• a doua dezbatere între liderii UE și deputați din seria privind viitorul Europei • solidaritatea trebuie să rămână un principiu fundamental al acțiunii UE • viitorul să se bazeze pe egalitatea statelor, cetățenilor și șanselor
Premierul croat Andrej Plenković a fost al doilea lider care a dezbătut viitorul Europei cu deputații, marți dimineața.
El a spus: ”Drumul nostru trebuie să meargă înainte, nu înapoi. Croația a intrat în Uniunea Europeană pentru a construi și a dezvolta proiectul european împreună cu partenerii noștri, pentru a construi un viitor bazat pe egalitate – egalitatea statelor, cetățenilor, șanselor”.
Prezentând viziunea sa pentru viitorul Europei, premierul a subliniat că solidaritatea trebuie să rămână ”unul dintre pilonii acțiunilor noastre” și că Europa unită este cheie ”pentru că putem să înaintăm doar dacă suntem împreună”.
Plenković a subliniat importanța creșterii economice și coeziunii și faptul că UE are nevoie de toți membrii pentru a putea avansa în mod egal. ”Cetățenii noștri trebuie să simtă beneficiile apartenenței la UE, trebuie să îmbrățișeze și să participe activ la această construcție”, a spus el. Premierul a subliniat că UE trebuie să investească în educație, cultură, creativitate, cercetare și dezvoltare, oferind, totodată, stabilitate financiară, care să garanteze protecția cetățenilor față de posibile crize financiare.
Salutând prezența prim-ministrului croat, președintele Parlamentului Antonio Tajani a spus: ”În discursul său, premierul Plenković a subliniat o viziune pozitivă, progresistă privind viitorul Europei în care Croația și UE, lucrând împreună, vor realiza o Uniune mai eficientă. A adus argumente excelente în favoarea apartenenței la UE și a modului în care Croația a beneficiat de acest lucru. Totodată, a menționat corect unele dintre provocările cu care ne confruntăm împreună cum ar fi securitatea, migrația necontrolată și șomajul în rândul tinerilor.”
Majoritatea liderilor grupurilor politice din PE a salutat angajamentul premierului croat pentru o Europă mai democratică, folosind exemplul recent al țării sale de rupere de un trecut tulburat ca o dovadă că prin muncă și determinare, un viitor în UE nu e numai posibil, dar poate fi și un succes.
Unii deputați au subliniat importanța păstrării identității naționale a cetățenilor UE, combinată cu o puternică identitate europeană, fără ca acest lucru să fie perceput ca o contradicție de către naționaliști. Alți deputați au reafirmat nevoia de mai multe investiții pentru a crea locuri de muncă, standarde de viață decente și o Europă care să își asume mai multă responsabilitate socială. Deputații au cerut și reforme instituționale, cum ar fi introducerea unei circumscripții pan-europene și au reiterat angajamentul de a fi alături de alte state din Balcanii de Vest care doresc să adere la UE, de îndată ce disputele privind granițele vor fi rezolvate, iar criteriile Comisiei Europene au fost îndeplinite.
Aceasta a fost a doua dintr-o serie de dezbateri între șefii de stat sau de guvern din UE și deputați, privind viitorul UE. Dezbaterile vor continua în anul 2018.