat, o nesecată sursă de putere, curaj și spirit de sacrificiu, pentru a-și urmări consecvent idealul secular, împlinit trei veacuri mai târziu, la 1 decembrie 1918.
Istoricul Nicolae Bălcescu scria: «Unitatea națională fu visarea iubită a voievozilor noștri cei viteji, a tuturor bărbaților noștri cei mari. […] Pentru dânsa ei trăiră, munciră, suferiră și muriră. A crea o nație!» Dintre acești viteji voievozi, efigia lui Mihai Viteazul s-a întipărit cel mai pregnant în conștiința poporului nostru, personificând ideea de suveranitate și întregire națională”, explică, la rândul lui, Ion Prioteasa.
Cei care se implicară cel mai mult ca această zi să iasă bine, rămasără în umbră. O umbră pe care n-o meritară. Așa cum nici parlamentarii de Dolj nu meritară să fie invitați „la depunerea de coroane” și să fie nevoiți să facă stânga-mprejur. Că n-avură coroană. Eroare managerială a Primăriei. Eu zic că de imagine la un eveniment al craiovenilor nu al unor orgolii prostești de grădăniță. Nu mai spun decât că un porumbel mesager imi adusă ravaș că unii habar n-avură că se depun coroane. Dacă e așa, rușinicăăăă pentru cine o gândi așa. Că prost o mai gândi!