Pensia privată obligatorie (sau Pilonul II) a fost introdusă în anul 2008, în mod obligatoriu pentru toate persoanele angajate care aveau la acel moment până în 35 de ani, și în mod opțional pentru persoanele care aveau la momentul respectiv între 35 și 45 de ani. A existat, la momentul respectiv o perioadă de patru luni, timp în care fiecare angajat putea să opteze pentru un fond de pensii private obligatorii. Angajații care aveau până în 35 de ani, și care la sfârșitul acestor 4 luni nu optaseră pentru un anumit fond de pensii private obligatorii, au fost distribuiți în mod aleatoriu, la unul dintre cele 18 fonduri de pensii obligatorii, existente la acel moment. Între timp, unele dintre aceste fonduri au fuzionat, sau au fost absorbite de alte fonduri, așa încât, în prezent, funcționează 7 fonduri de pensii private obligatorii. Contribuția la Pilonul II reprezintă un procent din contribuția individuală la asigurările sociale (CAS). Acest procent a fost inițial de 2%, și a crescut cu 0,5% în fiecare an, urmând să fie plafonat la 6% din CAS.
Subiectul Pilonului II de pensii a fost abordat și de senatorul Mario Ovidiu Oprea în cadrul unei întâlniri cu presa craioveană. „Majoritatea parlamentară formată din PSD şi ALDE abordează totalmente greşit această problemă, renunţând la o reformă modernă, ce s-a întamplat în anul 2008, atunci cand s-a venit cu pilonul 2 si pilonul trei de pensii. PNL propune o creștere la pilonul doi de pensii în două faze – prima dată, până la 6% așa cum prevedea legea, apoi până la 8 %. Actualii guvernanți au încercat să demonstreze că pilonul 1 este mai bine administrat de către stat decât pilonul doi de către fondurile private de administrare. Este totalmente manipulatoriu să vii cu o astfel de abordare, pentru că pilonul unu nu reprezintă administrare. Este vorba de o distribuire a banilor, iar nu de o administrare”. Oprea a explicat şi la ce anume se referă pilonul doi de pensii. A prezentat o serie de date statistice, şi a subliniat faptul că pilonul unu de pensii nu reușește să acopere plata pensiilor , acesta funcționand cu un deficit de 14 miliarde de lei. „Fondurile private de pensii oferă un randament obligatoriu care depășește rata inflației, iar banii sunt în conturi individuale administrate de fonduri private. Valoarea pensiei private este dată de suma acumulată la finalul stagiului de cotizare, banii pot fi retrași într-o singură tranşă, pot fi distribuiți lunar sau pot fi lăsați moștenire. Sunt peste 4 milioane de angajați romani care contribuie la pilonul doi, iar până acum s-au acumulat în aceste conturi aproape 9,1 miliarde de euro”.
Mario Ovidiu Oprea a anunțat și că PNL va „sesiza Avocatul Poporului, vom sesiza şi Curtea Constituționala pentru că este vorba de drepturi cetățenești câștigate, vom depune o moțiune de cenzură legată de această temă. Am elaborat acest pliant care va fi distribuit într-un numar de peste 50 de mii de exemplare, şi în paralel cu distribuirea acestui pliant vom strânge semnături pentru a anihila aceasta tendință de eliminare a pilonului doi de pensii. Ne dorim creștere de contribuții la nivelul doi de pensii, după ce în prealabil le vom explica cetățenilor aceste lucruri”.