Pentru obţinerea unor construcţii de calitate corespunzătoare sunt obligatorii realizarea şi menţinerea, pe întreaga durată de existenţă a construcţiilor, a următoarelor cerinţe fundamentale aplicabile:
a) rezistenţă mecanică şi stabilitate;
b) securitate la incendiu;
c) igienă, sănătate şi mediu înconjurător;
d) siguranţă şi accesibilitate în exploatare;
e) protecţie împotriva zgomotului;
f) economie de energie şi izolare termică;
g) utilizare sustenabilă a resurselor naturale.
Autorizaţia de securitate la incendiu – actul administrativ emis, prin care se certifică, în urma verificărilor în teren şi a documentelor privind realizarea măsurilor de apărare împotriva incendiilor, îndeplinirea cerinţei esenţiale – securitate la incendiu – la construcţii, instalaţii tehnologice şi alte amenajări.
„Securitatea la incendiu” are ca obiectiv reducerea riscului de incendiu prin:
asigurarea măsurilor de prevenire a incendiilor în fazele de proiectare şi executare a construcţiilor, instalaţiilor şi amenajărilor şi menţinerea lor la parametrii proiectaţi în exploatarea acestora, în conformitate cu prevederile reglementărilor specifice; echiparea şi dotarea construcţiilor, instalaţiilor şi amenajărilor cu mijloace tehnice de apărare împotriva incendiilor, în conformitate cu prevederile reglementărilor specifice; organizarea activităţii de apărare împotriva incendiilor; asigurarea intervenţiei pompierilor în cazul producerii unor incendii la construcţii, instalaţii şi amenajări, precum şi a altor forţe de salvare a persoanelor şi bunurilor.
Hotărârea Nr. 571/2016 pentru aprobarea categoriilor de construcţii şi amenajări care se supun avizării şi/sau autorizării privind securitatea la incendiu
Legea nr. 307/2006, privind apărarea împotriva incendiilor, cu modificările şi completările ulterioare:
ART. 30
(1) Începerea lucrărilor de execuţie la construcţii şi amenajări noi, de modificare a celor existente şi/sau schimbarea destinaţiei acestora, precum şi punerea lor în funcţiune se fac numai după obţinerea avizului sau autorizaţiei de securitate la incendiu, după caz
(2) Obligaţia solicitării şi obţinerii avizelor şi/sau a autorizaţiilor revine persoanei fizice ori juridice care finanţează şi realizează investiţii noi sau intervenţii la construcţiile existente ori, după caz, beneficiarului investiţiei.
SITUAŢII PRIVIND AVIZAREA – AUTORIZAREA
ART. 44, lit. b din Legea nr. 307/2006
” punerea în funcţiune a construcţiilor şi amenajărilor noi ori a celor existente la care s-au executat lucrări de modificare şi/sau s-a schimbat destinaţia acestora, fără obţinerea autorizaţiei de securitate la incendiu”, constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 20.000 lei la 50.000 lei.
LEGEA Nr. 146 din 26.06.2017:
• Termenul pentru obţinerea autorizaţiei de securitate la incendiu, prevăzut la art. 30 alin. (4^1) din Legea 307/2006, cu modificările şi completările ulterioare, a fost prorogat până la data de 30 septembrie 2017.
• Beneficiarii nu vor fi sancţionaţi pentru funcţionarea obiectivelor fără autoriaţie de securitate la incendiu, până la data de 31.12.2017, dacă:
a fost depusă documentaţia pentru obţinerea autorizaţiei de securitate la incendiu până la data de 30.09.2017;
este prezentată orice dovadă de finanţare a investiţiilor în ceea ce priveşte cerinţa de securitate la incendiu.
PREVEDERI LEGISLATIVE
Documentele necesare privind solicitarea şi obţinerea avizelor/autorizaţiilor de
securitate la incendiu sunt precizate în O.M.A.I. 129/2016 pentru aprobarea Normelor metodologice privind avizarea şi autorizarea de securitate la incendiu şi protecţie civilă.
Proiectele pentru autorizarea executării lucrărilor de construcţii (documentaţia tehnică în vederea solicitării avizului/autorizaţei de securitate la incendiu), precum şi proiectele tehnice, pe baza cărora se întocmesc acestea, se elaborează de colective tehnice de specialitate, se însuşesc şi se semnează de cadre tehnice cu pregătire superioară numai din domeniul arhitecturii, construcţiilor şi instalaţiilor pentru construcţii (arhitecţi, ingineri constructori sau de instalaţii).
O.M.A.I 129/2016 pentru aprobarea Normelor metodologice privind avizarea şi autorizarea de securitate la incendiu şi protecţie civilă:
1. Principalele documente privind solicitarea avizului/autorizaţiei de securitate la incendiu:
scenariul de securitate la incendiu;
referatul verificatorului de proiect atestat pentru cerinţa fundamentală „securitate la incendiu”, construcţii şi/sau instalaţii;
piese desenate la scara 1:50, 1:100 sau 1:200, pentru arhitectură în care sunt incluse măsurile de securitate la incendiu şi pentru instalaţiile cu rol în asigurarea cerinţei „securitate la incendiu“.
2. Avizul de securitate la incendiu, pentru situaţiile când a fost emis, este parte integrantă a documentaţiei care stă la baza emiterii autorizaţiei de securitate la incendiu.
Proiectanţii de construcţii şi amenajări şi instalaţii sunt obligaţi (art. 23 din Legea 307/2006):
să elaboreze scenarii de securitate la incendiu pentru categoriile de construcţii, instalaţii şi amenajări (5.001 – 10.000 lei conform art.44 pct.IV lit.f, Legea 307/2006);
să cuprindă în documentaţiile pe care le întocmesc măsurile de apărare împotriva incendiilor, specifice naturii riscurilor pe care le conţin obiectele proiectate (5.001 – 10.000 lei conform art.44 pct.IV lit.f, Legea 307/2006).
Specialiştii verificatori de proiecte atestaţi răspund în mod solidar cu proiectantul în ceea ce priveşte asigurarea nivelului de calitate corespunzător cerinţelor proiectului, inclusiv pentru asigurarea îndeplinirii cerinţei esenţiale de securitate la incendiu.
Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă ,, Oltenia’’ al Judeţului Dolj, nu susţine şi nu promovează persoane care au lucrat în instituţia noastră sau societăţi aparţinând acestora, care întocmesc în numele proiectanţilor sau participă la întocmirea documentaţiilor tehnice necesare solicitării şi obţinerii avizelor/autorizaţiilor de securitate la incendiu .
Programul de primire şi restituire a cererilor şi documentaţiilor depuse în vederea obţinerii avizelor/autorizaţiilor de securitate la incendiu
Marţi: 8.30 – 16.30
Joi: 8.30 – 18.30
Acordarea de asistenţă tehnică de specialitate – Compartiment Avizare-Autorizare
Marţi, Joi: 09:00 – 15:00