Muzeul Olteniei este unul dintre participanţii activi ai Ediției a XIV-a a evenimentului cultural “Noaptea Europeană a Muzeelor” (inițiat de către Ministerul Culturii și Comunicării din Franța), întâmpinându-şi vizitatorii în nocturnă cu un patrimoniu valoros şi diversificat, reprezentativ pentru dezvoltarea comunităţii locale, dar şi regionale, pe care îl va etala în toate cele trei locaţii expoziţionale din componența sa, respectiv: Secţia de Etnografie (str. Matei Basarab nr. 16), Secţia de Istorie-Arheologie (str. Madona Dudu nr. 14), Secţia de Ştiinţele Naturii (Str. Popa Şapcă nr. 8).
Astfel, pe 19 mai, accesul vizitatorilor în cele trei locaţii ale Muzeului Olteniei, va fi gratuit în intervalul orar 19.00-02.00, instituţia muzeală pregătind un program extrem de variat cu reconstituiri istorice, etnografice, filme documentare, expoziţii temporare şi permanente etc. Acţiunile culturale propuse de către specialiştii Muzeului Olteniei sunt organizate la sediile secţiilor menţionate, în funcție de specificul lor, vizitatorii fiind invitați să descopere repere culturale olteneşti într-un mod inedit, prin intermediul unei plimbări nocturne prin: istoria, cultura și arta etnografică oltenească.
Iubitorii de cultură muzeală sunt aşteptaţi să descopere povestea frumoasă a etnografiei, tradiţiilor şi meşteşugurilor olteneşti în cadrul expoziţiilor permanente de la Secţia de Etnografie a Muzeului Olteniei (Casa Băniei), important monument de arhitectură medievală şi, deopotrivă, cea mai veche construcţie civilă din Craiova. Două expoziţii permanente îi aşteaptă pe vizitatori: „Ritmurile vieţii”, o expunere în care se regăsesc ritualurile şi personajele nunţii, artefactele religioase ce însoţesc drumul vieţii, meşteşugurile şi modul tradiţional de viaţă din Oltenia (olăritul, cojocăritul, ţesutul), şi „Facerea pâinii”, în cadrul căreia este abordată o prezentare ritualică a unor secvenţe  şi exprimări sacre a unor activităţi specifice de la secerat până la obţinerea pâinii ţărăneaşti.
De asemenea, expoziția temporară „Oltenia și patrimoniul său UNESCO” vă propune un discurs al specificităților și al regăsirilor identitare românești, şi răspunde interesului publicului actual față de tradițiile și obiceiurile românești prilejuite de recunoașterea unor meșteșuguri și obiceiuri tradiționale românești incluse în patrimoniul mondial al UNESCO (ceramicii de la Horezu, scoarțe tradiționale românești, mărțișorul tradițional, Călușul – ca dans ritualic).  Craiovenii sunt invitaţi să remarce şi revalorifice în spaţiul de la Casa Băniei elementele care țin de cultura tradițională oltenească, menite să conserve, salveze și să promoveze elemente specifice satului tradiţional.
La Secţia de Istorie-Arheologie, vizitatorii pot realiza o incursiune virtuală prin istoria regiunii noastre, trecând cronologic prin toate perioadele istorice: de la obiceiurile şi credinţele dacilor şi fabuloasa civilizaţie romană la podoabe şi monede medievale ale celor şapte tezaure din patrimoniul Secţiei, craniul de Homo Sapiens, butaforii spectaculoase ce redau scene ale Războiului de Independenţă, Primului Război Mondial, apoi reconstituirea Uliţei Mari a Craiovei din frumoasa perioada „La Belle Epoque” – strada  Unirii, precum şi perioadele colectivizării agriculturii, industrializării României, comunismului.
De asemenea, în holul central, publicul interesat are ocazia să  admire expoziţia temporară “Interferenţe istorice româno-Britanice în Oltenia”, al cărei  obiectiv este acela de a evidenția legăturile istorice dintre România şi Marea Britanie și evidenţieze existența unei Agenții Consulare a Marii Britanii în Mica Valahie, cu sediul la Craiova. Figura centrală a expoziției este reprezentată de Nicolae Titulescu, personalitate remarcabilă a Olteniei, fost ministru plenipotențiar și trimis extraordinar al României la Londra, în anul 1921.
La etajul I, peste 100 de piese de patrimoniu sunt valorificate în cadrul expoziției temporare „Personalități din Oltenia”, expunere dedicată unor personalităţilor din Oltenia care şi-au adus contribuţia la istoria bogată a provinciei noastre și care au reușit prin: pasiunea, efortul și dăruirea lor, să lase Olteniei o bogată moștenire culturală.: Constantin D. Fortunescu, George Fotino, Valentin Al. Georgescu, N.I. Herescu, Aurelian Metzulescu, Nicolae Titulescu, C.S. Nicolăescu-Plopșor sau Mihail Săulescu.
De asemenea, publicul iubitor de artă fotografică este invitat în sala expoziţională “Ştefan Ciuceanu” să admire fotografiile expuse în cadrul Salonului Regional de Fotografie “Oltenia în Imagini“, continuatorul Salonului Municipal de Fotografie Craiova, care în acest an are ca temă ”Oltenia – 100 de ani de la Marea Unire”, lucrările oferind o imagine a regiunii la un secol de la acest eveniment istoric care a marcat destinul națiunii.
La Secţia de Ştiinţele Naturii pot fi vizitate expoziţii cu tematici ştiinţifice, variate şi complexe, realizate cu mijloace muzeo-tehnice moderne (butaforii, sisteme electronice, module luminoase ş.a.). „Oltenia – Terra Fossilis” cuprinde cele mai reprezentative fosile provenite exclusiv din teritoriul actual al Olteniei, cu valoare ştiinţifică deosebită. Reconstituirile scheletice ale unui urs de peşteră cu vârsta de circa 30.000 de ani sau ale unui mamut cu vârsta de circa 1,6 milioane de ani sunt doar două dintre punctele atractive ale acestei expoziţii. Periplul muzeal continuă cu „Condiţiile fizico-geografice şi ecosistemele Olteniei”, „Colecţia de minerale şi roci” şi „Universul şi Sistemul nostru Solar” – expunere dedicată cunoaşterii spaţiului cosmic, în cadrul căreia este inclus şi Planetariul care funcţionează pe baza unei tehnologii moderne. De asemenea, expoziţia temporară “Mamifere din patrimoniul Secţiei de Ştiinţele Naturii” oferă publicului vizitator ocazia de a cunoaşte şi admira specii deosebite de mamifere aflate în patrimoniul Muzeului Olteniei.

Comentarii

comentarii

Comments are closed.

Te rugam dezactiveaza functia ADBLOCK din browserul tau pentru a avea acces pe site ! Multumim !