Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă din cadrul Secretariatului General al Guvernului a organizat ieri, la Palatul Victoria, evenimentul „Un viitor sustenabil cu și pentru tineri”, acțiune înscrisă în campania de informare și conștientizare adresată elevilor. La eveniment au participat 10 licee din București: Colegiul Național de Informatică Tudor Vianu, Colegiul Național Gheorghe Lazar, Colegiul Național Gheorghe Sincai, Colegiul Național Grigore Moisil, Colegiul Național Matei Basarab, Colegiul Național Mihai Viteazul, Colegiul Național Sfântul Sava, Școala Superioară Comercială Nicolae Kretzulescu, Colegiul Economic Virgil Madgearu, Colegiul Național Iulia Hașdeu. Fiecare liceu a fost reprezentat de o echipă formată din cinci elevi și un profesor coordonator.
Principalul obiectiv al întâlnirii l-a reprezentat diseminarea informațiilor privind dezvoltarea durabilă, conștientizarea importanței obiectivelor de dezvoltare durabilă și mobilizarea profesorilor, ca împreună cu tinerii liceeni să devină mesageri ai dezvoltării durabile în instituțiile în care activează/studiază.
Criteriile de selecție a celor 10 licee din București au fost realizate exclusiv pe baza unor date furnizate de Inspectoratul Școlar București, privind rezultatele obținute la olimpiade, examen de bacalaureat și alte competiții relevante, în anul școlar 2016-2017.
Astfel, a fost desemnat un elev reprezentant al fiecărui liceu să susțină, în prezența audienței din sală și a membrilor juriului, un eseu complex legat de viziunea și paradigma dezvoltării durabile din perspectiva elevilor. Au fost prezentate teme legate de percepția, cunoașterea, conștientizarea și acțiunea tinerilor în dezvoltarea durabilă, sănătatea tinerilor, comportamentul și educația generațiilor de elevi trecute, actuale și viitoare sau mecanisme de implementare a obiectivelor dezvoltării durabile.
Juriul, format din Consilierul de Stat și Coordonatorul Departamentului, Laszlo Borbely, Secretarul de Stat din cadrul Ministerul Tineretului și Educației, Irina Elisabeta Kovacs, Inspectorul Școlar General al Minicipiului București, Ionel Florian Lixandru și Consilierul Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă, Alexander J. Klein, a analizat expunerea eseurilor pe criterii de creativitate, atenție și analiza la detaliu, discurs și autenticitate.
Locul I a fost câștigat de Colegiul Național de Informatică Tudor Vianu, locul al II-lea de Școala Superioară Comercială Nicolae Kretzulescu, iar locul III – lea de Colegiul Național Gheorghe Șincai. Cu premiile obținute, elevii își vor putea completa dotarea sălilor sportive din instituția de învâțământ în care studiază cu: mese de tenis, mingi de baschet, fotbal și handbal. De asemenea, fiecare liceu participant a primit câte un premiu din partea Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă.
Evenimentul a fost prezidat de Laszlo Borbely, Consilier de Stat și Coordonator al Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă, care a ținut să precizeze că este „plăcut impresionat de creativitatea, expansivitatea și inteligența acestor tineri. Pe tot parcursul prezentărilor, ascultând lucrările bine structurate, concis expuse și liber gândite, mi-am întărit încă o dată convingerea că viitorul dezvoltării durabile va fi marcat de succes. „Agenda 2030 începe acum”, iar tinerii prezenți astăzi, în anul 2030, vor avea vârsta de 30 de ani și sunt cei care vor continua munca pe care noi, în acest departament, am început-o”.

Comentarii

comentarii

Comments are closed.

Te rugam dezactiveaza functia ADBLOCK din browserul tau pentru a avea acces pe site ! Multumim !