Filarmonica Oltenia Craiova prezintă, vineri, 30 martie, ora 19:00 Celebrul Concert pentru două viori, de Bach, sub bagheta dirijorului Mădălin Voicu. Își dau concursul soliștii Florin Ionescu-Galați (vioară), MEDA STANCIU (vioară)/
În program:
George Enescu: Intermezzo pentru orchestră de coarde, op. 12
Antonio Vivaldi: Concertul în La minor pentru două viori, RV 522
Johann Sebastian Bach: Concertul în Re minor pentru două viori, BWV 1043
Wolfgang Amadeus Mozart: Simfonia nr. 35 în Re major, K. 385, „Haffner”
Descoperind tainele muzicii prin intermediul viorii, Mădălin Voicu a urmat cursurile Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti, unde a studiat cu George Manoliu şi Cornelia Bronzetti. Ulterior, Mădălin Voicu avea să studieze şi dirijatul, de-a lungul timpului fiind îndrumat de muzicieni de prestigiu precum Sergiu Celibidache, Carlo Zecchi, Corneliu Dumbrăveanu, Hans Swarowsky.
Mădălin Voicu a îndeplinit calitatea de dirijor al Filarmonicii ”Oltenia” şi al Filarmonicii ”Paul Constantinescu”, fiind totodată un invitat permanent al orchestrelor de profil din ţară, iar concertele susţinute în străinătate relevă aprecierea de care se bucură artistul şi peste hotare.
A susţinut concerte alături de Orchestra de Cameră Bucureşti, înfiinţată de către tatăl său, distinsul violonist de reputație internațională Ion Voicu, iar din anul 2001 Mădălin Voicu este membru de onoare al Academiei Franceze de Ştiinţe, Arte şi Litere.
Violonistul Florin Ionescu-Galaţi, un solist remarcabil, a început studiul viorii de la vârsta de 4 ani, cu tatăl său, renumitul Ilarion Ionescu-Galaţi, violonist şi dirijor. La 10 ani, cânta împreună cu Orchestra Naţională Radio Concertul pentru vioară şi orchestră de Kabalevski, făcându-şi debutul în cariera solistică. Absolvă Academia de Muzică din Bucureşti ca student al lui Ştefan Gheorghiu, dar l-a avut ca mentor permanent și pe tatăl său.
De-a lungul anilor, a fost câştigător şi laureat a numeroase competiţii, a susţinut recitaluri şi concerte în aproape toate oraşele din ţară, iar din 1982 îşi începe cariera de solist internaţional, cântând cu orchestre filarmonice din: S.U.A., Canada, Elveția, Bulgaria, Turcia, Grecia, Ungaria, Polonia, Austria, Moldova, Franța, Italia, Norvegia, Japonia, Germania, Spania, Anglia. Din 1993, devine solist al Filarmonicii de Stat Braşov. A făcut înregistrări şi a scos CD-uri pentru Electrecord, Sipario Dischi, Radio Romania, Radio Istambul, ZDF, etc.
A cântat în săli celebre precum Carnegie Hall NY, Herkuleessaal München, Megaron Atena, Megaron Salonic, Ateneul Român, Sala Radio, Gasteig München, Santori Hall Tokyo, Bilkent Ankara, Beethoven Halle Bonn, Stefaniesaal Graz şi a colaborat cu mari muzicieni: Valentin Gheorghiu, Ayla Erduran, Iosif Conta, Ian Brown, Horia Andreescu, Gurer Aykal, Rainer Hofman, Michael Stern, Ion Voicu, Vladimir Altschuler, Lorry Wallfish, Alain Pâris, Alexander Rahbari, Marek Pijarowski.
Meda Stanciu a absolvit Liceul de Arte din Craiova la clasa prof. Cornel Berbec. A primit numeroase premii de la diverse concursuri şi competiţii naţionale muzicale ce o recomandau încă de pe atunci drept un muzician de marcă.
S-a pregătit de-a lungul timpului cu Maestrul Modest Iftinchi, urmând să studieze la Academia de Muzică din Cluj Napoca cu Maestrul Ştefan Ruha și prof. univ. dr. Adrian Cârdan ulterior fiind masterand la clasa de vioară a prof. univ. dr. Dorina Mangra. O găsim apoi ca violonistă a Filarmonicii „Oltenia” din Craiova unde are ocazia să se perfecţioneze în arta interpretativă solistică şi în orchestră. Alături de orchestra simfonică face numeroase turnee în Spania, Italia, Franţa, Germania, Elveţia, America etc.
În perioada 1991 – 1993 o regăsim în componenţa orchestrelor televiziunilor italiene CANALE 5 şi RAI UNO bucurându-se de o mare apreciere atât din partea colegilor, cât şi din partea dirijorilor. La înfiinţarea filarmonicii vâlcene susţine concursul şi obţine postul de concert-maestru în care este remarcată de toţi invitaţii dirijori şi solişti.
În prezent este manager interimar la Filarmonica „Ion Dumitrescu”, prof. de vioară la Liceul de Arte „Victor Giuleanu” din Rm. Vâlcea și solist concertist alături de diverse orchestre simfonice din țară.
![Concert pentru două viori](https://www.estv.ro/wp-content/uploads/2018/03/madalin-voicu.jpg)