Direcţia Silvică Dolj are ca scop gestionarea durabilă și unitară, pe principii ecologice, pe baza amenajamentelor silvice, a întregului fond forestier proprietate publică a statului din județul Dolj și o mică parte din județele limitrofe (Olt, Gorj, Mehedinți și Vîlcea), în vederea creșterii contribuției pădurilor la îmbunătățirea condițiilor de mediu, precum și la satisfacerea unor cerințe ale economiei naționale cu lemn, alte produse și servicii. Administrarea pădurilor proprietate publică a statului aflate pe teritoriul judeţului Dolj se asigură prin 9 ocoale silvice: Amaradia, Calafat, Craiova, Dăbuleni, Filiaşi, Perişor, Poiana Mare, Sadova şi Segarcea, aflate în subordinea Direcţiei Silvice Dolj, cu respectarea distribuţiei teritoriale a suprafeţelor de fond forestier.
Suprafaţa fondului forestier este de 59838 hectare proprietate a statului, iar serviciile silvice sunt asigurate pentru 8766 hectare proprietate particulară.
Fondul forestier proprietate publică a statului administrat de Direcţia Silvică Dolj este gospodărit pe baze ştiinţifice şi tehnice prin proiectarea pe o perioadă de 10 ani a lucrărilor cuprinse în amenajamentele silvice. Continuitatea lucrărilor, de-a lungul existenţei fiecărui arboret, este asigurată prin reproiectarea lucrărilor (reamenajare) după fiecare expirare a amenajamentului. Amenajamentele silvice cuprind toate datele despre fiecare arboret fiind întocmite pe Unităţi de Producţie unde se centralizează fondul de producţie de masă lemnoasă şi alte produse ale pădurilor. Tot prin amenajament sunt stabilite cotele de recoltă a masei lemnoase (posibilitatea) care reprezintă de fapt creşterea anuală a pădurilor. La nivelul anului 2017 cota de recoltă a fost de 164000 mc.
Realizări foarte importante s-au înregistrat la activitatea de investiţii in suma totală de 1861.15 mii lei, din care:
– fonduri proprii – 588.55 mii lei, prin achiziţionarea de utilaje necesare desfăşurării activităţilor de împădurire, exploatări forestiere, îmbunătăţirea condiţiilor de lucru pentru salariaţi prin modernizarea sediilor de ocol;
– fondul de ameliorare a fondului funciar – reconstrucţia ecologică prin împădurirea unor terenuri degradate preluate în fondul forestier naţional – 16.372 mii lei
– fondul de accesibilizare a pădurilor –  reabilitarea unor drumuri forestiere, cu valoarea totală de 1278.93 mii lei.
Activitatea Direcţiei Silvice Dolj s-a desfăşurat în anul 2017, pe baza unui program anual bine fundamentat care ulterior a fost aprobat în Consiliul de Administraţie al Regiei Naţionale a Pădurilor-Romsilva. La regenerarea pădurilor s-au realizat 352 ha, dintre care împăduriri efective 207 ha (104% fata de program), diferența de 145 ha fiind regenerări naturale. Lucrările în arboretele tinere au fost realizate în proporţie de 107 %, respectiv 2484 ha fata de un program de 2331 ha cu depăşiri notabile la curăţiri, rărituri şi elagaj artificial.
Direcţia Silvică Dolj are majoritatea pădurilor cuprinse în arii naturale protejate. Pădurile din Lunca Dunării, Lunca Jiului, Desnăţuiului, zona de Silvostepă şi Câmpie Forestieră sunt cuprinse în ariile protejate şi fac parte din situl ,,Natura 2000″ reglementat prin directive ale Comisiei Europene. Toate activităţile din aceste păduri sunt supuse şi prevederilor legale din domeniul protecţiei mediului care desfăşoară acţiuni de reglementare şi control. Zona fitoclimatică în care se găseşte judeţul nostru implică promovarea unei silviculturi ecologice iar pădurile constituie factorul decisiv în asigurarea unui mediu favorabil în condiţiile schimbărilor climatice actuale. Pe lângă respectarea legislaţiei de mediu şi gospodărirea durabilă a pădurilor avem obligaţia de a conserva şi proteja habitatele şi speciile de arbori, plante, animale, păsări ce se găsec cu precădere în fondul forestier şi sunt cuprinse în ariile naturale protejate.
Direcţia Silvică Dolj asigura custodia ariilor naturale protejate de interes comunitar ROSCI0039 Ciuperceni-Desa, ROSPA0013 Calafat-Ciuperceni-Dunăre ce cuprind o suprafaţă de peste 48000 hectare amplasată în zona localităţilor Calafat, Ciupercenii Noi, Desa, Poiana Mare, Piscu-Vechi, Ghidici, Rast, unde foloseşte personalul tehnic şi de teren pentru aplicarea reglementărilor din domeniul protecţiei mediului.
Prin activitatea noastră specifică am asigurat îndrumare tehnică pentru cetăţenii care au împădurit suprafeţe pe care le deţin în proprietate.
Regia Naţională a Pădurilor-Romsilva, prin DS Dolj, a sponsorizat împădurirea unor terenuri în suprafaţă de 3 hectare aflate în proprieatea comunei Greceşti. Noi am asigurat la şantiere 15 mii puieţi cu valoarea de 3870 lei şi asistenţa tehnică cu personalul silvic. Forţa de muncă a fost asigurată prin acţiuni de voluntariat pe baza unui protocol cu Asociaţia Creştini din Craiova. Au participat 417 voluntari din instituţii din Craiova: ISU Dolj, Jandarmeria, Spitalul Judeţean, Universitatea din Craiova care a asigurat şi asistenţa tehnică prin profesori şi studenţi de la Silvicultură.
Prin activitatea complexă desfăşurată, Direcţia Silvică Dolj, asigură gospodărirea durabilă a pădurilor proprietate publică a statului şi a unor păduri proprietate privată, contribuind la stabilitatea factorilor de mediu, asigurarea unor produse de strictă necesitate, menţinerea şi dezvoltarea unor activităţi economice pentru locuitorii judeţului nostru.
Trimestrul I 2018 a debutat cu realizări notabile la toate activitățile, concretizate în depășirea cifrei de afaceri cu 7% (program 7510 mii lei – realizat 8004 mii lei), realizarea lucrărilor de îngrijire în arborete tinere cu depășire de 79% (program 380 ha – realizat 679 ha), evaluarea masei lemnoase cu depasire de 14 % ( program 30 mii m3 – realizat 34,3 mii m3). Asigurarea serviciilor silvice pentru pădurile proprietate privată s-a  realizat pe 8711 ha.
Apreciem că sunt îndeplinite condițiile pentru realizarea indicatorilor de program pe anul 2018 și depășirea la indicatorii cifra de afacceri, împădiriri, investiții, profit, precum și asigurarea veniturilor necesare pentru gospodărirea durabilă a fondului forestier administrat și plata salariilor pentru angajați.

Comentarii

comentarii

Comments are closed.

Te rugam dezactiveaza functia ADBLOCK din browserul tau pentru a avea acces pe site ! Multumim !