„La fiecare 4 secunde, în Statele Unite un pacient face accident vascular. Am putea să spunem și în România, dacă am ști. Poate de aici trebuie să începem. Să numărăm. Ca să avem expresia exactă a situației”, a declarat conf. dr. Luciana Rotaru, medic specialist Medicină de Urgență, ca o constatare a situației din România în privința statisticilor AVC,la prima conferință din cadrul primului program național multidisciplinar despre accidentul vascular cerebral, „AVC 360° – Călătoria Pacientului”, inițiat de ARCIS EDU (Asociația Română de Comunicare în Sănătate).
Evenimentul a reunit la Craiova 265 de medici, dintre care 208 specialiști și medici primari, cărora li s-au alăturat 57 de medici rezidenți, prezență care a depășit așteptările organizatorilor. „Ne-a bucurat numărul ridicat al medicilor care au participat la primul eveniment de la Craiova și mai ales interesul crescut pentru subiect. Au fost mulți medici care au apreciat ideea organizării acestor evenimente, au subliniat importanța lorși curajul nostru de a demara un proiect atât de dificil. Le mulțumesc tuturor și pe această cale”, precizează dr. Adelaida Marinescu, președinte ARCIS EDU.
Acest prim eveniment științific din seria celor șapte care se vor desfășura pe tot parcursul anului 2018 în România a adus, pentru prima dată împreună la Craiova, speakeri din diferite domenii ca Medicina de familie, Medicina de Urgență, ATI, Neurologia, Neurochirurgia, MedicinaFizică și de Reabilitare, Psihiatria, Psihologia clinică. Ei au ținut prezentări analizând,din perspectiva fiecărei specialități, această patologieși ce pot face, ca specialiști, pentru pacientul cu AVC.
O primă concluzie a întâlnirii de la Craiova a relevat necesitatea formării echipelor multidisciplinare pentru o abordare completă a pacienților cu AVC. „Vorbim despre o patologie care a atins cote îngrijorătoare în țara noastră, de vârste din ce în ce mai scăzute, de dizabilitate, uneori pentru toată viața cu consecințe dramatice pentru pacient și pentru familia lui. Nu mai vorbesc și de costurile sociale. Întrebarea este: avem sau nu nevoie de constituirea echipelor multidisciplinare care să susțină acești pacienți? Răspunsul este unanim afirmativ”, adaugă dr. Adelaida Marinescu.
Președintele ARCIS EDU precizează de asemenea că, în primul rând, este nevoie să se creeze o cultură a lucrului în echipa medicală, începând prin comunicare.„La noi, în România, medicii nu sunt formați să-și dezvolte abilitățile de comunicare și colaborare nici cu pacienții și nici cu colegii sau personalul de suport. Eu nu știu să existe în programa universitară cursuri de dezvoltare de abilități de comunicare. Ne bazăm destul de mult pe cei 7 ani de acasă și cam atât. De aici trebuie să începem, să ne înțelegem unii pe alții, să colaborăm și să găsim împreună soluțiile optime la problematica pacientului. Evenimentele ARCIS EDU au ca scop conștientizarea acestor nevoi, să aducă în discuție dificultățile și să pună în evidență soluții și experiențe pozitive. Poate că a învăța să ne înțelegem unii cu alții e primul pas. Apoi, facem împreună o analiză și să stabilim un protocol de lucru, acesta reprezentând un demers mai mult decât necesar”.
A doua concluzie și un prim pas spre concretizarea acestui plan a fost subliniat de conf.dr. Valerica Tudorică, neurolog, despre importanța medicinei de familie. „Medicul de familie are un rol extraordinar de important. În primul rând, prevenția primară este lucrul cel mai important: cunoașterea pacienților proprii cu toate comorbiditățile lor, urmărirea lor, educația medicală pe care trebuie să o primeascăîn ideea de a-și monitoriza starea, de a lua tratamentul corect, de a face vizite periodice la specialiști, poate că ne-ar face și pe noi, ca țară, să avem mai puține accidente vasculare cerebrale”, a încheiat dr. Tudorică.